Het verduurzamen van jouw woning begint met een zonneboiler. Een zonneboiler met een vacuümbuis collector levert 3 tot 4x zoveel vermogen als een zonnepaneel. Wil je het beste rendement? Kies dan eerst voor een zonneboiler en vul daarna jouw dak met zonnepanelen. Koop je zonneboiler via de WoonWijzerWinkel, dan helpen we je verder van persoonlijk advies tot en met de professionele installatie.

Een zonneboiler voor tapwater

Benieuwd naar de mogelijkheden?


Een thermisch zonneboilersysteem is innovatief en relatief goedkoop. Het bestaat onder andere uit een zonnecollector met meerdere vacuümbuizen om de zonnewarmte op te vangen en een compacte opslagmodule. Deze module kan energie opslaan wat overeenkomt met de energie die nodig is om 280 liter water van 12 graden naar 37 graden douchewater te verwarmen. Het systeem is aan te sluiten op jouw combi cv ketel, warmtepomp, boiler, doorstroomapparaat maar ook op een eventueel warmwater net.


Bekijk de verschillende zonneboilers Vrijblijvende offerte aanvragen

Eenvoudig alternatief voor een zonneboiler


Indien je zonnepanelen hebt geïnstalleerd dan kan je snel en gemakkelijk energie besparen op jouw tapwaterverwarming met de Solyx iBoost+. Deze warmwater accu maakt van een ‘gewone’ elektrische boiler een Water Accu. De Solar iBoost zorgt ervoor dat de boiler wordt verwarmd op onbenutte zonne-energie en in de boiler wordt de energie opgeslagen als warm water. Het warme water kan worden gebruikt wanneer u wilt. De Solar iBoost bestaat uit twee componenten: de Sensor en de Solar iBoost hoofdunit, en werkt ongeacht het merk zonnepanelen, enkelfase omvormer, elektrische boiler of CV-combiketel.

Bekijk in de webshopWat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat zonnewarmte omzet in warm water. Het systeem reageert op infraroodstraling van de zon en is daarom functioneel in zomer en winter.


Illustratie-werking-zonneboiler-scaled


Hoe werkt een zonneboiler?

Zonnewarmte omzetten in warm water

Een zonneboiler is een systeem wat zonnewarmte omzet in warm water. Het systeem reageert op infraroodstraling van de zon en is daarom functioneel in zomer en winter. Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen. Een collector en een compacte opslagmodule (buffervat). De collector wordt op het dak gemonteerd en is voorzien van heatpipes. De zon verwarmt een vloeistof in de heatpipes en geeft deze warmte door aan de opslagmodule. De opslagmodule staat binnen en is aangesloten op de koud waterleiding. De warmtewisselaar is de opslagmodule zorgt ervoor dast het voorverwarmde water de combiketel instroomt. Daardoor hoeft jouw combiketel veel minder te verwarmen waardoor jouw gasverbruik aanzienlijk daalt. Wanneer je een warmtepomp met na-verwarmer of een elektrische boiler heeft, zorgt een zonneboilersysteem voor een enorme besparing op het elektriciteitsverbruik. De opslagmodule is ook rechtstreeks aan te sluiten op jou wasmachine.  

Het systeem van Solesta werkt bijvoorbeeld als volgt:

 • De collector wordt op het dak gemonteerd en is voorzien van vacuümbuizen.
 • De infraroodstraling van de zon verwarmt de vacuümbuizen.
 • Door water te laten circuleren tussen collector en de opslagmodule wordt de warmte opgeslagen.
 • De compacte opslagmodule staat binnen en is aangesloten op de koud-waterleiding.
 • De warmtewisselaar in de opslagmodule zorgt ervoor dat het door de zon voorverwarmde water uw combiketel (of ander warm-watertoestel) instroomt. 


Zo hoeft jouw warm-watertoestel veel minder water te verwarmen, waardoor jouw gas of elektra-verbruik aanzienlijk daalt.


Lees hier meer informatie

Zonneboiler rendement


Een zonneboiler van Solesta® 2.0 gaat 20 tot 25 jaar mee en heeft een terugverdientijd van 6 tot 9 jaar. Dat is afhankelijk van hoeveel en hoe intensief je de boiler gebruikt. Een driepersoons huishouden dat ’s ochtends en ’s avonds doucht kan een terugverdientijd van 7 jaar realiseren. De huidige prijs ontwikkelingen op de energie markt zal dit verkorten en daarbij is de inflatie ontwikkelingen nog niet meegenomen. Benieuwd naar jouw zonneboiler rendement? Neem dan contact met ons op.

10 argumenten


 • Levert tot 4x zoveel vermogen als een zonnepaneel
 • Compacte opslagmodule levert tot 280 liter voorverwarmd douchewater
 • Nauwelijks onderhoud
 • Hogere woningwaarde en energielabel
 • Binnen vier uur geïnstalleerd
 • Maximaal besparen op gas
 • Eenvoudig monitoren via de App 
 • Hoog rendement, zelfs in de winter 
 • Ook aan te sluiten op warmtepomp of boiler
 • Tot 70% besparing op energiekosten voor warm waterTERUG KIJKEN WEBINAR ZELF ENERGIE OPWEKKEN

Ben jij geïnteresseerd in zelf energie opwekken. Onze adviseur Frank zal je tijdens het webinar "Zelf energie opwekken" meenemen in de wereld van zonnepanelen en zonneboilers.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag een hieronder vrijblijvende offerte aan

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.

Veel gestelde vragen over de zonneboilers

Wat is de optimale ligging van een zonneboiler?
De ideale hellingshoek is tussen de 36 en 45 graden. Plaats de zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, zodat deze het grootste deel van de dag in de zon staat.
Is er subsidie voor zonneboilers?
Ja, er zijn verschillende regelingen voor zonneboilers. Zowel voor particulieren als voor bedrijven is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar. Ja, de Rijksoverheid heeft een subsidieregeling genaamd de ISDE regeling. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden waar het zonneboiler systeem aan moet voldoen. Bekijk het gewenste systeem op RVO.nl (ISDE subsidie)
Werkt de zonneboiler met elke C.V-ketel?
Ja. Wij zorgen voor eventuele extra koppelingen en componenten als dat bij jouw C.V. nodig is.
Hoe worden de zonnecollectoren op het dak gemonteerd?
Het monteren van de zonnevollectoren op het dak gebeurd middels een speciaal daarvoor ontwikkeld frame. Deze frame zijn eenvoudig in elkaar te zetten en te plaatsen. Middels de frames is een stabiele en veilige montage van de zonnecollectoren mogelijk. Voor de verschillende type daken, zijn verschillende montage frames verkrijgbaar. Houd hier rekening mee.
Wat levert een zonneboiler op?
Een zonneboiler is het meest rendabel wanneer je hem alleen gebruikt voor het opwarmen van tapwater. Bij een gelijk dakoppervlakte levert een vacuümbuis collector een hoger rendement op dan vlakke plaat collectoren. Een huishouden van 3 personen bespaard al snel hiermee 250 m3 gas per jaar wat een besparing oplevert van €360,- per jaar. *Prijspeil gas 2022 €1,45 per m3
Waaruit bestaat het onderhoud van een zonneboiler?
Een zonneboiler gebaseerd op het terugloop systeem, gevuld met water, vergt vrijwel geen onderhoud. Alleen jaarlijks wat water bijvullen. Bij een glycol gevuld systeem wordt er geadviseerd om de glycol elke 3 jaar te vervangen. Wanneer de collector op het dak uit vacuümbuizen bestaat dan hoeven deze niet gereinigd te worden. Bij vlakke platen wordt er geadviseerd deze jaarlijks te reinigen.
Kan ik met een zonneboiler van het gas af?
Alleen met een zonneboiler kan dat niet. Er zijn namelijk periodes dat de zon niet schijnt. Combineer je de zonneboiler met een warmtepomp, dan zijn er meer en betere mogelijkheden.
Kan ik met een zonneboiler elektriciteit opwekken?
Nee. De boiler is bedoeld om tapwater, vloerverwarming of radiatoren te verwarmen.
Wat is de levensduur van een zonneboiler?
De officiële levensduur van een complete installatie is 20 jaar. De praktijk wijst uit dat veel onderdelen zelfs 25 jaar meegaan.