fbpx

Gemeente Westvoorne

Westvoorne wordt, net zoals de rest van Nederland, de komende jaren aardgasvrij.

Alle huizen en gebouwen die nu nog gebruik maken van aardgas om te verwarmen en te koken gaan over op een duurzame energiebron. Het doel is om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn, zoals in het landelijke klimaatakkoord is afgesproken.

In Westvoorne zijn ze hier al hard mee aan de slag. Zo worden er nieuwe energie-neutrale woonwijken zoals de Drenkeling gebouwd, een duurzame nieuwbouwwijk in Rockanje zonder gasaansluiting. En ook bestaande bouw wil de gemeente Westvoorne aanpakken en op een duurzame manier verwarmen. Westvoorne heeft daarom samen met de andere gemeenten op Voorne-Putten onderzocht hoe er per wijk kan worden overgaan van gas naar schone energie om onze huizen en gebouwen te verwarmen, te koken en te douchen. Dit heet de Warmtetransitievisie. Dit wordt op wijkniveau bekeken, want geen wijk of buurt is het hetzelfde. Dit hoeft niet gelijk vandaag of morgen, dit gebeurd in fases.

Benieuwd waar je zelf kan beginnen met het verduurzamen van je woning? Kom langs bij de WoonWijzerWinkel. De WoonWijzerWinkel is een Energieloket voor iedereen. Bij de WoonWijzerWinkel kun je terecht voor alle informatie over het verduurzamen van jouw woning. Wij adviseren onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op het betrouwbare, objectieve advies over het verduurzamen van jouw woning.

Warmtetransitievisie Voorne-Putte

Warmtetransitievisie Voorne-Putten

Warmtetransitievisie Voorne-Putten

Als eerste stap in de warmtetransitie hebben wij deze Warmtetransitieagenda opgesteld.’

 


Stappenplan Voorne-PuttenVoor Voorne-Putten bestaat het stappenplan uit 3 gelijktijdige stappen met inzet op:

  • Besparing
  • Bronontwikkeling
  • Samen in de wijken aan de slag

Tot 2030 zal er vooral veel kennis in de praktijk worden opgedaan over de mogelijkheden voor duurzame warmte op het eiland, aardgasvrije-ready maken van wijken en de behoefte van de bewoners op Voorne-Putten. Dit betekent verkenning, onderzoeken, gesprekken met bewoners in wijken en met andere partijen zoals het Warmtebedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en marktpartijen rond bronontwikkeling. Vanaf 2030 verwacht Voorne-Putten een versnelling van de wijken die daadwerkelijk van het aardgas af kunnen door aansluiting op duurzame warmtebronnen, zowel collectief als individueel.

De WoonWijzerWinkel het Energieloket voor de gemeente Westvoorne

De WoonWijzerWinkel is het officiële Energieloket voor de gemeente Westvoorne. Inwoners uit Westvoorne kunnen hier terecht met al hun vragen over het verduurzamen van hun woning.

De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning. Wij verwelkomen je graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m², waar vele duurzame oplossingen te zien zijn, van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget. Wil je gericht advies over jouw woning, dan kan je een afspraak maken met één van onze adviseurs.

Ben je voldoende geïnformeerd en wil je stappen ondernemen? Dan kunnen wij een vrijblijvende offerte voor je aanvragen. Wij werken samen met diverse gerenommeerde bedrijven in jouw regio, die een vrijblijvende offerte aan je kunnen uitbrengen. Wij zijn in dit offerteproces jouw bemiddelaar en kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding; verduurzamen zonder zorgen dus!

Openingstijden winkel Di - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]


Subsidie Westvoorne

Woningeigenaren kunnen bij de gemeente Westvoorne subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan of in de eigen woning. Deze subsidies zijn via de gemeente te regelen. Mocht je vragen hebben en of hulp nodig hebben bij het aanvragen, onze adviseurs kunnen je helpen! Of welke landelijke of regionale subsidies en financiële mogelijkheden mogelijk zijn? Vraag het ons.

Energie subsidie Westvoorne

ISDE subsidie

Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!

Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.

Adviesgesprek digitaal €125,-

Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen in de showroom zien.

Maak een afspraak
Adviesgesprek showroom €125,-

Tijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.

Maak een afspraak
Woningopname digitaal €150,-

Voor een digitale woningopname vragen wij je vooraf een vragenlijst in te vullen over jouw woning en je duurzame wensen.

Maak een afspraak
Woningopname aan huis €195,-

Tijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.

Maak een afspraak

Je wilt je wooncomfort verbeteren, besparen op je energierekening of slim investeren in je woning. Wat zijn de juiste oplossingen en waar kan je het beste mee beginnen? Wij denken met je mee! Meer info over de WoonWijzer ServiceGarantie en in onze privacyverklaring leest je hoe wij in dit proces met jouw gegevens omgaan.

Doe de GRATIS woningscan

Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

✔ We helpen bij het vinden van aannemers

✔ En vragen wij offertes voor je aan


Doe hier de GRATIS woningscan!

Veelgestelde vragen

Waarom gaan we van het aardgas af?

Zowel landelijk als wereldwijd zijn afspraken gemaakt om de CO₂-uitstoot te verminderen. Afgesproken is dat uiterlijk in 2050 heel Nederland aardgasvrij moet zijn. Deze afspraken staan in het Klimaatakkoord. Het gebruik van aardgas zorgt voor een grote CO₂-uitstoot. Dat willen we terugdringen. Bovendien raakt het aardgas op. Dat betekent dat we onze woningen en gebouwen op een andere manier moeten gaan verwarmen en een alternatief moeten hebben voor het koken op aardgas. Op Voorne-Putten staan ruim 71.000 woningen en 3500 bedrijfsgebouwen. Dat betekent dat er gemiddeld ieder jaar voor ruim 2.300 woningen en 118 bedrijfsgebouwen op zoek moeten gaan naar alternatieven voor het aardgas om dat doel te bereiken.

Waarom een warmtetransititie?

Gemeenten hebben vanuit het Rijk de regierol gekregen in de warmtetransitie. Dit betekent dat zij de overstap naar aardgasvrij wonen in goede banen moeten leiden. Alle gemeenten in Nederland moeten uiterlijk eind 2021 een Warmtetransitievisie opstellen en daarna voor elke wijk een warmteplan. De Warmtetransitievisies gaan over hoe we onze huizen en gebouwen voor 2050 aardgasvrij kunnen maken. Bijvoorbeeld door andere manieren dan aardgas te gebruiken om onze huizen te verwarmen en te koken. Westvoorne heeft ervoor gekozen om deze visie tijdig en samen met de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard op te stellen en deze is in maart 2020 gereedgekomen.

Wat houdt de warmtetranisite Voorne-Putten in?

De Warmtetransitievisie Voorne-Putten laat zien hoe we op Voorne-Putten aardgasvrij kunnen worden. In de vier gemeenten is onderzocht met welke wijken we het beste kunnen starten om van het aardgas af te gaan. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar wat technisch haalbaar is en wat gunstig gelegen locaties zijn. In Westvoorne is dat de wijk Goudhoek in Oostvoorne. De gemeenteraad van Westvoorne doet naar verwachting in mei uitspraak over de Warmtetransitievisie en wat die betekent voor onze gemeente. Omdat een groot deel van de maatregelen in de woning moet plaatsvinden, wil en kan de gemeente een wijk niet aardgasvrij maken zonder de medewerking van anderen. Een aardgasvrij Westvoorne is daarom een gezamenlijke opgave van de gemeente, bewoners, woningbouwcorporaties, ondernemers en de netwerkbeheerder. Dit wordt verder nadat de Warmtetransitievisie is vastgesteld, uitgewerkt in een zogenoemd Warmteplan.

Wanneer is mijn wijk aan de beurt?

In Westvoorne wordt met de overgang naar aardgasvrij gestart in de wijk Goudhoek. Dit betekent niet dat deze wijk op al heel korte termijn van het aardgas af zal zijn, alleen dat we daar starten. De eerste stap is het opstellen van een Warmteplan samen met de inwoners, verhuurders en de partners in de wijk. Het is nog niet bekend wanneer andere wijken in Westvoorne aan de beurt zijn. We weten wel dat dit niet vandaag of morgen zal zijn, Westvoorne gaat gefaseerd over op duurzame warmtebronnen. U kunt nu al wel zelf stappen ondernemen om uw woning meer geschikt te maken voor een aardgasvrije toekomst of om energiebesparende maatregelen te nemen.

Ik wil niet meedoen, wat nu?

Meewerken aan een alternatief voor aardgas is op dit moment nog geheel vrijwillig. Er is geen verplichting voor huiseigenaren om op een bepaald moment van het gas af te gaan. Dit gaat de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad een besluit nemen om een wijk van het gas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. Nu meewerken kan daarom aantrekkelijk zijn omdat je nu invloed kunt uitoefenen op de te maken keuzes en het tempo van de overgang.

Welke alternatieven zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende duurzame alternatieven om mee te koken en te verwarmen. Het beste alternatief verschilt per wijk en per woning. Koken kan bijvoorbeeld ook op inductie, maar daarvoor zijn aanpassingen nodig. De gemeente Westvoorne onderzoekt samen met de gemeente Brielle de mogelijkheden van aardwarmte als een van de alternatieven voor aardgas. Het kan zijn dat dit in de toekomst een goed alternatief is voor aardgas, maar dit moet eerst nog verder onderzocht worden.
Benieuwd naar de stappen voor jouw woning? Kijk hier voor meer informatie:
Aardgasvrij wonen

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Bij de WoonWijzerWinkel. Onze adviseurs staan voor iedereen klaar! Voor betrouwbaar en objectief advies, maar ook voor hulpvragen rondom subsidie en of andere financiele mogelijkheden. Bel, mail of bezoek onze showroom.