Gemeente Rijswijk

Groeien naar een duurzaam Rijswijk

Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2050.

Aardgasvrij wonen
Ook in Rijswijk zullen alle woningen, bedrijven en andere gebouwen op een andere manier worden verwarmd. Ook wordt aardgas niet meer gebruikt voor douchen en koken. Alle energie komt dan van duurzame bronnen. Zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte. De reden hiervoor is, dat het gebruik van aardgas zorgt voor meer dan twee derde van de CO2-uitstoot in Nederland. De gemeente Rijswijk heeft daarnaast aan de hand van het klimaat doel 'gasvrij Nederland' verschillende doelen geformuleerd. Deze doelen willen zij samen met de bewoners waarmaken.


  1. Energie verbruik verminderen
  2. Biodiversiteit vergroten
  3. Milieukwaliteit verbeteren
  4. Klimaatbestendig maken van de stad
  5. Afvalstromen verminderen

In het Klimaatakkoord uit 2019 staat dat landelijk een aantal van 1,5 miljoen woningen (ongeveer 20 procent van het totaal) van het aardgas af moet. En in 2050 is Nederland voor 95% CO2 neutraal. Wil jij weten wat jij zelf kan doen om aardgasvrij te wonen en of wil je informatie inwinnen over het besparen van energie? Lees dan verder.

Download het meerjarenactieplan Duurzaam Rijswijk

Meerjarenactieplan Duurzaam Rijswijk

Download

"Het meerjarenactieplan kadert formeel voor het eerst onze opdracht en geeft een beschrijving van de oplossingsrichtingen. De afgelopen periode hebben wij een eerste verkenning uitgevoerd naar onze prioriteiten. Deze verkenning heeft plaatsgevonden op basis van criteria als noodzaak, uitvoering bestaand beleid, beschikbare middelen, draagvlak in de samenleving en uitvoerbaarheid."Adviesgesprek WoonWijzerWinkel Rotterdam

Onafhankelijk en deskundig advies! Je kan in onze WoonWijzerWebshop altijd een betaald adviesgesprek op een dag en tijdstip naar wens plannen in ons advies- en demonstratiecentrum te Rotterdam. Zo krijg je voor een klein bedrag 100% onafhankelijk en deskundig inzicht in de mogelijkheden die er zijn om te besparen op jouw energiegebruik en toekomstige woonwensen in jouw woning, bedrijf of VvE.


Vraag een adviesgesprek aan!

WoonWijzerWinkel Rotterdam


De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.

Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!


Openingstijden winkel

Di - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]

Subsidie gemeente Rijswijk


Woningeigenaren kunnensubsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan of in de eigen woning. Deze subsidies zijn via de gemeente Rijswijk te regelen. Of stel al je vragen aan de WoonWijzerWinkel, wij bieden subsidieservice.


Hulp bij subsidie aanvraag

gemeente Rijswijk

Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!

Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.

Adviesgesprek digitaal €125,-

Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.

Maak een afspraak
Adviesgesprek showroom €125,-

Tijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.

Maak een afspraak
Woningopname aan huis €195,-

Tijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.

Maak een afspraak

Je wilt je wooncomfort verbeteren, besparen op je energierekening of slim investeren in je woning. Wat zijn de juiste oplossingen en waar kan je het beste mee beginnen? Wij denken met je mee! Meer info over de WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring lees je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.

Doe de GRATIS woningscan

Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

✔ We helpen bij het vinden van aannemers

✔ En vragen wij offertes voor je aan

✔ Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)


Doe hier de GRATIS woningscan!

Veelgestelde vragen

Wat doet de gemeente zelf?

Uit landelijke scans blijkt dat Rijswijk nog niet goed presteert op het gebied van duurzaamheid. In de gemeentelijke duurzaamheidsindex 2015 zijn alle 393 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken en staat Rijswijk op plaats 371. Er is dus nog veel te doen.
In augustus 2016 stelde het college het meerjarenplan vast als aanvulling op de eerdere duurzaamheidagenda2020. In het meerjarenplan wordt er verbinding gemaakt tussen diverse duurzaamheidsthema’s en vindt je welke kansen wij zien om de duurzaamheid te verbeteren in Rijswijk.

Aardgasvrij, waarom eigenlijk?

Bijna 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. We hebben in Nederland in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt om in 2050 bijna CO2 neutraal (geen uitstoot broeikasgassen) te zijn. We stoppen daarom gefaseerd met het gebruik van aardgas.

Welke alternatieven voor aardgas zijn er?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:

  • Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
  • Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
  • Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.
Wat betekent aardgasvrij concreet?

Iedereen krijgt ermee te maken. Dat betekent dat u niet meer op aardgas kookt maar elektrisch gaat koken. Uw woning wordt op een andere manier verwarmd.

Wanneer is mijn gemeente aardgasvrij?

Uiterlijk in 2050 moet elke gemeente in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave die niet van vandaag op morgen gereed is. We weten nu nog niet wanneer welke wijk aan de beurt is. Het is de bedoeling dat iedere gemeente uiterlijk begin 2021 een Warmtevisie vaststelt. Daarin staat het voorlopige alternatief voor aardgas per wijk. Ook staat daarin beschreven welke wijken het meest kansrijk zijn om in 2030 aardgasvrij te zijn.

Waar kan ik meer informatie vinden over aardgasvrij wonen?

Veel informatie kan je vinden op onze website. Selecteer bijvoorbeeld het bouwjaar van je woning en kijk wat de stappen zijn naar een enrgie neutraal huis.

Moet ik verbouwen of mijn huis aanpassen?

Als u op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.