Waterbesparing

In Nederland is tot nu toe altijd voldoende schoon water beschikbaar. Door verdroging, verzilting en vervuiling wordt drinkwater schaarser en duurder. Water besparen is makkelijker dan je denkt, en natuurlijk bespaar je ook op de kosten. Op deze pagina kan je tips en maatregelen vinden om water te besparen. Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Het meeste van ons water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van ons toilet.

• Douche 39,7 liter
• Wastafel 5,1 liter
• Toiletspoeling 36,2 liter
• Wassen, hand 2,1 liter
• Wassen, machine 1,9 liter
• Voedselbereiding 1,7 liter
• Overige 7,6 liter

Het grote voordeel maar tevens ook het nadeel van ons water is de prijs. De prijs van ons heerlijke kraanwater is relatief laag in vergelijking met landen om ons eens. Puur financieel gezien levert het besparen van water daarmee dan ook minder op. De belangrijkste reden om echter te besparen op water is de besparing op energie. Voor de zuivering van water is namelijk veel energie nodig. Het reinigingsproces van water is een ingewikkeld en langdurig proces. Denk ook aan de energie die de pompen gebruiken die ervoor zorgen dat er druk op de waterleidingen zit. Daarnaast belast de waterzuivering het milieu door het gebruik van hulpstoffen en chemicaliën en allerlei filtermaterialen. Het oppompen van grondwater veroorzaakt verdroging van de natuur binnen de waterwingebieden. De verwachting is dat schoon drinkwater in de toekomst schaarser en duurder zal worden. Alle reden om bewust en duurzaam om de gaan met ons water.

 

Tips om water te besparen

Goede kraan

Quooker is waterbesparend
Voor degenen die waarde hechten aan het milieuvriendelijke gebruik van hulpbronnen, is waterbesparing een must. Je tapt met de Quooker nooit meer dan je nodig hebt. Wie voor een COMBI kiest, bespaart nog meer omdat dit reservoir ook direct je warm water levert.

Meer informatie over Quooker

Schoonmaken

Wat is er beter: de afwas doen met de hand of met de vaatwasmachine? Dit is een veel gestelde vraag. Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is, als je je houdt aan een aantal regels:
- Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Hierdoor kun je het spoelwater gebruiken voor je tuin.
- Let op lekkende kranen. Een flink druppelende kraan kan 15.000 liter water verkwisten.

Opvangen regenwater

Ons watergebruik staat de laatste jaren enorm onder druk. Door het veranderende klimaat worden de zomers steeds droger. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder water beschikbaar komt in de rivieren en sloten. Dit zorgt ervoor dat er een grote druk komt op de beschikbare zoetwatervoorraad en dit zorgt voor tekorten.
Door het regenwater op te vangen en te hergebruiken, zorg je ervoor dat je minder drinkwater gebruikt en dit komt het klimaat ten goede.

Regentanks bekijken Regenton bekijken

Wassen

- De minst aantrekkelijke maar beste tip is natuurlijk minder lang douchen. Als iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
- Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
- Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
- Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water.
- Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
- Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen.
- Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.
- Ga voor een volle trommel.
- Kies voor een wasmachine met een A-label

Wilt u ook water gaan besparen? Op onze WoonWijzerShop zijn diverse producten en oplossingen te vinden om zelf je waterverbruik te verminderen.

Bestel hier uw producten voor waterbesparing

Quooker logo CMYK 0,100,65,15