Mook en Middelaar

Welkom op de WoonWijzerWinkel gemeentepagina voor Mook en Middelaar. De WoonWijzerWinkel Limburg is een Energieloket voor Limburg. Wij adviseren onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Lees hieronder meer over de acties binnen jouw gemeente, op het gebied van duurzaamheid.

Waarschijnlijk heb je er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2050.


De gemeente Mook en Middelaar vormt samen met de andere veertien gemeenten in Noord- en Midden Limburg, Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Enexis de RES-regio Noord- en Midden Limburg. Samen met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden maken zij een Regionale Energie Strategie (RES) waarin we onderzoeken hoe de regio:

 • Energie kunnen besparen zodat we minder op hoeven te wekken.
 • Duurzame elektriciteit kunnen opwekken.
 • Energie kunnen opslaan en transporteren.
 • Hoe we warmte verdelen.
 • Download duurzaamheidsplannen van de gemeente Mook & Middelaar

  Transitievisie Warmte Mook & Middelaar

  Transitievisie Warmte Mook & Middelaar

  "In deze visie is geschetst hoe de komende jaren naar een Mook en Middelaar, Gennep en Bergen zonder aardgas wordt gegaan. Het is een vooruitblik op de stappen die gezet worden om de bestaande bebouwing aardgasvrij te maken. Er is omschreven wat samen gedaan moeten worden, wat de gemeente doet en wat de inwoners kunnen doen."

   

  Energie en duurzaamheidsprogramma

  Energie en duurzaamheidsprogramma Mook & Middelaar

  "Het uitvoeringsprogramma bevat de projecten en activiteiten waarmee de gemeente de komende drie jaar uitvoering wil geven aan de energievisie (energietransitie1) en duurzaamheid in brede zin."

   

  Doe de GRATIS woningscan

  Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


  ✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

  ✔ We helpen bij het vinden van aannemers

  ✔ En vragen wij offertes voor je aan

  ✔ Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)


  Doe hier de GRATIS woningscan!

  De WoonWijzerWinkel Limburg is het officiële Energieloket voor de Parkstad gemeenten.


  De WoonWijzerWinkel Limburg adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom en adviescentrum waar álle duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot alle technische installaties zoals warmtepompen, zonnepanelen en airco's om elektrisch te verwarmen. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.

  Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!


  Openingstijden WoonWijzerWinkel Limburg

  Zo - Ma | gesloten
  Di - Vrij | 11:00 - 17:00 uur

  Za | 9:00 - 13:00 uur
  Het adres: Roda JC Ring 61 unit I 6466 NH Kerkrade
  Telefoonnummer: 045 7470051 of mail naar: [email protected]
  google maps in iframe

  Waarom een RES?

  In 2019 heeft Nederland in het Klimaatakkoord afgesproken dat onze CO2-uitstoot in 2030 de helft lager moet zijn dan in 1990. En in 2050 zelfs 95% lager. Dertig RES-regio’s in Nederland maken ieder een RES waarin staat welke bijdrage de regio daaraan gaat leveren. Dit wordt goed uitgelegd in het filmpje Wat is de Regionale Energiestrategie?

  Regionale en lokale afspraken

  De RES komt niet in plaats van ons eigen lokale beleid. De afspraken die wij in onze gemeente hebben gemaakt worden meegenomen in de RES. De RES versnelt het proces van verduurzaming in onze regio. Dit doet de RES door in een grote verband te kijken naar complexe grensoverschrijdende vraagstukken en daarbij gemeentes te ondersteunen. We delen kennis en bouwen een sterk netwerk waaruit samenwerkingen voor nu en voor de toekomst ontstaan.

  Subsidie of regeling voor financiering

  Zoekt u een subsidie of regeling voor financiering? Bekijk dan meteen de meest relevante subsidies en regelingen voor financiering binnen uw gemeente!

  Lees verder

  Adviesgesprek Limburg

  Onafhankelijk en deskundig advies!

  Je kan in onze WoonWijzerWebshop altijd een betaald adviesgesprek op een dag en tijdstip naar wens plannen in ons advies- en demonstratiecentrum te Kerkrade. Zo krijg je voor een klein bedrag 100% onafhankelijk en deskundig inzicht in de mogelijkheden die er zijn om te besparen op jouw energiegebruik en toekomstige woonwensen in jouw woning, bedrijf of VvE.

  Adviesgesprek (Limburg)

  Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!

  Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.

  Adviesgesprek digitaal €125,-

  Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.

  Maak een afspraak
  Adviesgesprek showroom €125,-

  Tijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.

  Maak een afspraak
  Woningopname aan huis €195,-

  Tijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.

  Maak een afspraak

  WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring leest je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.

  Veelgestelde vragen

  Aardgasvrij, waarom eigenlijk?

  Bijna 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. We hebben in Nederland in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt om in 2050 bijna CO2 neutraal (geen uitstoot broeikasgassen) te zijn. We stoppen daarom gefaseerd met het gebruik van aardgas.

  Wat betekent aardgasvrij concreet?

  Iedereen krijgt ermee te maken. Dat betekent dat u niet meer op aardgas kookt maar elektrisch gaat koken. Uw woning wordt op een andere manier verwarmd.

  Wanneer is mijn gemeente aardgasvrij?

  Uiterlijk in 2050 moet elke gemeente in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave die niet van vandaag op morgen gereed is. We weten nu nog niet wanneer welke wijk aan de beurt is. Het is de bedoeling dat iedere gemeente uiterlijk begin 2021 een Warmtevisie vaststelt. Daarin staat het voorlopige alternatief voor aardgas per wijk. Ook staat daarin beschreven welke wijken het meest kansrijk zijn om in 2030 aardgasvrij te zijn.

  Klopt het dat Duitsland het gebruik van gas juist stimuleert?

  In Duitsland is momenteel sprake van een tussenfase op weg naar een CO2 neutrale samenleving in 2050. Duitsland wil snel van olieketels af omdat deze sterk vervuilen. Er is daar sprake van een premie voor de vervanging door een hr-ketel of een warmtepomp met name in gebieden waar nu een gasnet ligt. Het is een logische tussenstap die al veel CO2 uitstoot vermindering kan opleveren. In Nederland geven wij een vergelijkbare subsidie op hybride warmtepompen die ook deels op gas werken. Uiteindelijk gaat ook Duitsland stoppen met aardgas om in 2050 CO2 neutraal te worden. Lees op de website van hier meer over de andere start van Duitsland op de weg naar een CO2 neutraal land.

  Moet ik verbouwen of mijn huis aanpassen?

  Als u op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.

  Waar kan ik meer informatie vinden over aardgasvrij wonen.

  Meer informatie over het waarom, rol gemeente en VvE’s vindt u op de website van HIER verwarmt. Ook voor meer informatie over wat u zelf als eigenaar of huurder kunt doen, kunt u terecht op de website van HIER verwarmt.

   

  Welke alternatieven voor aardgas zijn er?

  Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:

  • Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
  • Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
  • Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.
  Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?

  Een cv-ketel kopen is een behoorlijke investering. Twijfelt u over de aanschaf van een nieuwe cv-ketel? Bij veel energie- en installatiebedrijven is het ook mogelijk om te huren of te leasen. Bij lease koopt u de cv-ketel over een bepaalde periode af. Bij huur betaalt u een vast bedrag per maand. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.