Gemeente Westland

Samen wonen en werken we in de gemeente Westland steeds duurzamer en energiezuiniger.

Hierbij helpt de WoonWijzerWinkel met het grootste duurzaamheidscentrum in Rotterdam graag om de oplossingen te zien en ervaring. Onze adviseurs adviseren onafhankelijk, waardoor je kan vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning.
Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen gaan ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor u aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen voor de door jou gewenste duurzaamheidsmaatregel. Wij zijn in dit offerteproces de bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!
Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn. Wil je gericht advies over uw woning, dan is het mogelijk om een afspraak te maken met één van onze adviseurs.

Download hieronder de duurzaamheidsplannen van gemeente Westland

Warmtevisie Westland

Warmtevisie Westland

"Westlandse vruchten plukken van de energietransitie"

 

Westlandse Energie Opgave

Westlandse Energie Opgave

“Westland is voorloper in aardwarmte aanboren”

 


Westland woont duurzaam

Samen wonen en werken we in het Westland steeds duurzamer en energiezuiniger. Hoe dan? Door bijvoorbeeld korter te douchen, ons huis of bedrijfspand te isoleren of zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat is goed voor het milieu én je eigen energierekening. Wil je weten wat jij kunt doen om te verduurzamen?Westland woont duurzaam

WoonWijzerWinkel Rotterdam


De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.

Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!


Openingstijden winkel Di - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]
Subsidies en leningen


Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om je woning te verduurzamen. Om bewoners, bedrijven en organisaties te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen stelt de gemeente Westvoorne subsidie beschikbaar en biedt zij collectieve acties aan. Er zijn ook landelijke subsidieregelingen. Hiermee probeert de overheid ook dit jaar de klimaatdoelen te behalen. Wij hebben een aantal subsidies en regelingen die voor jou interessant kunnen zijn op een rij gezet.

De ISDE voor woningeigenaren

ISDE voor woningeigenaren

De Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) geldt voor de aanschaf van 

 • Isolatie
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Aansluiten op warmtenet

ISDE isolatie

Het is fijn om te weten dat je gebruik kunt maken van de isolatie subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in 2021. Dit betekent dat je tot wel 20 procent van de investering in woningisolatie kunt terugkrijgen.

De 5 maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn:

 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Hoogrendementglas zoals HR++ of triple glas.

Als woningeigenaar kom je in aanmerking voor deze subsidie wanneer je kiest voor een isolatiemaatregel in combinatie met een tweede isolatiemaatregel, een duurzame opwekfunctie (warmtepomp of zonneboiler) of een aansluiting aan het warmtenet. De gekozen isolatiemaatregel moet dus gecombineerd worden met een andere maatregel.

ISDE Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en wamtenet.

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen.

 • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.100 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 euro. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
 • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.000 euro voor een zonneboiler voor 4 personen. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
 • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan de subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler en warmtenet-aansluiting los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel. De voorwaarden vind je op de webiste van RVO, daar kun je ook de aanvraag indienen. 

Btw terugvragen op Zonnepanelen

Btw terugvragen op Zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen op je dak te leggen? Dan mag je de btw op de aanschaf én installatie terugvragen van de Belastingdienst. De btw op zonnepanelen is 21%.

Eenvoudig zelf doen

Er zijn op internet diverse bedrijven die aanbieden om de teruggave tegen een vergoeding voor je te regelen. Een aantal van de bedrijven waar wij mee samenwerken, regelen dit ook voor jou mits u de panelen bij hen aanschaft. Het terugvragen van de btw is echter zo eenvoudig, dat je dit ook zelf kunt doen.

Btw terugvragen via de belastingdienst

Er zijn drie voorwaarden voor het terugvragen van btw:
1) je naam moet op de rekening van de energieleverancier staan
2) Je naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan
3) je moet de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terugvragen

Voor meer informatie en het stappenplan voor het terugvragen van btw kijk op de website van de belastingdienst

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Als je je woning gaat isoleren dan valt het arbeidsloon van de plaatsing van de isolatie onder een laag BTW-tarief. In plaats van 21% BTW wordt er namelijk 9% gerekend. Het is een lang lopende regeling die geldt voor isolatieglas, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, en gevelisolatie.

Voorwaarden laag btw-tarief:

 • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
 • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
 • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.
 • Ook moeten de warmteweerstanden van het dak, de gevel of de vloer de juiste waarden behalen om hier recht op te maken. 

*Let hier goed op, anders kan je recht op deze Btw-verlaging vervallen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Energie bespaarlening

Energie bespaarlening

Met een Energie bespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen waarmee particulieren en VvE's hun huis of appartementencomplex kunnen verduurzamen.

Energiebespaarlening

Wilt u investeren in een energiezuinig en duurzaam huis, dan kunt u hiervoor een Energiebespaarlening afsluiten. Hiermee kunt u, tegen een speciale rente, bij het Nationaal Energiebespaarfonds energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, een nieuwe HR-ketel of een zonneboiler financieren. Met deze lening kunt u ook zonnepanelen financieren, maar u mag hiervoor maximaal 75% van de lening gebruiken. De overige 25% moet besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen. In totaal zijn er 17 maatregelen beschikbaar.

De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds

(voorheen Nationaal Energiebespaarfonds). Dit fonds is een initiatief van onder andere de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!

Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.

Adviesgesprek digitaal €125,-

Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.

Maak een afspraak
Adviesgesprek showroom €125,-

Tijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.

Maak een afspraak
Woningopname aan huis €195,-

Tijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.

Maak een afspraak

Je wilt je wooncomfort verbeteren, besparen op je energierekening of slim investeren in je woning. Wat zijn de juiste oplossingen en waar kan je het beste mee beginnen? Wij denken met je mee! Meer info over de WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring leest je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.

Doe de GRATIS woningscan

Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

✔ We helpen bij het vinden van aannemers

✔ Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)


Doe hier de GRATIS woningscan!

Veelgestelde vragen

Aardgasvrij, waarom eigenlijk?

Bijna 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. We hebben in Nederland in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt om in 2050 bijna CO2 neutraal (geen uitstoot broeikasgassen) te zijn. We stoppen daarom gefaseerd met het gebruik van aardgas.

Wat betekent aardgasvrij concreet?

Iedereen krijgt ermee te maken. Dat betekent dat u niet meer op aardgas kookt maar elektrisch gaat koken. Uw woning wordt op een andere manier verwarmd.

Wanneer is mijn gemeente aardgasvrij?

Uiterlijk in 2050 moet elke gemeente in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave die niet van vandaag op morgen gereed is. We weten nu nog niet wanneer welke wijk aan de beurt is. Het is de bedoeling dat iedere gemeente uiterlijk begin 2021 een Warmtevisie vaststelt. Daarin staat het voorlopige alternatief voor aardgas per wijk. Ook staat daarin beschreven welke wijken het meest kansrijk zijn om in 2030 aardgasvrij te zijn.

Klopt het dat Duitsland het gebruik van gas juist stimuleert?

In Duitsland is momenteel sprake van een tussenfase op weg naar een CO2 neutrale samenleving in 2050. Duitsland wil snel van olieketels af omdat deze sterk vervuilen. Er is daar sprake van een premie voor de vervanging door een hr-ketel of een warmtepomp met name in gebieden waar nu een gasnet ligt. Het is een logische tussenstap die al veel CO2 uitstoot vermindering kan opleveren. In Nederland geven wij een vergelijkbare subsidie op hybride warmtepompen die ook deels op gas werken. Uiteindelijk gaat ook Duitsland stoppen met aardgas om in 2050 CO2 neutraal te worden. Lees op de website van hier meer over de andere start van Duitsland op de weg naar een CO2 neutraal land.

Moet ik verbouwen of mijn huis aanpassen?

Als u op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.

Waar kan ik meer informatie vinden over aardgasvrij wonen.

Meer informatie over het waarom, rol gemeente en VvE’s vindt u op de website van HIER verwarmt. Ook voor meer informatie over wat u zelf als eigenaar of huurder kunt doen, kunt u terecht op de website van HIER verwarmt.

 

Welke alternatieven voor aardgas zijn er?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:

 • Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
 • Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
 • Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.
Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?

Een cv-ketel kopen is een behoorlijke investering. Twijfelt u over de aanschaf van een nieuwe cv-ketel? Bij veel energie- en installatiebedrijven is het ook mogelijk om te huren of te leasen. Bij lease koopt u de cv-ketel over een bepaalde periode af. Bij huur betaalt u een vast bedrag per maand. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.