Hoe werkt infrarood verwarming precies?


Infraroodverwarming werkt anders dan traditionele radiatoren. In plaats van de lucht te verwarmen, richten infraroodpanelen zich op het verwarmen van de vloer, muren, objecten en mensen in de ruimte. Omdat er geen luchtcirculatie is, verbetert dit de luchtkwaliteit. Infraroodverwarming kan tot 20% goedkoper zijn dan verwarmen met gas, vooral als bijverwarming. Daarom is het een uitstekende optie voor je woonkamer, slaapkamer, badkamer of studeerkamer!

De infraroodpanelen bevatten speciale elementen die elektriciteit omzetten in infraroodstraling. Wanneer deze straling een object of persoon raakt, wordt het direct omgezet in warmte, vergelijkbaar met het gevoel wanneer de zon op je huid schijnt.

Openingstijden winkel

Ma - Vrij | 11:00 - 17:00 uur
Za - Zon | Gesloten
Het adres: Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam 010 747 0147 of Mail naar: [email protected]

"Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek."


Ontdek de voordelen van infraroodpanelen.

Een van de belangrijkste voordelen van infraroodpanelen als bijverwarming is dat je de centrale verwarming in huis tot wel 3 graden lager kunt instellen, omdat je de specifieke ruimtes waar je de infraroodpanelen gebruikt, gericht verwarmt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening, terwijl je nog steeds geniet van comfortabele warmte op de plaatsen waar het het meest nodig is. Laten we eens kijken naar waarom steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming:

Infrarood verwarming

Efficiënt, Comfortabel, Onopvallend


Voordelen infrarood verwarming!

✔ Comfortabele warmte door de evenwichtige warmte absorptie

✔ Energie - efficiënt minder CO 2 uitstoot

✔ Gezonder binnenklimaat

✔ Voordeligste alternatief CV - aardgas

✔ Eenvoudige en snelle plaatsing

✔ Onderhoudsvrij & zeer lange levensduur

 




De WoonWijzerWinkel


Verwarmen met stralingswarmte. Dat is wat infrarood verwarming doet. Infrarood panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. De WoonWijzerWinkel helpt je graag verder met persoonlijk advies. Heb je vragen of wil je advies van een van onze adviseurs?

Wij staan voor je klaar via 010-7470147, [email protected] of bezoek onze showroom in Rotterdam waar je de warmte van infrarood panelen kan zien en ervaren.


Kies het juiste infraroodpaneel voor elke kamer

Het vermogen van infraroodverwarming wordt vaak uitgedrukt in watt per vierkante meter (W/m²). Het benodigde vermogen per vierkante meter kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatie van de ruimte, de gewenste temperatuur en het gebruik van de ruimte. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het vermogen per vierkante meter voor infraroodverwarming. Voor bijverwarming in goed geïsoleerde ruimtes, zoals de woonkamer, slaapkamer of studeerkamer, wordt meestal een vermogen van ongeveer 100 W/m² tot 150 W/m² aanbevolen.

Elk type infraroodpaneel heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen, dus het is belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij de behoeften van de ruimte en de gebruikers. Bij het kiezen van het juiste paneel is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste verwarmingsniveaus. Het goede nieuws is dat je met deze verscheidenheid aan infraroodpanelen zeker een oplossing kunt vinden die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is voor elk type ruimte. Door rekening te houden met de kenmerken van elke kamer en de juiste infraroodpanelen te kiezen, kun je een comfortabele, energiezuinige en aangename omgeving creëren in elke ruimte van je huis of kantoor.

Infrarood als bijverwarming in de woonkamer

Je kunt een infrarood paneel gebruiken in de woonkamer als bijverwarming voor de zithoek. Omdat de straling van het paneel gericht verwarmt kan de thermostaat lager. Je bespaart dan gas, zonder verlies van aangename warmte wanneer je op de bank zit. Montage: Deze panelen kunnen aan de muur of het plafond worden gemonteerd, wat zorgt voor een efficiënte verwarming en optimale ruimtebesparing.

Hoe veel vermogen aan infrarood heb ik nodig?Voor de woonkamer wordt meestal een gemiddeld vermogen van ongeveer 80 tot 100 watt per vierkante meter aanbevolen. Het exacte vermogen dat je nodig hebt, hangt echter af van verschillende factoren, zoals de grootte van de woonkamer, de isolatiekwaliteit, de gewenste temperatuur en het individuele comfortniveau.



Infrarood als bijverwarming in de badkamer

Met een infrarood paneel in de badkamer kun je de badkamer snel en gericht verwarmen op de momenten dat je in de badkamer bent. Je kunt hierdoor de radiator en/of de vloerverwarming helemaal uitzetten. Je zet het paneel aan wanneer je in de badkamer bent, voor een aangename warmte. Omdat je kort gebruik maakt van het infrarood paneel, kost het minder energie dan dat je een lange tijd de radiator aan laat staan. Daarnaast is infrarood verwarming ook schimmelwerend, omdat de straling de wanden droogt.

Hoe veel vermogen aan infrarood heb ik nodig?Voor de badkamer wordt meestal een gemiddeld vermogen van ongeveer 50 tot 100 watt per vierkante meter aanbevolen. De exacte hoeveelheid benodigd vermogen hangt echter af van verschillende factoren, zoals de grootte van de badkamer, de isolatiekwaliteit, de gewenste temperatuur en het individuele comfortniveau.




Infrarood als bijverwarming in de slaapkamer

Verwarming in de slaapkamer wordt vaak gebruikt wanneer je studeert, tv kijkt of een boek leest. Je kunt de radiatoren uitzetten wanneer je gaat verwarmen met infrarood panelen. Ook spelen kinderen vaak op hun slaapkamer en tieners maken hun huiswerk. Een aangename temperatuur in de slaapkamer voor wanneer je er bent is dan gewenst. Infrarood is de gezondste manier om de slaapkamer te verwarmen, omdat er een gezond klimaat wordt gevormd doordat er geen lucht circuleert.

Hoe veel vermogen aan infrarood heb ik nodig?Voor de slaapkamer wordt meestal een gemiddeld vermogen van ongeveer 50 tot 80 watt per vierkante meter aanbevolen. Net als bij andere ruimtes, hangt het exacte vermogen dat je nodig hebt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de slaapkamer, de isolatiekwaliteit, de gewenste temperatuur en het individuele comfortniveau.



Infrarood als bijverwarming in de studeerkamer

Een infrarood paneel is een goede uitkomst in de studeer- en werkkamer. Vaak ben je hier maar een paar uur. Een infrarood paneel gebruiken voor een paar uur per dag is zuiniger dan verwarmen met een radiator. Je kunt comfortabel studeren of werken, zonder dat je de hele ruimte verwarmt. Daarbij blijft de luchtvochtigheid in de kamer goed, waardoor je concentratie de gehele tijd optimaal is. Bij convectieverwarming circuleert er lucht, waardoor de luchtkwaliteit in de kamer minder goed is.

Hoe veel vermogen aan infrarood heb ik nodig? Voor een studeerkamer wordt meestal een gemiddeld vermogen van ongeveer 50 tot 70 watt per vierkante meter aanbevolen. Dit geldt voornamelijk voor goed geïsoleerde kleine ruimtes, zoals een kleine slaapkamer, een kleine studeerkamer of een goed geïsoleerde badkamer.

Infrarood verwarming installeren

Infraroodpanelen zijn een geweldige verwarmingsoplossing, maar een juiste installatie en veilig gebruik zijn essentieel om optimaal te profiteren van hun voordelen. Een infrarood verwarming installeren is redelijk eenvoudig en snel gedaan. Je hoeft immers geen leidingen te trekken, zoals bij een CV installatie. Warmtepanelen zijn geschikt voor wand- en plafondmontage. Plaatsing aan het plafond vergt iets meer werk, dus doe het bij voorkeur met 2 personen.

  1. Kies een geschikte locatie voor het infraroodpaneel. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor montage, en dat het paneel niet wordt belemmerd door meubels of andere objecten. Plaats het paneel niet direct boven waterbronnen zoals badkuipen of gootstenen.
  2. Controleer eerst de muur op sterkte en stevigheid bij zelfinstallatie. Betonnen en stenen muren zijn ideaal. Bij houten wanden of gipsplaten heb je stevigere beugels en bevestigingsmateriaal nodig.
  3. Plaats het infraroodpaneel op een hoogte en positie die het meest effectief is voor de gewenste verwarming van de ruimte. Richt het paneel naar de gewenste verwarmingsgebieden voor een efficiënte verwarming. 

Hoeveel panelen heb je nodig? Bereken het zelf!

Ruimte Goede isolatie Redelijke isolatie Slechte isolatie
Woonkamer (21°C) 25 Watt per m3 30 Watt per m3 35-40 Watt per m3
Badkamer (21°C) 30 Watt per m3 35 Watt per m3 35-40 Watt per m3
Slaapkamer (20°C) 20 Watt per m3 25 Watt per m3 30 Watt per m3
Studeerkamer (21°C) 25 Watt per m3 30 Watt per m3 35-40 Watt per m3

Wat verbruikt een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel van 350 watt (60 x 60 cm) verbruikt 0.35 kilowatt per uur. Dat kost je €0,07 per uur met een energieprijs van €0,21 per kWh. Hoe groter het formaat van het paneel, hoe meer watt hij zal gebruiken.

Het is belangrijk om het vermogen en de duur van het gebruik van de infraroodpanelen in overweging te nemen bij het berekenen van de verwarmingskosten. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over het gebruik ervan in jouw specifieke situatie.

Daarnaast is het altijd raadzaam om de specificaties van het infraroodpaneel en de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen om ervoor te zorgen dat je het juiste vermogen kiest voor de specifieke behoeften van de ruimte die je wilt verwarmen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de meest effectieve en energiezuinige verwarming krijgt.

Alkari Basic metaal

De basic-lijn van de Alkari infrarood panelen zijn gemaakt van metaal en heeft daarmee een industrieel uiterlijk met een huiselijke touch. De metalen infrarood panelen geven een hoog warmtecomfort, zijn duurzaam en energiezuinig in verbruik. Alkari infrarood panelen garanderen jarenlang het genot van een heerlijke zonnewarmte in huis of op kantoor. De metalen infrarood panelen behoren tot de Alkari Basic lijn en zijn standaard te verkrijgen in de witte kleur RAL 9016.

Een voordeel van verwarmen met infrarood panelen is dat het duurzaam en milieuvriendelijk is. Daarnaast heb je geen onderhoud aan de panelen. Verwarmen met infrarood panelen geeft stralingswarmte, waardoor er geen luchtcirculatie plaatsvindt. De Alkari infrarood panelen van de basic-lijn zijn geschikt om aan de wand of aan het plafond te monteren. Bij de panelen worden standaard ophangbeugels geleverd waardoor de panelen gemakkelijk horizontaal of verticaal te monteren zijn.
Alkari basic-lijn Wit (RAL9016)

  • Afmetingen 800  Watt: L 600 x B 1200 x D 20mm
  • Afmetingen 1000 Watt: L 600 x B 1400 x D 20mm

 


Masterwatt MIRROR

De MIRROR van Masterwatt is een infrarood paneel met spiegel, speciaal gemaakt voor het verwarmen van de badkamer. De badkamer verwarmen met een infrarood spiegel heeft meerdere voordelen. Je hebt bijvoorbeeld nooit meer last van een beslagen spiegel. De MIRROR is voor zien van goede isolatie, waardoor de warmte naar voren de badkamer instraalt. De spiegel is gemaakt van veiligheidsglas wat de MIRROR een veilige keuze maakt.


Masterwatt MIRROR 300 Watt
  • Afmetingen 300 Watt: L 600 x B 600 x D 40mm

Masterwatt MESA

De Masterwatt MESA infraroodpanelen zijn ontworpen om gerichte lokale verwarming te bieden, vooral bij een zittende houding, waardoor ze ideaal zijn als verwarmingsoplossingen onder bureaus in kantooromgevingen. Met hun witte poedercoating aan de voorzijde (RAL 9003) en gegalvaniseerd stalen achterzijde, zijn deze panelen perfect geschikt om onder een bureau te plaatsen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om een specifieke werkplek, zoals die onder een bureau, effectief en efficiënt te verwarmen.


Masterwatt MESA 100 Watt
  • Afmetingen 100 Watt: L 500 x B 320 x D 30 mm

ThermIQ

De ThermIQ-infraroodpanelen hebben een strakke vorm, zijn licht van gewicht en eenvoudig te monteren. De panelen zijn opgebouwd uit een semiconductorlaag en veiligheidsglas, omgeven door een elegant aluminium frame dat een mooie uitstraling geeft. Het veiligheidsglas is voorzien van een verfcoating. Met het HR infraroodpaneel kan je een oppervlakte van ongeveer 20 á 25 vierkante meter verwarmen. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruik in de woonkamer, boven de zithoek of de eettafel.

Naast de standaardopties zijn de ThermIQ infraroodpanelen ook verkrijgbaar inclusief draadloze thermostaat of een Smart plug voor nog meer gebruiksgemak.


ThermIQ 550 Watt
  • Afmetingen ThermIQ TH1260 550 Wit: L 1200 x B 600 mm

Specificaties

  • De ThermIQ infrarood panelen zijn als beste getest en hebben de hoogste stralingswaarde ten opzichte van andere panelen
  • Geschikt voor de woonkamer, slaapkamer, studeerkamer en badkamer
  • Oppervlakte temperatuur 150°C
  • Verfcoating
  • IP46 bescherming
  • Aansluitspanning 220 -240 Volt
  • Inclusief 150 cm snoer
  • Plafondmontage: maximale montage hoogte van 3 meter
  • Hoog warmterendement: tot 25% meer dan bij andere infrarood panelen
  • Levertijd 2 dagen
  • Prijs is inclusief verzending
ThermiQ brochure

Hoe kan ik infraroodpanelen aansturen?


Een infraroodpaneel kan handig en slim worden aangestuurd met een smart plug, ook bekend als een slimme stekker. Deze plug steek je gewoon in een stopcontact en via een mobiele app op je smartphone kun je het paneel op afstand bedienen. De smart plug integreert het infraroodpaneel naadloos in je slimme woningomgeving, waardoor je het op elk moment aan en uit kunt zetten, zelfs als je niet thuis bent. Met de mogelijkheid om een schema in te stellen, heb je flexibiliteit bij het verwarmen van je huis.

Het gebruik van smart plugs bespaart energie door het paneel alleen te laten werken wanneer nodig. Bovendien biedt het ultiem gemak en comfort, zoals het inschakelen voordat je thuiskomt of vanuit bed uitzetten met een paar tikken op je smartphone. Smart plugs maken je huis slimmer en efficiënter, terwijl je volledige controle over je apparaten behoudt. Een moderne en praktische oplossing om je infraroodpaneel en andere apparaten op afstand te bedienen en te genieten van het comfort van een slimme woningomgeving.

Bekijk al onze Smart Plugs

Accessoire set voor infraroodpanelen


Wil je het meeste halen uit jouw infraroodverwarmingspanelen en tegelijkertijd jouw comfort en gemak vergroten? Deze accessoire set voor infraroodpanelen is een handige bundel van verschillende accessoires die specifiek zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met infraroodverwarmingspanelen. Deze set kan verschillende items bevatten om de installatie, bediening en optimalisatie van infraroodpanelen te vergemakkelijken. Hier zijn enkele mogelijke accessoires die je zou kunnen vinden in een set voor infraroodpanelen.

Veelgestelde vragen

Hoe pas ik de Ooievaarpas korting toe?

  • Bestel hieronder het infraroodpaneel dat het beste bij jouw woning past. Let hierbij op de mate van isolatie en de hoeveelheid wattage die er nodig is voor de ruimte die jij wilt bijverwarmen.

  • Vul je winkelmandje met het door jou geselecteerde infraroodpaneel. Dit doe je door op de knop onder het paneel te klikken.

  • Vul voor het afrekenen jouw Ooievaarspasnummer in. Deze kan je vinden op jouw persoonlijke Ooievaarspas. Door jouw Ooievaarspasnummer in te vullen krijg je €100,- korting. De afbeelding hieronder laat zien waar de code ingevuld dient te worden.

  • kortingscode
  • De korting is eenmalig geldig.

Wat is infrarood verwarming in het kort?

Infrarood verwarming verwarmt in tegenstelling tot radiatoren niet de lucht, maar juist de vloer, de muren, de objecten en de mensen. Hoewel verwarmen via elektriciteit kostbaarder is dan gas, kan met infrarood verwarming toch zo’n 20% goedkoper uit zijn. Dat komt doordat je gericht kunt verwarmen en hierdoor met een lagere temperatuur een gelijk of zelfs beter comfort hebt. De panelen warmen bovendien snel op. Ook ideaal voor ruimten zonder radiatoren, zoals zolders of badkamers. Let wel; als ze constant aanstaan, wordt het weer kostbaarder dan met gas verwarmen.

Hoe werkt infrarood verwarming precies?

De infrarood panelen verwarmen in tegenstelling tot radiatoren niet de lucht, maar juist de vloer, muren, objecten en mensen. Doordat er met infrarood verwarming geen lucht circuleert, is de luchtkwaliteit in de ruimte een stuk beter. Vaak denkt men dat verwarmen via elektriciteit kostbaarder is dan gas, maar toch kun je met infrarood verwarming tot 20% goedkoper uit zijn! Zeker als je het gebruikt om bij te verwarmen. Daarom is infrarood bijverwarming in je woonkamer, slaapkamer, badkamer en/of studeerkamer een goed idee!

Wat is het verschil tussen convectieverwarming en infrarood?

Convectieverwarming verwarmt alleen de lucht, terwijl infraroodverwarming alle voorwerpen en oppervlakken (vloer, muren, meubels enz.) in de ruimte verwarmt. Deze items slaan de warmte op en geven het gelijkmatig af aan de lucht in de ruimte. Dit proces zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat, vermindert circuleren van stof en maakt de lucht minder droog.

Wat is infraroodstraling?

Infraroodstraling is elektromagnetische straling, net als zonnestraling. Infraroodverwarming maakt gebruik van langgolvige infraroodstralen, zogenaamde C-stralen, die geabsorbeerd worden door het oppervlak van de huid maar deze niet diep binnendringen. Langgolvige infraroodstraling heeft geen negatief effect op organismen, maar wordt ervaren als aangename warmtestraling.

Hoeveel infraroodpanelen heb ik nodig?

Het aantal infraroodpanelen en de afmetingen ervan zijn afhankelijk van de warmtebehoefte in de betreffende ruimte en of je het gaat gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. De warmtebehoefte wordt bepaald door de grootte en de staat van de betreffende ruimte (isolatie, wanden, vloer enz.), van de algemene klimatologische omstandigheden en van de gewenste ruimtetemperatuur.

Waarom infrarood als bijverwarming energiezuinig en duurzaam?

Een van de belangrijkste voordelen van infraroodpanelen als bijverwarming is dat je de centrale verwarming in huis tot wel 3 graden lager kunt instellen, omdat je de specifieke ruimtes waar je de infraroodpanelen gebruikt, gericht verwarmt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening, terwijl je nog steeds geniet van comfortabele warmte op de plaatsen waar het het meest nodig is. Kortom, infraroodpanelen als bijverwarming bieden een efficiënte, comfortabele en kosteneffectieve manier om specifieke ruimtes in huis te verwarmen, zonder onnodig energie te verspillen aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes. Het is een praktische oplossing om het comfort te verhogen en tegelijkertijd duurzaam en milieuvriendelijk te verwarmen.

Partners

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.