fbpx

ISDE-SUBSIDIE WONINGEIGENAAR

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf?

Dan kun je gebruik maken van de Investerings subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en subsidie aanvragen voor:

• Vloer-, spouw- en/of dakisolatie
• Isolerend glas
• Zonneboiler
• Warmtepomp
• Aansluiting op een warmtenet

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie is het vanaf 2 april 2022 mogelijk om met één isolatiemaatregel de subsidieaanvraag in te dienen. Bij één isolatiemaatregel is het mogelijk om ongeveer 15% van de kosten vergoed te krijgen als subsidie. In combinatie met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting is het mogelijk gemiddeld 30% van de totale kosten als subsidie te ontvangen. De subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting hoef je niet in combinatie met een tweede maatregel aan te vragen. Het blijft dus lonen om meerdere verbeteringen aan je huis door te voeren. Omdat je de subsidie moet aanvragen 1 jaar na uitvoering van de maatregel, kunnen woningeigenaren nu al een enkelvoudige maatregel laten uitvoeren en begin volgend jaar de subsidie aanvragen. Bereken met de rekentool ISDE hoeveel subsidie u kunt verwachten. Welke maatregelen wilt u doorvoeren?

In de tabel hiernaast zie je hoeveel subsidie je voor een isolatiemaatregel kunt ontvangen. De bedragen zijn aangeven per vierkante meter. Er gelden minimale en maximale oppervlakten waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.


Rekentool ISDE RVO ISDE

Let op:

• Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde eis te voldoen.
• De uitvoering is gedaan door een bouw installatiebedrijf. De uitvoering mag je niet zelf doen.
• Je vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan.
• Je hebt geen recht op ISDE-subsidie als al een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) is verstrekt.

Doe de GRATIS woningscan

Gratis hulp en advies bij het verduurzamen van je huis


✔ We geven snel inzicht in wat realistisch is voor jouw huis

✔ We helpen bij het vinden van aannemers

✔ En vragen wij offertes voor je aan


Doe hier de GRATIS woningscan!

Veel gestelde vragen

Wat is ISDE?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) maakt het sinds 2016 mogelijk om subsidies aan te vragen voor energiebesparende en duurzame maatregelen.
Beschikbare budget voor ISDE?
In totaal is in 2022 een budget van € 228 miljoen beschikbaar voor de ISDE. Dit is als volgt onderverdeeld: € 198 miljoen voor isolatiemaatregelen, aansluitingen op warmtenet, warmtepompen en zonneboilers € 30 miljoen voor zonnepanelen en windturbines voor zakelijke kleinverbruiker
Hoe vaak mag je ISDE subsidie aanvragen?
Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan.
Hoe hoog is ISDE subsidie?
Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in windturbines en zonnepanelen door zakelijke gebruikers bedraagt in 2022 € 30 miljoen. In de maand januari, 2022 zijn er 106 aanvragen ingediend. De claim van deze aanvragen bedraagt € 1,2 miljoen.
Hoelang de tijd heb ik om ISDE subsidie aan te vragen?
Je hebt 12 maanden ná het plaatsen van de installatie of isolatie de tijd om de ISDE subsidie aan te vragen. Heb je bijvoorbeeld een isolatiemaatregel genomen in 2020, dan ben je helaas te laat om nog subsidie te krijgen.