Aardgasvrij wonen is de nieuwe norm!
We moeten met zijn allen sneller van gas af; het kabinet wil dat cv-ketels al vanaf 2026 worden vervangen door duurzamere alternatieven, zoals een hybride warmtepomp, All-Electric of warmtenet. Zo kan Nederland het gasverbruik snel verminderen.
Het gemiddeld gasverbruik is in Nederland ongeveer 1500 m3 . We verbruiken met z’n allen steeds minder gas. Dit komt doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn en we steeds bewuster omgaan met energie.
Grofweg 75 procent van het gasverbruik gaat naar verwarming, 20 procent naar douchen en ander gebruik van warm water, en 5 procent naar koken. Uiteraard is het gasgebruik ook erg afhankelijk van de grootte van je huis, hoe goed het geïsoleerd is, het weer en met hoeveel mensen je er woont.
Op deze pagina wordt er meer informatie gegeven over Gasloos Wonen, zo hopen wij jou het beste advies te kunnen geven.
Benieuwd hoe jouw woning ervoor staat?
Gasloos wonen én een lagere Energierekening.
De alternatieven voor een cv-ketel moeten efficiënt zijn om.te voorkomen dat de energiekosten hoger i.p.v. lager worden; aan alle alternatieven zit immers een stekker en verbruikt dus stroom i.p.v. gas. Naast efficiency kun je ook zelf energie opwekken én energie besparen Hiermee kun je er voor zorgen dat je energierekening (fors) omlaag gaat. Daarom deze 4 aandachtspunten:

Isoleren

Ventileren

Temperatuur

Zonnepanelen
Welke opties zijn er voor het verwarmen van je huis, je warme water en het koken wanneer je van het gas af wilt?
Elektrisch / infrarood koken
Koken met een stekker heeft de toekomst. Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar. Bij koken op gas verbruik je gemiddeld 37 m3 gas per jaar.
Warmtenet
Een warmtenet heet ook wel stadsverwarming of blokverwarming waarmee je huizen in een wijk kunt verwarmen. Zo’n 6 procent van de Nederlandse woningen is aangesloten op zo’n warmtenet. Warmtenetten zijn alleen duurzaam als ze gebruik maken van duurzame bronnen. In de huidige praktijk zijn warmtenetten in eigendom van één aanbieder. Je kunt dus niet je eigen energiebedrijf kiezen, zoals bij gas en stroom. Om u te beschermen tegen dit monopolie zijn er afspraken over tarieven. De regel is dat de kosten van een warmtenet in totaal voor een bewoner niet meer mogen zijn dan de bewoner kwijt zou zijn met een eigen hr-ketel op gas.
Volledig elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 45 tot 55 procent. Een warmtepomp werkt heel efficiënt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Gecombineerd met een voorraadvat voor warm water is ook het tapwater door de warmtepomp te regelen.
Elektrisch en/of infrarood verwarming
Bij elektrische verwarming wordt elektriciteit in (stralings-)warmte omgezet. Elektrische verwarming is 100% efficiënt; alle gebruikte elektrische energie wordt in warmte omgezet op de plek waar je het nodig hebt. Daarmee is dit voor veel mensen een aantrekkelijke optie, zeker i.c.m. zonnepanelen. Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen alleen geschikt als je huis heel goed is geïsoleerd.
Elektrische zonne- en/of warmtepompboiler
Er zijn verschillende soorten elektrische boilers om gasloos warm tapwater te maken. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Met een zonneboiler heeft u warm water op zonne-energie. Een heel duurzame manier om warmtapwater te maken is met een warmtepompboiler. Deze onttrekt ventilatie- of buitenlucht uit de omgeving waarmee het voorraadvat efficiënt wordt verwarmd. Bij onvoldoende warmtelever komt de elektrische naverwarming in werking. Een warmtepompboiler gebruikt 3 keer minder elektriciteit dan een boiler op elektriciteit. Warmtepompboilers zijn ook te leveren met een extra spiraal en zo kunt u er een zonneboiler van maken.
Elektrische decentrale warmwatervoorziening
Een instant heater wordt ook wel een elektrische geiser of doorstromer genoemd. Het is een efficiënt apparaat dat water verwarmt door gebruik te maken van elektriciteit. Het wordt gebruikt om warm water te produceren voor in de douche, wastafel en keuken. Het alternatief in de keuken is een keukenboiler die daar speciaal voor is ontworpen en valt op door zijn compacte formaat. Eén van de bekendste merken is de Quooker die energiezuiniger is dan een waterkoker en ook gekoeld en bruisend water kan leveren.
Gasloos Wonen oplossingen in de WoonWijzerWinkel
WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende installaties kunnen aanbieden, Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.



Offerte aanvragen
Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen en wil je daarvoor graag een prijsindicatie voor een lage temperatuur verwarming of een andere duurzame oplossing? Dan kan je via ons een offerte opvragen. Wil je eerst meer informatie of advies zodat je beter kunt inschatten welke maatregelen het beste bij jou passen? Dan kan je ook bij ons terecht voor advies.