ISDE-SUBSIDIE WONINGEIGENAAR

Heb je plannen om je huis te isoleren? Grote kans dat jij hier subsidie voor kan aanvragen. Lees meer over de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing of te wel de ISDE-subsidie hiermee kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen.

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Vanaf januari 2023 is er 350 miljoen euro beschikbaar aan ISDE subsidie. De ISDE geldt voor de aanschaf van:

• Dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie
• HR glas
• Zonneboiler
• Warmtepomp
• Elektrische kookvoorziening
• Aansluiting op een warmtenet

Maar waar moet je rekening mee houden en wanneer kom je in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie 2023 als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. Vakantiewoningen of tweede verblijven komen niet in aanmerking voor subsidie. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp),elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én je kunt dit aantonen met een betaalbewijs.

In de tabel hiernaast zie je hoeveel subsidie je voor een isolatiemaatregel kunt ontvangen. De bedragen zijn aangeven per vierkante meter. Er gelden minimale en maximale oppervlakten waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.


Laatste update: 05 Feb 2024 - Ben je van plan isolatiewerkzaamheden uit te voeren? Ontdek dan welke steunmaatregelen beschikbaar zijn. Informatie over subsidies voor dakisolatie, vloerisolatie, (spouw)muurisolatie en andere isolatietoepassingen.

BELANGRIJK: vanaf 2024 ontvang je een bonus bedrag wanneer je isoleert met milieuvriendelijke (‘biobased’) materialen. Voor dakisolatie ontvang je bijv. € 5 per m² extra, voor gevelisolatie is dat zo’n € 6 per m² en bodemisolatie € 1 per m² bovenop het bestaande subsidiebedrag.

Rekentool ISDE RVO ISDE Hulp bij subsidie

isde 2023_Tekengebied 1

Tips voor de isolatiesubsidie


Isoleren levert veel geld op maar je moet ook eerst investeren. Je kunt natuurlijk eigen spaargeld inzetten maar ook gebruik maken van een lening met een hele lage rente. Ga voor meer informatie naar onderstaande websites.

Tip 1: Subsidie aanvragen

De subsidie vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook een stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen. Op de website van de RVO weet je hoeveel subsidie je kunt verwachten.

Tip 2: Subsidie combineren

Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de installatie van een zonneboiler installeren of isolatie van het dak. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.

Tip 3: 1 en of 2 maatregelen uitvoeren

Laat je 1 isolatiemaatregel uitvoeren? Kijk of je binnen twee jaar nog een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij 2 maatregelen ontvang je per maatregel het hogere subsidiebedrag.

Tip 4: Uitzonderingen op de ISDE subsidie

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren geldt niet voor:

• Nieuwbouw;
• Airco (ook wel lucht-lucht warmtepomp);
• Gevelisolatie als de spouwmuur al is geïsoleerd.

Tip 5: Vraag op tijd jouw subsidie aan

In 2023 krijg je 24 maanden de tijd om ISDE subsidie aan te vragen.

Tip 6: Vraag op tijd jouw subsidie aan

Ben je een doe-het-zelver? Overweeg dan toch de isolatie of de warmtepomp te laten installeren door een professional. Je kunt de subsidie helaas niet aanvragen als je de isolatie of warmtepomp zelf plaatst.

Tip 7: Maak foto's

Zorg ervoor dat je een aantal foto’s maakt tijdens de installatie van de isolatiemaatregelen. Deze moeten uiteindelijk worden ingediend bij de subsidieaanvraag. Samen met de facturen en betalingsbewijzen is de aanvraag compleet.

Doe de GRATIS woningscan

Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

✔ We helpen bij het vinden van aannemers

✔ En vragen wij offertes voor je aan

✔ Met € 5.000,- WoonWijzerGarantie (Bekijk De 7 Zekerheden)


Doe hier de GRATIS woningscan!

Veel gestelde vragen

Wat is ISDE?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) maakt het sinds 2016 mogelijk om subsidies aan te vragen voor energiebesparende en duurzame maatregelen.

Beschikbaar budget voor ISDE

In totaal is in 2023 een budget van € 350 miljoen beschikbaar voor en zakelijke gebruikers.

Hoe vaak mag je ISDE subsidie aanvragen?

Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.

Hoe hoog is ISDE subsidie?

Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in windturbines en zonnepanelen door zakelijke gebruikers bedraagt in 2022 € 30 miljoen. In de maand januari, 2022 zijn er 106 aanvragen ingediend. De claim van deze aanvragen bedraagt € 1,2 miljoen.

Hoelang de tijd heb ik om ISDE subsidie aan te vragen?

De landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor duurzame maatregelen zoals isoleren en de aanschaf van een warmtepomp. Vanaf januari 2023 krijg je 24 maanden de tijd om de subsidie in te dienen.

ISDE voor zakelijke gebruikers?

Bent je een zakelijke gebruiker? De ISDE kan ook worden aangevraagd door bijvoorbeeld bedrijven, woningcorporaties en particuliere verhuurders. je kan subsidie krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en kleinschalige windturbine. je dient eerst uw subsidieaanvraag in, daarna laat je de maatregel(en) installeren. Deze moeten binnen 24 maanden in gebruik zijn.

Meer lezen over zakelijke gebruikers ISDE