fbpx

Meer informatie over glasisolatie

Alle soorten glas die beter isoleren, vallen onder de rubriek isolatieglas. Isolatieglas bestaat uit twee of drie lagen glas met daartussen een ruimte ook wel spouw genoemd. Hoe goed het glas isoleert hangt af van een aantal factoren, glasdikte, coatings en de vulling van de spouw bepalen de zogenoemde U-waarde van het glas. Hoe lager de U-waarde is hoe beter het glas isoleert. HR++ glas is het meest gangbare isolatieglas wat tegenwoordig in de bouw en bij glasrenovatie wordt toegepast.

HR++ glas bestaat uit:
a. 2 lagen glas van 4 tot 6mm glas per laag
b. Minimale spouw van 6mm met een vulling van argongas
c. een warmtereflecterende coating

Rendement

HR++ glas isoleert ruim 50% beter dan gewoon dubbelglas. Dit komt door het argongas en de coating.
De spouw van gewoon dubbelglas is gevuld met droge lucht. Bij HR++ en HR++ glas zit het edelgas argon in de spouw. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Daarnaast zit aan de binnenkant een onzichtbare warmtereflecterende coating. De coatings reflecteert de warmte en laat zonlicht grotendeels door. HR++ glas bestaat ook met andere soorten coatingen en gasvullingen. Bijvoorbeeld zonwerende coatingen.

Het rendement van glas is vergelijkbaar met een rente van 7% op een spaarrekening. Het vervangen van enkelglas door HR++ glas verdient zich daarom al op korte termijn terug. Het is rendabel om dubbelglas vervangen voor HR++ glas in verwarmde leefruimten. In slaapvertrekken (onverwarmde of nauwelijks verwarmde ruimten) verhoogt HR++ glas het comfort, maar levert het minder energiebesparing op.

Gewoon dubbelglas of HR++ glas?
Gewoon dubbelglas is € 15,- goedkoper dan HR++ glas. Maar dubbelglas levert veel minder energiebesparing op. De meerkosten van HR++ glas heeft u daarom al in 2,5 jaar terugverdiend. Op lange termijn is HR++ glas dus veel voordeliger.

Welk soort glas is er bij mij thuis geïnstalleerd?
Het soort glas (HR, HR+ en HR++) staat bijna altijd vermeld in de spouw. Als u zelf twijfelt dan kunt het aan een erkend glaszetter vragen. Hij kan met een speciale meetapparatuur de u-waarde vaststellen en aangeven of er een warmtereflecterende coating aanwezig is. Ook kan hij beoordelen of het glas goed geplaatst is.

De U- waarde geeft de isolatie waarde aan.
Hoe goed glas isoleert, hangt af van de U-waarde. De U-waarde wordt aangegeven in W/m2*K. Hoe lager de U-waarde,  hoe beter het glas warmte tegenhoudt en hoe beter de isolerende werking is. Deze waarde is anders dan de RC-waarde die voor de dichte geveldelen wordt gehanteerd.

Alternatieven voor HR++ glas

Er zijn drie verschillende mogelijkheden voor het verbeteren van het isolerend vermogen van
het bestaande enkelglas. Uitgangspunt is dat de kozijnen en het glas blijven gehandhaafd. Deze methoden zijn goede alternatieven voor het plaatsen van HR++ glas, maar alleen aan te bevelen als HR++ glas niet kan worden toegepast.

1. Glasfolie:

Glasfolie verbetert de isolatiewaarde van enkel glas met 40%. De folie wordt op het enkel glas of dubbelglas aan de binnenzijde aangebracht.

2. Zweedse methode:

Ter plekke maakt het glasbedrijf dan dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vast gekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 millimeter luchtspouw. Zo verandert bestaand enkel glas in dubbelglas met een isolatiewaarde die overeenkomt met HR glas.

3. Voorzetraam:

Een alternatieve manier om ramen in bestaande kozijnen te isoleren is een voorzetraam. Daarmee wordt op een eenvoudige manier ‘dubbel glas’ gemaakt van bestaand enkelglas. Het voorzetraam wordt daarbij aan de binnen- of buitenzijde geplaatst tegen een bestaand houten raam of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn verkrijgbaar met alle soorten glas en isolatiewaarden.

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor HR++ glas