Wat is een airconditioning of lucht/lucht warmtepomp?

Met een airconditioning of lucht/lucht warmtepomp wordt de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in een ruimte beheerst. De lucht in een ruimte wordt aangezogen en langs een koelvloeistof geblazen om warmte te onttrekken waarna de gekoelde lucht terug de kamer in geblazen wordt. Bij verwarming draait de lucht/lucht warmtepomp zijn werking om. Het hele jaar door zorgt de lucht/lucht warmtepomp voor een comfortabel binnenklimaat. Moderne airconditioningsystemen zijn zo zuinig in energieverbruik dat ze een goed alternatief kunnen zijn voor een cv-installatie. Bij de moderne airconditioning wordt dezelfde techniek toegepast als bij een warmtepompen, wat betekent dat ze thermische energie uit de lucht halen voor koeling of verwarming. Deze energiezuinigheid maakt ze een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Koelen

De primaire functie van een airconditioning was het verlagen van de temperatuur in een ruimte. Dit gebeurt door warme lucht uit de kamer te onttrekken en deze langs koelvloeistof te laten stromen. De koelvloeistof absorbeert de warmte, die vervolgens naar buiten wordt afgevoerd, terwijl de gekoelde lucht terug de kamer in wordt geblazen. Dit proces biedt snel en effectief comfort tijdens de heetste dagen. Tijdens het koelen wordt veel meer energie gebruikt dan bij het verwarmen van de woning. Hierom staat de airconditioning of lucht/lucht warmtepomp aangeschreven als groot verbruiker. Dit is de reden waarom er geen subsidie wordt verstrekt. Wanneer de woning zonnepanelen heeft kan overdag gekoeld worden met zonne-energie zodat de woning in de avond koel is. Bij de lucht/lucht warmtepomp is het verwarmen als volwaardige functie toegevoegd.

Verwarmen

Is jouw huis goed geïsoleerd? Dan is een lucht/lucht warmtepomp een alternatief voor het verwarmen van de woning. Dit gebeurt via een omkeerbaar warmtepompsysteem, dat in plaats van warmte af te voeren, thermische energie van buiten haalt en deze naar binnen brengt. Dit maakt het mogelijk om dezelfde unit te gebruiken voor zowel koeling in de zomer als verwarming in de winter. Deze veelzijdigheid maakt airco's aantrekkelijk voor gebruik in verschillende klimaten. Bij het verwarmen is de efficiëntie gelijk aan een normale warmtepomp.

Efficiëntie

Lucht/lucht warmtepompen zijn in de afgelopen jaren steeds efficiënter geworden. Dankzij technologische vooruitgang, zoals inverter-technologie, kunnen moderne systemen hun vermogen aanpassen aan de temperatuurbehoefte, wat resulteert in een lager energieverbruik. Een lucht/lucht warmtepomp met een hoge SEER- (Seasonal Energy Efficiency Ratio) en COP- (Coefficient of Performance) waarde is een indicatie van een efficiënte werking, zowel voor koelen als verwarmen.

Binnenluchtkwaliteit

Naast het verwarmen of koelen is de lucht/lucht warmtepomp ook geschikt voor het ontvochtigen en filteren van de binnen lucht. Wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is kan de lucht/lucht warmtepomp de lucht ontvochtigen. Door een filtersysteem die kan variëren van een stoffilter tot allergiefilter kan de kwaliteit van de binnen lucht verbeterd worden.

Wanneer gebruik ik een airco (lucht/luchtwarmtepompen)

Moderne lucht/luchtwarmtepompen bieden veelzijdige mogelijkheden voor een comfortabel binnenklimaat. Een enkele buitenunit kan tot vijf binnen units aansturen, waardoor je meerdere kamers kunt koelen of verwarmen zonder meerdere buitenunits nodig te hebben. Dit bespaart ruimte en installatiekosten. Bij het toepassen van een lucht/lucht warmtepomp als hoofdverwarming zal het tapwater op een andere manier verwarmt moeten worden.
Airco's zijn ideaal als ondersteuning bij het bestaande verwarmingssystemen of om als hoofdverwarmingssysteem te dien. Ze zijn ook geschikt voor snelle en gerichte temperatuurregeling, bijvoorbeeld als je net thuiskomt. Ze zijn perfect voor het snel en tijdelijk verwarmen of koelen van kamers zoals slaapkamers, thuiskantoren of logeerkamers. Binnen enkele minuten kan een comfortabele temperatuur worden bereikt zonder onnodig energieverbruik.

Gasloos wonen

De energiekosten van airco's kunnen worden gecompenseerd door zonnepanelen. Zelf opgewekte energie verlaagt de stroomkosten, maakt het gebruik milieuvriendelijker en kostenefficiënter.
Nu je de woning kan verwarmen met laag temperatuur verwarming zoals bijvoorbeeld vloerverwarming en de airco als ondersteuning of in kleinere ruimtes alleen met een airco. Ben je klaar om gasloos te gaan verwarmen wat enorm bespaart op de gasrekening want 80% van je gasverbruik gaat naar verwarming. Kortom, Airco's zijn veelzijdig en energie-efficiënt, ideaal voor snel en tijdelijk koelen of verwarmen van specifieke ruimtes. Met één buitenunit kunnen meerdere binnen units worden aangestuurd, en zonnepanelen kunnen de energiekosten aanzienlijk verlagen.
 

Ontdek design airco'sAirco aanschaffen

Ontvang een offerte op maat voor jouw ideale airconditioningsysteem door ons eenvoudige formulier hieronder in te vullen. Wij zijn partner van toonaangevende bedrijven zoals Nefit Bosch, Toshiba en Panasonic.

Nog geen idee welke airco het beste bij jou past? Bekijk onderstaande de modellen die wij aanbieden of kom langs in de showroom om ze in het echt te bekijken.
Nefit Bosch climate 5000i Nefit Bosch Climate 5000i

Ontdek de airco van Nefit Bosch.

Bekijk dit model hier
Toshiba Daiseikai

Ontdek de Daiseikai design airco van Tochiba

Bekijk dit model hier
Panasonic Etherea airco

Ontdek hier de airco van Panasonic

Bekijk dit model hier
Toshiba Kazumi+ zwart

Ontdek de Toshiba Kazumi+ zwart

Bekijk dit model hier
Toshiba Haori

Ontdek de Haori design airco van Tochiba

Bekijk dit model hier
Toshiba SEIYA+ Airco

Ontdek hier de Toshiba SEIYA+

Bekijk dit model hier
Nefit Bosch 6001i

Ontdek de Nefit Bosch 6001i

Bekijk dit model hier
Nefit Bosch 3000i

Ontdek de Nefit Bosch 3000i

Bekijk dit model hier
Panasonic Vloermodel inverter+

Ontdek het Panasonic Vloermodel

Bekijk dit model hier
De Innova 2.0 Inverter 12HP ELEC monoblock

Ontdek de Innova 2.0 Inverter 12HP ELEC is een airco zonder buitenunit

Bekijk dit model hier

Offerte aanvragen

1Offertekeuze
2Persoonlijke gegevens

Offerte voor Airco

Wat zijn de eigenschappen van de woning?

Hoeveel binnen units?

Hoe groot is de ruimte waar de unit komt?