fbpx

De WoonWijzerWinkel is het energieloket voor Midden-Delfland. Als inwoner van de gemeente Midden-Delfland kunt u hier terecht met al uw vragen over verduurzaming van uw woning. U vindt er inspiratie, advies en ondersteuning. De WoonWijzerWinkel werkt samen met de gemeente om u te helpen in de zoektocht naar de beste oplossingen. Het advies is volledig onafhankelijk en vrijblijvend.

Bent u geïnspireerd geraakt? Wij verwelkomen u graag met een kopje koffie in onze showroom van 2.500m² in Rotterdam, waar vele duurzame oplossingen te zien zijn. Daar kunt u het grote assortiment aan energiebesparende maatregelen bekijken. Wilt u gericht advies over uw woning, dan kunt u een afspraak maken met één van onze adviseurs.Begin nu met verduurzamen en bespaar op je energierekening!Doe de gratis Woningscan
EnergieC-Midden-Delfland-logo

Energiecoöperatie EnergieC

Wel de voordelen van zonne-energie maar geen panelen op uw dak? Of wilt u lokaal investeren in groene energie? U kunt als inwoner van de gemeente Midden-Delfland deelnemen aan de lokale energiecoöperatie EnergieC. De energiecoöperatie legt zonnepanelen op grote daken in de omgeving. Als deelnemer krijgt u korting op uw energiebelasting en een deel van de stroomopbrengst. Kijk voor meer informatie op www.energiecmiddendelfland.nl

Aardgasvrij Midden-Delfland

Op dit moment gebruiken de meeste mensen nog aardgas om te koken en hun woning te verwarmen. Maar het gebruik van aardgas is niet goed voor het milieu. In het klimaatakkoord is daarom afgesproken dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. Midden-Delfland wil zich samen met u voorbereiden op deze overgang. Uiterlijk eind 2021 moet elke gemeente een Transitievisie Warmte klaar hebben. Dus ook Midden-Delfland. We onderzoeken in deze visie hoe we in een passend tempo de overstap naar een aardgasvrije gemeente kunnen maken. Efficiënt, betaalbaar en in samenspraak met onze inwoners.

Bekijk dit filmpje met uitleg over de overgang naar een aardgasvrije toekomst. Of bekijk de infographic ‘Op weg naar een aardgasvrij Midden-Delfland’.

Aan de slag? Wij helpen je graag op weg!

Hoe kan je thuis geld en energie besparen? Met welke maatregelen begin je en hoe weet je welke maatregelen voor jou het beste zijn? Welke subsidies zijn er? En waar vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van deze duurzame maatregelen? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Om hier achter te komen bieden wij persoonlijk advies, volledig passend bij jou situatie en portemonnee. Telefonisch, via videobellen in onze showrooms of bij jou thuis aan de keukentafel. Wil je een uitgebreid, persoonlijk adviesgesprek over verduurzaming van jouw woning? Dan kan je hieronder een afspraak maken met onze adviseur. En vraag direct een persoonlijk advies aan.

Adviesgesprek Digitaal €69,-

Wil je liever advies op afstand? Onze adviseur laat je telefonisch of via beeldbellen graag de verschillende duurzame oplossingen zien.

Maak een afspraak
Adviesgesprek showroom €69,-

Tijdens een persoonlijke adviesgesprek in onze showroom, loop je samen met onze adviseur je wensen voor jouw woning door.

Maak een afspraak
Woningopname digitaal €69,-

Voor een digitale woningopname vragen wij je vooraf een vragenlijst in te vullen over jouw woning en je duurzame wensen.

Maak een afspraak
Woningopname aan huis €100,-

Tijdens een woningopname bekijkt onze adviseur de woning van top tot teen waarna aan de "keukentafel" de opties met je besproken worden.

Maak een afspraak

Subsidies en leningen 2021

Ook in 2021 zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om je woning te verduurzamen. Om bewoners, bedrijven en organisaties te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen stelt de gemeente subsidie beschikbaar en biedt zij collectieve acties aan. Er zijn ook landelijke subsidieregelingen. Hiermee probeert de overheid ook dit jaar de klimaatdoelen te behalen. Wij hebben een aantal subsidies en regelingen die voor jou interessant kunnen zijn op een rij gezet.

Subsidies en regelingen in 2021

ISDE voor woningeigenaren

De Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) geldt voor de aanschaf van 

 • Isolatie
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Aansluiten op warmtenet

ISDE isolatie

Het is fijn om te weten dat je gebruik kunt maken van de isolatie subsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in 2021. Dit betekent dat je tot wel 20 procent van de investering in woningisolatie kunt terugkrijgen.

De 5 maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn:

 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Hoogrendementglas zoals HR++ of triple glas.

Als woningeigenaar kom je in aanmerking voor deze subsidie wanneer je kiest voor een isolatiemaatregel in combinatie met een tweede isolatiemaatregel, een duurzame opwekfunctie (warmtepomp of zonneboiler) of een aansluiting aan het warmtenet. De gekozen isolatiemaatregel moet dus gecombineerd worden met een andere maatregel.

ISDE Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en wamtenet.

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen.

 • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.100 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 euro. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
 • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.000 euro voor een zonneboiler voor 4 personen. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
 • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan de subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler en warmtenet-aansluiting los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel. De voorwaarden vind je op de webiste van RVO, daar kun je ook de aanvraag indienen. 

Btw terugvragen op Zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen op je dak te leggen? Dan mag je de btw op de aanschaf én installatie terugvragen van de Belastingdienst. De btw op zonnepanelen is 21%.

Eenvoudig zelf doen

Er zijn op internet diverse bedrijven die aanbieden om de teruggave tegen een vergoeding voor je te regelen. Een aantal van de bedrijven waar wij mee samenwerken, regelen dit ook voor jou mits u de panelen bij hen aanschaft. Het terugvragen van de btw is echter zo eenvoudig, dat je dit ook zelf kunt doen.

Btw terugvragen via de belastingdienst

Er zijn drie voorwaarden voor het terugvragen van btw:
1) je naam moet op de rekening van de energieleverancier staan
2) Je naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan
3) je moet de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terugvragen

Voor meer informatie en het stappenplan voor het terugvragen van btw kijk op de website van de belastingdienst

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Als je je woning gaat isoleren dan valt het arbeidsloon van de plaatsing van de isolatie onder een laag BTW-tarief. In plaats van 21% BTW wordt er namelijk 9% gerekend. Het is een lang lopende regeling die geldt voor isolatieglas, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, en gevelisolatie.

Voorwaarden laag btw-tarief:

 • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
 • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
 • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.
 • Ook moeten de warmteweerstanden van het dak, de gevel of de vloer de juiste waarden behalen om hier recht op te maken. 

*Let hier goed op, anders kan je recht op deze Btw-verlaging vervallen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Energie bespaarlening

Met een Energie bespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen waarmee particulieren en VvE's hun huis of appartementencomplex kunnen verduurzamen.

Energiebespaarlening

Wilt u investeren in een energiezuinig en duurzaam huis, dan kunt u hiervoor een Energiebespaarlening afsluiten. Hiermee kunt u, tegen een speciale rente, bij het Nationaal Energiebespaarfonds energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, een nieuwe HR-ketel of een zonneboiler financieren. Met deze lening kunt u ook zonnepanelen financieren, maar u mag hiervoor maximaal 75% van de lening gebruiken. De overige 25% moet besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen. In totaal zijn er 17 maatregelen beschikbaar.

De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds

(voorheen Nationaal Energiebespaarfonds). Dit fonds is een initiatief van onder andere de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Acties en evenementen

Jaga actie button

Laagtemperatuur verwarming

In stijl met Jaga

Op dit moment zijn er nog geen wijkacties gepland...
Geen evenementen gevonden!
Geen evenementen gevonden!

Veelgestelde vragen

Wat betekent aardgasvrij voor mij?

Concreet betekent het dat je in de toekomst geen gas meer gebruikt voor het verwarmen van je woning, voor warm water en om te koken. Er zijn alternatieven, zowel individueel als collectief. De gemeente onderzoekt per wijk of er een collectieve oplossing mogelijk is, in de Warmteagenda geven we aan voor welke wijken dit kansrijk is.

Welke alternatieven zijn er voor aardgas?

Om woningen te verwarmen zonder aardgas kan gebruik gemaakt worden van een aansluiting op een collectief warmtenet, een warmtepomp per woning of centraal in het gebouw van een appartementencomplex, of infraroodverwarming.

Wanneer maak ik de overstap van aardgas naar een alternatief?

U bent vrij om nu al zelf verduurzamingstappen te nemen richting een aardgasvrije woning, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

Wanneer de gemeente verwacht dat jouw wijk de overstap maakt naar aardgasvrij is nu nog niet bekend. Alle gemeenten in Nederland hebben uiterlijk in 2021 een plan waarin staat welke wijken voor 2030 de overstap maken en wat voor die wijken het alternatief is. Met de Warmtetransitieagenda heeft de gemeente nu per wijk in beeld gebracht welke alternatieven er voor aardgas zijn. Voor Rivium en de Florabuurt en omgeving zien we nu al wel kansen om te verkennen of een collectieve warmteoplossing in de vorm van een warmtenet haalbaar is.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar hoeveel ze je precies besparen, is lastig te zeggen. De terugverdientijd hangt af van de investering en de kwaliteit van de installatie. Bovendien komt de opbrengst op papier niet altijd overeen met de opbrengst in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat er minder of meer zonuren zijn dan verwacht.

Met goede garanties en onderhoudsafspraken kan je in ieder geval flink besparen op onderhoudskosten. Indien mogelijk is het aan te raden uw zonnepanelen te combineren met een groen dak. Dankzij de koele lucht op een groen dak, leveren uw panelen dan tot vijf procent meer rendement op.

Via de gratis dakscan van de WoonWijzerWinkel krijg je direct een indicatie van wat zonnepanelen kunnen opleveren.www.woonwijzerwinkel.nl/dakscan/Je kunt op dezelfde site direct een offerte aanvragen.

Hoe weet ik of ik met een betrouwbare leverancier van zonnepanelen te maken heb?

De markt voor zonnepanelen is volop in ontwikkeling. Niet elke leverancier levert dezelfde kwaliteit. Daarom is het belangrijk niet alleen op prijs te letten maar ook naar de kwaliteit te kijken. Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken voor zonnepanelen, omvormers en montagematerialen.

Voor de buurtacties en collectieve inkoopacties die door de gemeente worden georganiseerd, selecteert de WoonWijzerWinkel voor jou alvast een aantal kundige leveranciers. Hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Twijfel je over de betrouwbaarheid van een leverancier? Neem dan contact op met het Energie Collectief Capelle of de WoonWijzerWinkel. Zij hebben ruime ervaring met leveranciers en kijken graag met je mee.

Wat betekent de energietransitie voor de waarde van mijn huis?
Door een warmtenet of een warmtepomp te gebruiken in plaats van aardgas is jouw woning klaar voor de toekomst. Hierdoor en door investeringen in isolatie gaat de waarde van een aardgasvrije woning vaak omhoog. Woningen met energielabel A leveren gemiddeld tien procent meer op bij verkoop dan een identieke woning met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en Maastricht.
Wat levert de energietransitie mij op?

De klimaatwet geldt voor alle sectoren met als doel een CO2 neutrale samenleving in 2050. Wat betreft de energietransitie in de gebouwde omgeving, vinden wij het essentieel dat het haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. De verwachting is dat in de nabije toekomst de woonlasten stijgen, met name door een hogere aardgasprijs. Wij streven ernaar dat de woonlasten op de lange termijn betaalbaar blijven en Capellenaren wonen in comfortabele, toekomstbestendige woningen.

Omdat ieders persoonlijke situatie anders is, kan niet met zekerheid worden gezegd dat de veranderingen voor iedereen woonlastenneutraal zullen zijn.

Wij vinden dat de Rijksoverheid primair verantwoordelijk is dat de energietransitie voor iedereen in Nederland haalbaar en betaalbaar is. De komende tijd onderzoeken we samen met bewoners en samenwerkingspartners wat deze transitie financieel betekent en welke financiële constructies eraan verbonden kunnen worden.