Afgerond: Energiesafari van start in de wijk Nieuw Helvoet

De gemeente Hellevoetsluis wil energiebesparing en het gebruik van duurzame maatregelen stimuleren. Dit is namelijk één van de doelen van  het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Het uiteindelijke doel hiervan is de CO2 uitstoot terug te dringen en hiermee bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Om dit doel te bereiken, heeft de gemeente de Energiesafari in het leven geroepen en een groepsinkoop georganiseerd.  Eind vorig jaar is de energiesafari in de wijk Nieuw Helvoet van start gegaan. Ruim 170 huiseigenaren van deze wijk hebben zich opgegeven voor de Energiesafari.

Energiesafari

flyer-schiedam-warmtescan1Bij de “energiesafari” heeft u gratis een warmtebeeld (thermografische foto) aangeboden gekregen. Een warmtebeeld geeft een goede indicatie op welke plekken warmte uit uw woning lekt. Deze warmtebeelden zijn gemaakt door een expert van de WoonWijzerWinkel. De WoonWijzerWinkel is het regionale energieloket voor 24 gemeenten in de regio’s Rijnmond en Haaglanden. Op de website www.woonwijzerwinkel.nl vindt u informatie over duurzame oplossingen voor uw woning, zoals isolatie, installaties en zonnepanelen.

Als u hier gebruik van heeft gemaakt, dan heeft u op basis van dit warmtebeeld inmiddels een advies gekregen van het energieteam van de gemeente Hellevoetsluis. Op basis van deze warmtebeelden en energieadviezen heeft de WoonWijzerWinkel een aantal maatregelen in kaart gebracht waarmee u uw woning kunt verduurzamen. Door energiebesparende maatregelen gezamenlijk in te kopen, worden deze goedkoper. De folder met mogelijke maatregelen kunt u vinden op  http://www.woonwijzerwinkel.nl/gemeente/hellevoetsluis/.

Rijkssubsidies

Vanaf 15 september 2016 was er via het Rijk een subsidie voor energiebesparing in je eigen koopwoning beschikbaar. Helaas is de subsidie sinds 1 mei 2017 uitgeput. Van deze subsidie kunt u dus niet meer gebruik maken. Wel er via het Rijk nog een subsidie beschikbaar (Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)) waarbij u een tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze regeling is zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers. Zie verder http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie

Vleermuiskasten

In uw wijk leven vleermuizen. Deze hebben verblijfplaatsen in spouwmuren. Door na-isolatie van gevels raken vleermuizen mogelijk hun verblijfplaats(en) kwijt. Wanneer u zich aanmeldt voor gevel-isolatie, hangen wij daarom ook een vleermuizenkast op aan uw gevel. U leest hier meer over in de brochure met de isolatie-maatregelen. De gemeente zoekt echter in uw wijk nog extra locaties om vleermuiskasten op te hangen. Dus als u graag de vleermuizen wilt helpen, dan kunt u bij ons melden dat u interesse heeft in een vleermuizenkast. Deze krijgt u dan van de gemeente. U dient deze dan zelf aan uw gevel op te hangen op tenminste 4 meter hoogte en bij voorkeur op een warme en zonnige plek met een vrije aanvliegroute. Inmiddels hebben 5 huiseigenaren zich al aangemeld voor het ophangen van vleermuiskasten

Aanmelden

Heeft u belangstelling voor één van onze maatregelen en / of het plaatsen van een vleermuiskast aan de gevel, dan kunt u mailen naar hellevoetsluis@woonwijzerwinkel.nl.

Heeft u nog geen technisch energieadvies gehad maar heeft u hier wel belangstelling voor?  Dan kunt u zich aanmelden via www.bespaarafspraak.nl/hellevoetsluis. Het energieteam van de gemeente Hellevoetsluis neemt dan contact met u op.

Vragen?

Voor vragen over de vleermuiskasten kunt u bellen met Marlies van Santen van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Beleid via telefoonnummer 14 0181 (ma t/m do). Voor alle andere vragen kunt u contact opnemen met de WoonwijzerWinkel, bereikbaar op telefoonnummer (010) 747 01 47.

 

20161201 Brochure wijkactie Hellevoetsluis Algemeen Energiebespa