Bouwjaar: 1983 tot 1991
In deze bouwperiode werden er eisen gesteld aan de energiezuinigheid. De woningen zijn voorzien van dak-, gevel- (Vanaf 1983: RC = 1,3 m2K/W, vanaf 1988: RC = 2,0 m2K/W) en vloerisolatie (RC = 1,3 m2K/W). De meeste woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie en HR-combiketel.
De stap naar Gasloos Wonen kan bestaan uit een hybride tussenoplossing, waarbij het gasverbruik van uw HR-ketel sterk omlaag gaat, of helemaal van Gas Af, waarbij goede woningisolatie naar Energielabel B of hoger, beperking van ventilatieverlies en Laag Temperatuur Verwarming voorwaarde is. Zie onderstaande opties.Wilt u morgen al aan de slag om zonder grote investeringen energie te besparen? Klik dan hier voor de snelle bespaartips. Lees alles over de bouwperiode in de flyer.

Eigenschappen:
- redelijk geïsoleerde betonnen vloer
- redelijk geïsoleerde spouwmuur
- matig geïsoleerd dak
- mechanische ventilatie
- centrale verwarming
- dubbelglas
- geschat energielabel: C
Stap 1: isoleren naar energielabel B of hoger

Gevelisolatie: spouwmuur (extra)

Dakisolatie: binnenzijde (extra)

Glas: HR++ beglazing
Stap 2: energiezuinig ventileren

Vraaggestuurde ventilatie-unit

Ventilatie warmtepomp
Stap 3: Laag Temperatuur Verwarming

Laag Temperatuur Verwarming
Stap 4: Koken op inductie

Koken op inductie
Stap 5: het alternatief voor de cv-ketel

Hybride
Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmte- pomp en/of zonneboiler. Deze werkt samen met je cv-ketel op gas.

Warmtepomp
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een All-Electric warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren.

Elektrisch
Helemaal van het aardgas af: dat kan ook met elektrische radiatoren, elektrische boiler, infrarood, doorstroomverwarmers of een elektrische cv-ketel.
stap 6: zelf energie opwekken:

Zonnepanelen
Zonnepanelen
Wilt u niet langer afhankelijk zijn van uw energiemaatschappij, gebruik dan energie van de zon. Met onze zonnepanelen dakscan ziet u eenvoudig in wat u kunt besparen.
Geschatte investering 9 panelen: € 3.000,-
Geschatte besparing: € 480,- per jaar
