Waterbesparing

Waterbesparing is van toenemend belang gezien de groeiende uitdagingen rond waterbeheer, zoals verdroging, verzilting en vervuiling. Hoewel kraanwater in Nederland relatief goedkoop is, is het belangrijk om te beseffen dat waterbesparing niet alleen financiële voordelen heeft, maar ook positieve effecten heeft op het energieverbruik en het milieu. Het zuiveren van water vergt namelijk veel energie, en het proces belast het milieu door het gebruik van chemicaliën en filtermaterialen. Daarnaast draagt waterbesparing bij aan het voorkomen van verdroging van natuurlijke waterbronnen. Gemiddeld gebruiken we per persoon zo'n 120 liter water per dag, waarvan het grootste deel wordt gebruikt voor dagelijkse activiteiten zoals douchen, het doorspoelen van het toilet en het wassen van kleding. Door enkele eenvoudige aanpassingen in onze dagelijkse routines kunnen we echter al aanzienlijk besparen op ons waterverbruik.

Gemiddeld waterverbruik per persoon per dag

  • Douche 39,7 liter
  • Wastafel 5,1 liter
  • Toiletspoeling 36,2 liter
  • Wassen, hand 2,1 liter
  • Wassen, machine 1,9 liter
  • Voedselbereiding 1,7 liter
  • Overige 7,6 liter

Goede kraan en douchekop

Quooker is waterbesparend
Voor degenen die waarde hechten aan het milieuvriendelijke gebruik van hulpbronnen, is waterbesparing een must. Je tapt met de Quooker nooit meer dan je nodig hebt. Wie voor een COMBI kiest, bespaart nog meer omdat dit reservoir ook direct je warm water levert. Bespaar water en geef je badkamer een upgrade met onze kraancollectie. De prachtig ontworpen kranen van Grohe combineren stijl en functionaliteit, waardoor je niet alleen water bespaart, maar ook een elegant accent toevoegt aan je interieur. Naast onze mooie kranen bieden we ook waterbesparende opties aan, zoals kraan- en douchekopbespaarders. Dit slimme accessoir verminderen de waterstroom zonder dat je aan comfort hoeft in te leveren, waardoor je nog meer water en energie bespaart. Met onze duurzame oplossingen wordt waterbesparing een stijlvolle en eenvoudige keuze.

Bekijk hier ons assortiment kranen
Quooker logo CMYK 0,100,65,15

Een Doorstroomverwarmer

Een elektrische doorstroomverwarmer ook wel bekend als een 'instant heater' of 'elektrische geiser'. Binnen enkele seconden levert het warm water zonder de noodzaak van een opslagtank, wat zowel ruimtebesparend als energie-efficiënt is. Door de mogelijkheid om de gewenste watertemperatuur nauwkeurig in te stellen, wordt er niet meer energie verbruikt dan nodig is. Het is echter belangrijk om op te merken dat hoewel doorstroomverwarmers energie besparen, de kosten voor elektrische verwarming hoger zijn dan bij gebruik van gas (1 m3 gas = 9,7 kWh stroom). Doorstroomverwarmers worden direct bij het tappunt geplaatst, wat resulteert in minder warmteverlies en tot 30% waterbesparing. Ze bieden een duurzame oplossing voor het leveren van warm tapwater, maar vereisen wel aandacht voor enkele belangrijke overwegingen.
Bekijk hier ons assortiment Doorstroomverwarmers
Regenwateropvang

Opvangen regenwater

Ons watergebruik staat de laatste jaren enorm onder druk. Door het veranderende klimaat worden de zomers steeds droger. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder water beschikbaar komt in de rivieren en sloten. Dit zorgt ervoor dat er een grote druk komt op de beschikbare zoetwatervoorraad en dit zorgt voor tekorten.
Door het regenwater op te vangen en te hergebruiken, zorg je ervoor dat je minder drinkwater gebruikt en dit komt het klimaat ten goede.

Regentanks bekijken Regenton bekijken

Schoonmaken

Wat is er beter: de afwas doen met de hand of met de vaatwasmachine? Dit is een veel gestelde vraag. Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is, als je je houdt aan een aantal regels:
- Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Hierdoor kun je het spoelwater gebruiken voor je tuin.
- Let op lekkende kranen. Een flink druppelende kraan kan 15.000 liter water verkwisten.
Douchecoach

Douchen

- De minst aantrekkelijke maar beste tip is natuurlijk minder lang douchen. Als iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
- Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
- Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
- Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water.
- Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
- Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen.
- Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.
- Ga voor een volle trommel.
- Kies voor een wasmachine met een A-label

Wilt u ook water gaan besparen? Op onze WoonWijzerShop zijn diverse producten en oplossingen te vinden om zelf je waterverbruik te verminderen.

Bestel hier uw douchecoach

Waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om de hardheid van water te verminderen door calcium- en magnesiumionen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat kalkaanslag wordt voorkomen, wat resulteert in kalkvrij water. Hierdoor blijven apparaten zoals boilers, kranen en huishoudelijke apparaten langer schoon en efficiënt werken. Bovendien leidt kalkvrij water tot zachter en helderder wasgoed, minder huidirritatie na het douchen en een betere smaak van dranken zoals thee en limonade. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige waterontharder, overweeg dan de Omega waterontharder. Omega waterontharders zijn speciaal ontworpen voor de Nederlandse markt en bieden een effectieve oplossing om kalkaanslag te voorkomen. Met verschillende varianten, afhankelijk van je huishouden, biedt Omega 15 jaar volledige garantie voor een zorgeloze waterervaring. Ontdek zelf de voordelen van de Omega waterontharder voor een kalkvrije en duurzame levensstijl.

Bekijk de Omega waterontharder