WoonWijzerWinkel helpt in 5 simpele stappen met isoleren


Stappen met cirkels en tekst
1
Heb je van je gemeente een doe-het-zelf-voucher ontvangen, activeer deze dan hier
2
Voor advies kun je ons bellen of kom in onze showroom opties live bekijken.
3
Kies een all-in isolatie optie, wij zorgen voor alle benodigde materialen die daarbij nodig zijn.
4
Bestel eenvoudig zelf of met onze hulp en krijg het totaalpakket snel thuisbezorgd.
5
Maak gebruik van onze klusservice: hulplijn, klushulp, gereedschap, nalevering of retour.

Wil je meer weten over de voordelen van BioBased of Ecologisch isoleren, klik dan hier.
Ontdek de voordelen van onze kant-en-klaar opties en transformeer je woning in een energiezuinig en comfortabel thuis.
Muurisolatie


Er zijn drie gangbare manieren om de gevel te isoleren. De voordeligste keuze is spouwmuurisolatie, maar als er geen spouw is, dan is er nog de mogelijkheid van binnenmuurisolatie en buitengevelisolatie. Het isoleren van de binnenmuur is een klus die je, met de juiste kennis en materialen, heel goed zelf kunt uitvoeren. Er zijn 2 gangbare opties:


Creëer een duurzame muur met ecologische isolatiewol

Een voorzetwand met milieuvriendelijke isolatie als houtwol, hennep en vlas biedt unieke voordelen. Deze isolatiematerialen ademen, net als traditionele minerale isolatiewol (glas- of steenwol), wat betekent dat ze damp-open zijn en direct op de muur kunnen worden aangebracht. Maar houtwol, hennep en vlas gaan nog een stap verder door hun ecologische oorsprong, waardoor ze niet alleen duurzaam zijn maar ook warmte kunnen opslaan. Dit zorgt voor comfort, zowel in de koude wintermaanden als tijdens de zomerse hitte. Daarnaast bieden houtwol en vlas uitstekende geluidsisolatie, zijn ze damp-open en reguleren ze vocht. Het gebruik van ecologische isolatie heeft alleen maar voordelen en verdient daarom onze sterke aanbeveling.

Praktische Uitvoering voor Optimaal Resultaat
In de praktijk begint het proces met het creëren van een raamwerk van hout (of metaal), waarin je de isolatie plaatst. Vervolgens breng je een laag dampremmende folie aan, waarbij het essentieel is om de naden zorgvuldig af te plakken. Deze folie voorkomt vochtproblemen, doordat condensatie van binnenuit niet meer in het isolatiemateriaal kan doordringen. Werk de voorzetwand af met plaatmateriaal naar keuze, waarbij 12,5 mm gips de meest voor de hand liggende keuze is die standaard meegeleverd wordt.

Prijs: vanaf € 22,50 p/m2 (bij 60 mm houtwolisolatie) inclusief alle benodigde materialen (behalve muurverf) én montagehandleiding om deze klus uit te voeren
Kies voor een ecologische voorzetwand en ervaar het comfort en de duurzaamheid die het te bieden heeft.

Bestel hier uw voorzetwand met isolatiewol


Muur isoleren met kant-en-klare panelen

Wil je isoleren en afwerken in één handeling zonder ruimteverlies? Onze PIR met gipsplaten is de perfecte oplossing. Met een hoge isolatiewaarde biedt PIR uitstekende thermische prestaties, waardoor je woning comfortabeler en energiezuiniger wordt. Deze PIR-panelen zijn samengesteld uit duurzaam hardschuim met een gipslaag,direct klaar voor afwerking.

Vochtbeheersing voor een Optimaal Resultaat
Vooral bij oudere, slecht geïsoleerde woningen uit de jaren 30 is vochtbeheersing essentieel. Onze geïmpregneerde ventilatielatten voorkomen vochtproblemen effectief. Deze latten worden eenvoudig met nagelpluggen aan de muur bevestigd, waarop je de PIR-panelen kunt lijmen of met lange gipsplaatschroeven kunt bevestigen. Flexibele schuim tussen de panelen zorgt voor een luchtdichte en uitstekend geïsoleerde voorzetwand. Het gebruik van dampremmende folie is overbodig, omdat de PIR-panelen al zijn voorzien van een aluminium beschermlaag.

Indrukwekkende Isolatiewaarde met Minimale Dikte
Onze 80 mm dikke PIR-panelen bieden een isolatiewaarde van Rd=3,65. Inclusief een 12,5 mm gipsplaat en 21,5 mm latten resulteert dit in een totale dikte van slechts 10,4 cm. Hiermee bereik je uitstekende isolatieprestaties zonder veel concessies te doen aan de beschikbare ruimte.

Prijs: vanaf € 33,45 p/m2 (isolatiedikte 50 mm) inclusief alle benodigde materialen (behalve muurverf) én montagehandleiding om deze klus uit te voeren.

Bestel hier uw voorzetwand met PIR platen


Kosten en besparing muurisolatie

De besparing kan ongeveer 15 á 25 procent van je gasverbruik bedragen. In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer (30 m2 buitenmuur) ongeveer € 900 als je de voorzetwanden zelf plaatst. Je bespaart per jaar ongeveer 160 m3 gas, dat is jaarlijks zo'n € 190 tot 500, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Met doe-het-zelf binnenmuurisolatie bespaar je aanzienlijk op de kosten.

isolatiewaarde muurisolatie

Met binnenmuurisolatie kan een hoge isolatiewaarde worden bereikt. Is je woning gebouwd voor 1925 dan heeft deze vaak geen spouwmuur en geen isolatie. Is je woning gebouwd tussen 1925 en 1975 dan is er vaak een ongeïsoleerde spouwmuur aanwezig. En na 1975 tot 2013 is je woning naar de huidige maatstaven matig geïsoleerd (Rc-waarde van max 2,5). Ons advies is om binnenmuurisolatie aan te brengen met een Rc van tenminste 3,5 om aan de huidige maatstaven te voldoen . (nieuwbouw eis = 4,5)

Vloerisolatie


Met vloerisolatie zorg je voor meer comfort, warmere voeten en minder energieverlies, Er zijn drie gangbare manieren om de vloer te isoleren. Vloerisolatie onder de vloer, op de vloer of op de bodem van de kruipruimte. Het aanbrengen van reflectiefolie onder de vloer of isolatieschuim is geen doe-het-zelf klus. De volgende opties wel:


Efficiënte Bodemisolatie met EPS parels voor je kruipruimte

Als je kruipruimte te laag is voor isolatie aan de onderkant van de vloer, of als je gewoon op zoek bent naar een gemakkelijke isolatieoplossing, overweeg dan om de bodem van je kruipruimte te isoleren. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van grijze EPS parels. Deze parels dragen bij aan het behouden van een droge en gezonde omgeving in de kruipruimte. Ze zijn ook uitermate geschikt voor situaties waarin er waterplassen op de bodem van de kruipruimte staan, omdat vocht niet meer naar boven zal verdampen. Bovendien hebben ongedierte een hekel aan EPS parels, wat je kruipruimte extra beschermt. Het aanbrengen van bodemisolatie met EPS parels vereist geen toegang tot de kruipruimte; je kunt ze eenvoudig vanaf het kruipluik over de bodem verspreiden.

Indien je van plan bent om de parels in een kruipruimte met leidingwerk te plaatsen, raden we aan om in plaats van parels onze isolatiechips te gebruiken. EPS parels kunnen namelijk statisch worden en aan het leidingwerk blijven kleven. Mocht je in de toekomst werkzaamheden aan het leidingwerk moeten uitvoeren, dan kunnen EPS parels moeilijk te verwijderen zijn en je werk bemoeilijken. De chips daarentegen kun je eenvoudig opzij schuiven.

Aanbevolen laagdikte: 20 cm, isolatiewaarde (Lambdawaarde): 0.0324 / Rdf = 6,17 bij 20 cm dikte

Prijs: vanaf € 12,50 p/m2 (bij 10 cm laagdikte) / € 35,- per zak van 330 liter

Bestel hier uw EPS parelsEcologische oplossing voor houten vloerisolatie

Directe isolatie onder de vloer is de meest effectieve manier om het comfort in oudere woningen te verbeteren, vooral als deze een houten vloer hebben. Deze houten vloeren kunnen vaak koud en tochtig aanvoelen. Als de kruipruimte niet al te vochtig is, kun je met behulp van dampopen isolatie de vloer weer aangenaam maken. De resultaten zijn indrukwekkend: de vloer kan tot wel 4 graden warmer aanvoelen, en warmere voeten betekenen dat je sneller een behaaglijke temperatuur bereikt.

Om dit te bereiken, bevestig je de dampopen isolatie tussen de houten balken waarna je een dampopen folie aanbrengt onder de houten balken,. Geschikte materialen voor ecologische dampopen isolatie zijn houtwol, vlaswol, hennep en schapenwol. Houtwol blijft goed tussen de balken klemmen en schapenwol kan goed tegen vocht.. Daarnaast is het aan te raden om een dampremmende folie of isolatiekorrels op de bodem van de kruipruimte te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de kruipruimte droog blijft, wat gunstig is voor de conditie van de vloer, leidingen, muren en de luchtkwaliteit in huis. Bij een isolatiedikte van 150 mm kun je een isolatiewaarde bereiken van Rd = 4,5.

Prijs: € 21,95 p/m2 bij 12 cm houtwol isolatie inclusief bijbehorend montagemateriaal, dampopen folie en handleiding:om deze klus uit te voeren

Bestel hier uw ecologische vloerisolatie


Vloerisolatie met PIF Reflectiefolie: Snel, Effectief en Duurzaam

Isoleren direct onder de vloer is een snelle en doeltreffende manier om je wooncomfort te verbeteren. PIF Reflectiefolie is een geavanceerde meerlaagse isolatiefolie, opgebouwd uit luchtkamers en reflecterende folie. Dankzij de combinatie van aluminiumfolie en de stilstaande lucht in de luchtkamers biedt het een indrukwekkende isolatiewaarde met een minimale dikte. PIF Reflectiefolie is licht van gewicht, dun en uiterst gemakkelijk te verwerken. Het isoleren met PIF is snel, schoon en veilig. Deze isolatiefolie kan worden aangebracht onder zowel houten als betonnen vloeren, waardoor het geschikt is voor diverse woningtypen.

Het aanbrengen van PIF folie is eenvoudig en efficiënt. Gebruik de bijgeleverde stiften en pluggen om de folie stevig aan de vloer te bevestigen. De rollen PIF folie kun je met luchtdichte tape naadloos aan elkaar verbinden. Bovendien wordt er bodemfolie meegeleverd om de kruipruimte effectief af te dekken tegen vocht.

In overleg met de leverancier adviseren wij bij vloeren zonder vloerverwarming een isolatiedikte van 6 cm reflectiefolie met een Rd-waarde van 3,6 en wanneer je wel vloerverwarming hebt is een dikkere laag van 10 cm met een Rd-waarde van 5,5 het advies. Neem contact met ons op wanneer u een afwijkende dikte of andere toepassing wenst.

Prijs: € 18,75 p/m2 incl. 60 mm reflectiefolie, benodigde pluggen, luchtdichte tape en bodemfolie en een handleiding

Bestel hier uw vloerisolatie met reflectiefolie


XPS Isolatie: Effectieve Thermische Isolatie met Minimale Opbouw

XPS isolatieplaten zijn de ideale keuze voor thermische isolatie van vloeren, kelders en platte daken. Een van de grootste voordelen van XPS is dat het vrijwel geen water opneemt, waardoor het zelfs in vochtige omgevingen kan worden toegepast. Bovendien is dit materiaal uitzonderlijk drukvast, met een druksterkte van ≥ 300 kPa, waardoor het bestand is tegen aanzienlijke belastingen. De platen zijn voorzien van sponningen aan de zijkanten, wat zorgt voor een naadloze aansluiting zonder koudebruggen.

Een uitdaging bij isolatie is om met een minimale opbouw toch een aanzienlijke isolatiewaarde te bereiken. Deze XPS-plaat biedt een uitstekende balans tussen een slanke constructie, een betaalbare prijs en toch een indrukwekkende isolatiewaarde. Dit maakt het ideaal voor situaties waarin je werkt met een Fermacell vloer en/of vloerverwarming. Hiermee creëer je namelijk een thermische scheiding tussen je vloerverwarming en de onderliggende laag, wat de efficiëntie van het systeem verbetert. Met XPS isolatieplaten bereik je effectieve thermische isolatie met een minimale opbouw, waardoor je kunt genieten van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

Prijs: € 12,50 p/m2 inclusief aluminium tape voor luchtdichte afwerking en purschuim voor aansluitingen, dikte XPS 20 mm

Alle doe-het-zelf oplossingen bekijkenKosten vloerisolatie en besparing


De besparing kan ongeveer 10 á 15 procent van je gasverbruik bedragen. Bij het isoleren van de vloer van een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 1.200 aan materiaalkosten. Je bespaart door de isolatie zo’n 130 m3 gas per jaar. Dat is € 160 per jaar bij een gasprijs van € 1,20. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer.


Isolatiewaarde vloerisolatie


Hoe hoger de R-waarde = isolatiewaarde, hoe beter de isolatie van de vloer.
Een R-waarde van 3,5 is een goede isolatiewaarde voor de vloer. Met deze isolatiewaarde is je vloer voldoende geïsoleerd voor verwarmen met lage temperaturen. Ook subsidies en leningen zijn met deze R-waarde mogelijk mits een R-waarde van 3,5 is toegevoegd. Heb je vloerverwarming of overweeg je die aan te leggen? Dan is een R-waarde van 5 aan te raden.


Dak isolatie hellend dak


Dakisolatie is een goede manier om energie te besparen. Met het isoleren van je dak bespaar je jaarlijks honderden euro’s. Het levert daarnaast ook een hoop comfort op. Doordat warme lucht stijgt, is een ongeïsoleerd dak één van de grootste energieverspillers in huis. Dakisolatie met een hoog warmteaccumulerend vermogen houdt de ruimte onder het dak in de zomer wat langer koel. Dit geldt bijvoorbeeld voor isolatie van vlaswol, houtwol en cellulose. In de meeste gevallen wordt de binnenkant van het dak geïsoleerd. De opties zijn:


Natuurlijke vlasisolatie als kant-en-klaar platen

Bij zolderisolatie wordt het isolatiemateriaal meestal tussen de houten balken van het dak geplaatst. Voor een ecologische alles-in-1-oplossing hoef je niet verder te zoeken dan Isovlas Reno TG Elegant. Dit flexibele isolatiemateriaal is gemaakt van vlas en wordt geleverd op een harde, gladde, en stootvaste onderplaat. De onderplaat is niet alleen afwasbaar, maar ook prachtig afgewerkt, waardoor het de perfecte keuze is voor hoogwaardige en esthetische na-isolatie van binnenuit.

Het flexibele, oversized vlaspakket op de harde onderplaat, dat aan de zichtzijde van luxe is, sluit naadloos alle hoeken en gaten. Deze isolatie is vochtregulerend, brandvertragend en kan snel en eenvoudig droog worden geplaatst. Bovendien is het toepasbaar tegen een bestaand geïsoleerd dakbeschot, wat de flexibiliteit vergroot. Het gebruik van een dampremmende folie is niet nodig, wat de installatie vereenvoudigt. De platen kunnen gemakkelijk op maat worden gezaagd met een decoupeerzaag.

Met 14 cm Isovlas bereik je een Rd-waarde van 3,5. We raden aan om min. 14 cm vlaswol te gebruiken voor een goede isolatie.

Prijsindicatie:
€ 85,- per vierkante meter (inclusief benodigde schroeven en afdeklatten voor verwerking)
Isovlas Reno TG Elegant biedt een natuurlijke, hoogwaardige isolatieoplossing die niet alleen thermische prestaties levert, maar ook esthetische waarde toevoegt aan je zolder.

Bestel hier uw Isovlas dakisolatie


Zolderisolatie met ecologische houtwol en gipsplaten

Houtwol is, net als vlas en andere ecologische materialen, damp-open en daarmee uitermate geschikt voor zolderisolatie, ook wanneer deze reeds (matig) geïsoleerd is. Daarbij zijn deze materialen niet alleen duurzaam en daarmee ongevaarlijk bij verwerking , maar ze reguleren vocht en bufferen warmte zowel in de zomer als in de winter. En die eigenschap zorgt voor comfort. Het gebruik van ecologische isolatie heeft alleen maar voordelen. Wij bieden flexibele houtwol aan omdat deze makkelijk te verwerken is. Bij een dikte van 14 cm. haal je een Rd waarde van 3,85

Praktische Uitvoering voor Optimaal Resultaat
In de praktijk begint het proces met het op maat snijden van de isolatieplaten zodat ze tussen de balken passen, of eigenlijk klemmen, want daar is de flexibele houtwol uitermate voor geschikt. Vervolgens breng je een laag dampremmende folie aan, waarbij het essentieel is om de naden zorgvuldig af te plakken. Deze folie voorkomt vochtproblemen, doordat condensatie van binnenuit niet meer in het isolatiemateriaal kan doordringen. Hierop worden houten latten aangebracht met een h-o-h afstand van 60 cm die op de balken worden geschroefd. Op deze latten kunnen de gipsplaten van 60 cm breed worden aangebracht. Werk de platen strak met gips en nu zijn ze klaar om in elk gewenste kleur te sauzen.

Prijs: € 32,10 p/m2 (bij 140 mm houtwolisolatie) inclusief alle benodigde materialen en gipsplaten (behalve muurverf) én montagehandleiding om deze klus uit te voeren

Bestel hier uw zolderisolatie met houtwol en gips


Zoldervloer of plafond isoleren

Het isoleren van de zoldervloer of het plafond van de bovenliggende verdieping is een effectieve manier om de warmte in de onderliggende ruimtes te behouden en het energieverbruik te verminderen. Het isoleren van de zoldervloer is met name geschikt wanneer de zolder niet wordt gebruikt als leefruimte, terwijl het isoleren van het plafond geschikter is voor een zolder die als leefruimte wordt gebruikt. Dat kan bovenop de zoldervloer met harde beloopbare isolatieplaten of tussen de balken met een isolatiewol of -vlokken. Daarmee wordt evenveel bespaard als met het isoleren van het schuine dak.

Prijsindicatie: € 12 tot 16,- p/m2 afhankelijk van dikte inclusief :
- aluminium tape: onmisbaar om de naden tussen de XPS platen lucht- en dampdicht af te tapen;
- purschuim: maak gebruik van (flexibele) purschuim voor het vullen van aansluitingen (ca. 13m² per bus),
- Isolatielijm: wilt u de platen bevestigen tegen een wand of plafond? Gebruik dan Iso-Fix isolatielijm (ca. 10m2 per bus), - Isolatiepluggen: de platen liever mechanisch bevestigen? Dat kan met deze isolatiedoorns.

Alle doe-het-zelf oplossingen bekijken .
Kosten en besparing dakisolatie


De besparing kan ongeveer 20 a 40 procent van je gasverbruik bedragen. Als je je dak gaat isoleren, ben je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.800 kwijt aan materialen. Met goede dakisolatie bespaar je zo'n 420 m3 gas per jaar: dat komt neer op zo'n € 500 per jaar bij een gasprijs van € 1,20. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer. Door dakisolatie zelf aan te brengen bespaar je aanzienlijk in de kosten.

Isolatiewaarde dakisolatie


Zorg indien mogelijk is voor een R-waarde van minimaal 3,5. Dan kom je in aanmerking voor subsidie en zorg je ervoor dat de woning klaar is voor verwarmen met lage temperaturen. Heb je meer ruimte, kies dan gelijk voor een isolatiewaarde van 4,0 of 4,5.

Isolatie oplossingen in de WoonWijzerWinkel


WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende isolatiematerialen en oplossingen kunnen aanbieden. Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.

Bezoek een van onze showrooms

Offerte aanvragen


Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen en wil je dat niet zelf doen, maar daarvoor wel graag een prijsindicatie voor het isoleren van het dak of een andere duurzame oplossing? Dan kan je via ons een offerte opvragen. Wil je eerst meer informatie of advies zodat je beter kunt inschatten welke maatregelen het beste bij jou passen? Dan kan je ook bij ons terecht voor advies.

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.