Isolatie heeft alleen maar voordelen! Minder koud, minder tocht, lagere energiekosten en lagere CO2-uitstoot. Én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen.


De goedkoopste vorm van duurzaam wonen is de energievraag van de woning omlaag brengen. Het beter isoleren van de woning is hierbij een goede eerste stap. Huizen die minder goed geïsoleerd zijn verliezen veel warmte via het dak, de vloer, of de gevel.

Dit is zonde en overbodig, want er zijn simpele maatregelen beschikbaar om het energieverlies te verminderen. Een goed geïsoleerde zolderverdieping bespaart bijvoorbeeld tot 1000 m³ aardgas per jaar. Ook kleinschalige maatregelen zoals radiatorfolie, brievenborstels of tochtstrippen maken een groot verschil. Dit soort producten verkopen wij in de WoonWijzerWebshop. Gevelisolatie en vloerisolatie zijn ook relatief eenvoudige maatregelen, die snel een flinke energiebesparing en een verhoogd wooncomfort kunnen opleveren. De investering van isoleren is snel terugverdiend! Met onze actieprijzen kun je nu tijdelijk dubbel profiteren! Start nu extra voordelig met verduurzamen door onze inkoopacties voor bodem-, vloer-, spouw-, glas- en dakisolatie.

Bekijk de verschillende oplossingen voor isoleren

Bezoek de WoonWijzerWebshop

Vraag hier vrijblijvend uw offerte(s) aan

Gevelisolatie


De kosten voor gevelisolatie zijn veel lager dan je denkt! Bovendien is de besparing van deze vorm van isolatie fors, waardoor je deze slimme investering snel kunt terugverdienen. Voordelen zijn minder warmteverlies, minder tocht, minder vochtproblemen en een verhoging van jouw wooncomfort.


Er zijn drie gangbare manieren om de gevel te isoleren. De voordeligste keuze is spouwmuurisolatie, maar indien er geen spouw is, dan is er nog de mogelijkheid van binnengevelisolatie en buitengevelisolatie.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen die aan elkaar bevestigd zijn. De ruimte tussen deze muren, wordt een spouw genoemd. Door een raster van gaatjes te boren in de voeg van de buitenmuur, kan er isolatiemateriaal de spouw in worden gespoten. Achteraf worden de gaatjes weer dichtgemaakt en de voegen hersteld. Zo is de gevel op nagenoeg onzichtbare wijze geïsoleerd, zonder dat enige ruimte verloren gaat. Vanaf 1920 werden er soms al spouwmuren toegepast maar de eerste spouwmuren zijn vaak te smal om te vullen. Vanaf 1976 was het verplicht de spouwen te isoleren. Reeds geïsoleerde spouwen uit de jaren 70 en 80 kunnen meestal nagevuld worden met extra isolatie. Vanaf 1991 hebben de spouwmuren bij de bouw al goede isolatiewaarden meegekregen.
Materiaal: Glaswol vlokken, EPS parels, Steenwol vlokken, Aminother


Binnengevelisolatie

Beschikt je huis niet over een spouw en mag de gevel niet van uiterlijk veranderen, dan kan de gevel van binnenuit geïsoleerd worden. Er zijn een aantal methoden om binnengevelisolatie aan te brengen, zoals:
 • Met een voorzetwand met isolatiewol (bijvoorbeeld, katoen-, vlas-, hout-, of minerale wol);

 • met een voorzetwand met reflectiefolie;

 • met kant-en-klaar panelen;

 • met multipor isolatieblokken;

 • met houtvezelplaten met leemstuc.


 • Bij binnengevelisolatie is het belangrijk koudebruggen zoveel mogelijk te voorkomen.


Buitengevelisolatie

Met buitengevelisolatie is een zeer goede isolatiewaarde te behalen zonder ruimteverlies en risico’s op koudebruggen. De woning wordt aan de buitenkant geïsoleerd en wordt daarmee dikker. Er kan gekozen worden voor een nieuw uiterlijk met stucwerk of steenstrips of voor een gelijkend uiterlijk. Vaak wordt gekozen voor buitengevelisolatie voor de zijgevel, aanbouw of achtergevel. Buitengevelisolatie is aanzienlijk duurder.


isolatiewaarde gevelisolatie

Bij spouwmuurisolatie hangt het af van de dikte van de spouw hoeveel isolatiewaarde er bereikt wordt. Meestal geeft het (na)vullen van een spouwmuur een isolatiewaarde tussen de 1,1 en 2,2. Dat is minder dan gehaald kan worden met binnen - of buitengevelisolatie. Maar als zowel het dak en de vloer goed zijn geïsoleerd en er minimaal HR++ glas is toegepast, dan is de woning klaar voor het verwarmen met lage temperaturen.
Pas je binnen- of buitengevelisolatie toe zorg dan als dat mogelijk is voor een isolatiewaarde van minimaal 3,5. Dan kom je in aanmerking voor subsidie.


Kosten en besparing

De besparing kan ongeveer 15 á 25 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren, zoals: het type woning, het geveloppervlak, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs. De besparing is bij spouwmuurisolatie zeer goed vanwege de relatief lage investering. Binnengevelisolatie kun je ook zelf aanbrengen waardoor je aanzienlijk in de kosten kunt besparen.


Bekijk hier onze product oplossingen voor gevelisolatieVloerisolatie


Met vloerisolatie zorg je voor meer comfort, warmere voeten en minder energieverlies, vooral bij vloerverwarming. Drogere lucht in de kruipruimte is beter voor de staat van de vloer. Er zijn verschillende manieren om de begane grondvloer te isoleren. Alles wordt hieronder uitgelegd.

Er zijn meerdere manieren om de vloer te isoleren.

Vloerisolatie

Direct onder de vloer isoleren

Isoleren direct onder de vloer is het meest effectief. Daarvoor is een kruipruimte van 50 cm hoog nodig zodat een verwerker goed zijn werk kan doen. De kruipruimte dient toegankelijk te zijn middels een kruipluik.
Vloerisolatie bespaart energie en zorgt voor een warmere comfortabelere vloer. Warmere voeten zorgen ervoor dat je het sneller warm hebt. De thermostaat kan zo makkelijker een graadje lager.
Het is aan te raden daarnaast een dampremmende folie op de bodem van de kruipruimte te laten leggen. Die zorgt ervoor dat de kruipruimte mooi droog blijft. Dat is beter voor de staat van de vloer, de leidingen, muren en de luchtkwaliteit in huis.


Bodem isolatie

Op de bodem van de kruipruimte

Is de kruipruimte te laag dan is het mogelijk op de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met EPS parels. Deze zorgen ervoor dat de lucht in de kruipruimte mooi droog blijft.
Bodemisolatie met EPS parels is ook een oplossing wanneer er flinke plassen water op de bodem liggen. Vocht verdampt dan niet meer naar boven toe. Daarnaast houdt ongedierte absoluut niet van EPS parels.
Bij veel water in de kruipruimte kan er ook gekozen worden om de bodem met zand of kalkkorrels op te hogen. Door de tegendruk die het levert helpt het ook tegen verzakking.


Bovenop de vloer

Heeft de woning geen kruipruimte, dan kan er op de vloer geïsoleerd worden. Dit kan met harde beloopbare isolatieplaten. Let hierbij op de hoogte van binnendeuren en traptreden.Isolatiewaarde vloerisolatie


Een R-waarde van 3,5 is een goede isolatiewaarde voor de vloer. Met deze isolatiewaarde is je vloer voldoende geïsoleerd voor verwarmen met lage temperaturen. Ook subsidies en leningen zijn met deze R-waarde mogelijk mits een R-waarde van 3,5 is toegevoegd. Heb je vloerverwarming of overweeg je die aan te leggen? Dan is een R-waarde van 5 aan te raden.


Kosten en besparing


De besparing kan ongeveer 10 á 15 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, de grootte van de vloer, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs.


Bekijk hier onze product oplossingen voor vloerisolatieDakisolatie hellend dak


Het toepassen van dakisolatie is een goede manier om energie te besparen. Met het isoleren van je dak bespaar je jaarlijks honderden euro’s. Het levert daarnaast ook een hoop comfort op. Doordat warme lucht stijgt, is een ongeïsoleerd dak één van de grootste energieverspillers in huis. Hieronder worden de verschillende methoden van het isoleren van een dak besproken.


Aan de binnenzijde van het dak

In de meeste gevallen wordt de binnenkant van het dak geïsoleerd. Isolatiemateriaal wordt tussen de gordingen aangebracht. Deze klus is prima zelf te doen. Voor het isoleren van je dak zijn verschillende materialen mogelijk. Bijvoorbeeld houtwol, vlaswol, cellulose, glaswol of PIR platen.


Aan de buitenkant onder de dakpannen

Het is mogelijk om door een na-isolatiebedrijf isolatiemateriaal te laten inspuiten of blazen. Dit kan met bijvoorbeeld vlokken van glaswol of EPS parels, maar het levert maar matige besparing op en bij eventueel werk aan het dak geeft het veel rommel.


Aan de buitenkant van het dak

Deze manier van isoleren levert de beste isolatiewaarde op. Doordat het materiaal op de balken van het dak worden aangebracht met daarop de dakpannen wordt de isolatie niet onderbroken. Deze manier is vrij duur omdat alle dakpannen verwijderd moeten worden. Dit is een goede mogelijkheid wanneer de dakpannen toch al vervangen moeten worden.


Zoldervloer of plafond isoleren

Wanneer de zolder niet wordt verwarmd en is afgesloten door middel van een luik of vlizotrap, is het mogelijk de zoldervloer te isoleren. Dat kan bovenop de zoldervloer met harde beloopbare isolatieplaten of tussen de balken met een isolatiewol of -vlokken. Daarmee wordt evenveel bespaard als met het isoleren van het schuine dak.Warmteaccumulerend vermogen


Het warmteaccumulerend vermogen is de tijd die de warmte nodig heeft om door isolatie heen te komen. Bij een hoge warmteaccumulatie duurt het langer voordat een huis is afgekoeld of opgewarmd. Dakisolatie met een hoog warmteaccumulerend vermogen houdt de ruimte onder het dak in de zomer wat langer koel. Dit geldt bijvoorbeeld voor isolatie van vlaswol, houtwol en cellulose.


Toepassing klimaatfolie


Zit er al isolatie op het dak aan de buitenkant? PUR schuim of piepschuim? Of een dampdichtfolie? Dan is het belangrijk aan de binnenzijde een klimaatfolie in plaats van een dampremmende folie te gebruiken. Klimaatfolie is in de zomer dampremmend en in de winter dampdicht. Eventueel vocht in de constructie kan dan naar binnen toe ontsnappen.

Isolatiewaarde dakisolatie hellend dak


Zorg als dat mogelijk is voor een R-waarde van minimaal 3,5. Dan kom je in aanmerking voor subsidie en zorg je ervoor dat de woning klaar is voor verwarmen met lage temperaturen. Heb je meer ruimte, kies dan gelijk voor een isolatiewaarde van 4,0 of 4,5.


Bekijk hier onze product oplossingen voor dakisolatie

Kosten en besparing


Dakisolatie aan de binnenzijde: vanaf €150,-/m2 Zoldervloerisolatie: vanaf €35,-/m2. De besparing kan ongeveer 20 a 40 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, het dakoppervlak, of er al isolatie aanwezig is, de aangebrachte isolatiewaarde, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs. Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak kun je ook zelf aanbrengen waardoor je aanzienlijk in de kosten kunt besparen.

Isolerend glas


Bij isoleren hoort ook het vervangen van je oude glas voor isolerend glas. HR++ glas of triple glas isoleert beter dan oude glassoorten. Hierdoor bespaar je op het energieverbruik én verhoog je het wooncomfort. Je hebt namelijk minder last van kou bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer en er is minder geluid van buiten.

Onder isolerend glas vallen alle soorten die beter isoleren dan enkel glas. Isolatieglas bestaat uit twee of zelfs drie glasplaten, met daartussen ruimte (een spouw). In de spouw van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en triple glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit bovendien een onzichtbare coating, die de isolatiewerking optimaliseert. De coating weerkaatst warmte, maar laat zonlicht grotendeels door en is hierdoor koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je daardoor helaas ook minder van de zon.

Tegenwoordig is er ook vacuümglas. Dit is dunner dan andere soorten isolerend glas, past makkelijk in bestaande kozijnen en isoleert net zo goed als triple glas, maar is een stuk duurder.


Verschillende soorten isolerend glas met U-waarde:

 • Enkelglas, U-waarde van 5,8
 • Dubbelglas, U-waarde van 2,8
 • HR glas, U-waarde van 2
 • HR+ glas, U-waarde van 1,6
 • HR++ glas, U-waarde van 1,2
 • Triple glas, U-waarde van 0,6
 • Vacuüm glas, U-waarde tussen de 0,4 - 0,7
 • Voorzetraam, U-waarde van 2,7
 • Plexi Voorzetraam, U-waarde van 2,7
 • Monumentenglas, U-waarde tussen de 1,6 - 3,7


Monumentenglas


Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas beschikbaar. Dat isolatieglas ziet er uit als oud glas en is vrij dun, zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Vacuümglas is bij monumenten ook een mogelijkheid. Dat is duurder, maar bespaart ook meer door de betere isolatiewaarde.

Extra informatie over plexiglas


Plexiglas kan als voorzetraam worden ingezet. Er wordt een extra raam, en dus een extra isolerende laag, voor het bestaande raam geplaatst. Zo creëer je op een snelle en eenvoudige manier dubbelglas. De U-waarde van een plexiglas voorzetraam met een dikte van 4mm in combinatie met enkelglas is 2,7 W/m²K. Nog een leuk voordeel is dat enkelglas mét voorzetraam wordt gezien als dubbelglas en daarmee je energielabel kan beïnvloeden.

Direct bestellen


Tips van onze adviseurs

 • HR++ glas heeft vaak dezelfde dikte als traditioneel dubbel glas. Om die reden past HR++ glas vrijwel altijd in bestaande kozijnen en is het niet nodig om de kozijnen te vervangen. Triple glas is zwaar en breder dan dubbel- of HR++ glas, waardoor het kan zijn dat je de kozijnen wel moet vervangen.

 • Als je glas gaat vervangen, kies dan meteen voor HR++ glas. Dit is iets duurder dan ander dubbel glas, maar die investering verdien je snel terug door een lagere energierekening.

 • Zorg voor goed onderhouden kozijnen. Hierdoor zal het glas minder snel ‘lek’ raken of breken.

 • Denk bij het vervangen van het glas gelijk aan (nieuwe) ventilatieroosters. Achteraf kunnen deze niet meer geplaatst worden.

Kosten en besparingen

De kosten voor het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen: vanaf € 275/m2 afhankelijk van type raam. De besparing kan ongeveer 15 á 20 procent van je gasverbruik bedragen. De besparing is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type woning, het glasoppervlak, welk type glas vervangen wordt, isolatiewaarde nieuw glas, bewoners- en stookgedrag, de investering en de gasprijs.


Bekijk hier onze product oplossingen voor kozijn- en glasisolatie

Subsidie voor het isolerenvan je woning

Sinds 1 januari 2022 kan je onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als je je koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE’s kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals:

 • spouwmuurisolatie
 • dakisolatie
 • dubbelglas, HR glas en triple glas
 • en vloerisolatie
De subsidie geldt alleen bij 2 of meer maatregelen. Of bij een grote aanpassing zoals:
 • een nieuwe warmtepomp
 • een nieuwe zonneboiler
 • of aansluiting op een warmtenet.
Bekijk alle voorwaarden per isolatiemaatregel en bereken hoeveel kosten je vergoed kan krijgen uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Als je vragen hebt over ISDE, kan je advies vragen aan een van onze adviseurs.

ISDE subsidieIsolatie oplossingen in de WoonWijzerWinkel


WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende isolatiematerialen en oplossingen kunnen aanbieden. Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.

Bekijk de verschillende isolatie opties

Offerte aanvragen


Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen en wil je daarvoor graag een prijsindicatie voor het isoleren van het dak of een andere duurzame oplossing? Dan kan je via ons een offerte opvragen. Wil je eerst meer informatie of advies zodat je beter kunt inschatten welke maatregelen het beste bij jou passen? Dan kan je ook bij ons terecht voor advies.

1Offerte keuze
2Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte voor te ontvangen.