fbpx

Lignius

Lignius is partner in Front BioBased Gebouwschil.

Lignius is het eerste bedrijf ter wereld dat het Smartheat®-proces gebruikt om hout thermisch te modificeren, waarmee de duurzaamheid, de dimensiestabiliteit en andere eigenschappen op homogene en reproduceerbare wijze gestuurd worden naar de gewenste eigenschappen.

Wat is thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat bij een tempratuur boven 160°C en bij een verlaagde zuurstofconcentratie behandeld is en waarbij belangrijke eigenschappen over de volle doorsnede van het hout blijvend veranderd zijn. De thermische modificatie is een deelpyrolyse in een zuurstofarme omgeving. Deze pyrolyse leidt tot een verandering van de chemische samenstelling van de celwand: afbraak van hemicellulose (vanaf 140-150°C) en α-cellulose (boven 150°C); afbraak en omzetting van lignine (verhoging van het relatieve lignineaandeel); verwijderen van vluchtige componenten (hars en dergelijke). Als afbraakproducten ontstaan onder andere organische zuren. Het belangrijkste effect is de vermindering van het aantal OH-groepen in het hout.

Wat is Smartheat®

Smartheat® is de naam van het thermisch modificatieproces dat wij hebben ontwikkeld en dat zich kenmerkt door de volgende procesonderdelen:

 • Verlaging van de zuurstof door het aanhouden van een vacuüm
 • Efficiënte en homogene warmteoverbrenging door contactwarmte
 • Druk op het hout zodat de warmteoverbrenging efficiënt verloopt en het hout niet vervormt

De eigenschappen van Smartheat®

Bij thermische modificatie worden twee belangrijke eigenschappen van hout verbeterd. De duurzaamheid (de mate waarin hout bestand is tegen aantasting door schimmels) en de dimensiestabiliteit (de mate waarmee hout zwelt en krimpt onder invloed van de relatieve luchtvochtigheid).

Voordelen van Smartheat® – ‘Hout à la Carte’

 • Deze unieke en duidelijk afwijkende houtmodificatie is met succes ontwikkeld voor zeer hoge, homogene en reproduceerbare kwaliteit
 • Nog unieker is de mogelijkheid om te kunnen putten uit nagenoeg alle houtsoorten, gekoppeld aan een op eigenschappen haarfijn stuurbaar en controleerbaar proces. Dit resulteert in ongekend maatwerk
 • Daarboven is er ook nog een grote flexibiliteit in dikte (inmiddels ervaringen met 0,6 tot 80 mm) en lengte (20 cm en langer).
 • Door de ruime en flexibele mogelijkheden in de keuze van de houtsoort én het proces is het nu mogelijk om eerst de eisen vast te stellen van het gewenste product om vervolgens de goede combinatie van houtsoort en proces te kiezen.
 • Het Smartheat®-proces kan zowel op kleine (vanaf 2.500 m3) als op grote schaal rendabel geëxploiteerd worden.

Zo kunnen wij gericht zoeken naar oplossingen. Bij Lignius kunt u dus terecht voor ‘Hout à la Carte’.

Toepassingsgebieden van Smartheat®-hout zijn onder andere:

 • Geveltimmerwerk (deuren, kozijnen en ramen)
 • Parketvloeren (planken, bourgogne, tapis en samengestelde vloerdelen)
 • Gevelbekleding (rabatdelen)
 • Terrasdelen

KOMO®-certificaat en FSC®-certificaat

Op 1 oktober 2008 is door SKH aan Lignius het KOMO-productcertificaat “Gemodificeerd hout Smartheat®” onder nummer 33090/08 uitgereikt op basis van de BRL 0605 “Gemodificeerd hout”. Bijzonder aan dit certificaat is:

 1. Dat dit het eerste certificaat is dat voor 14 houtsoorten afgegeven wordt
 2. Dat dit de eerste certificering is voor gemodificeerde loofhoutsoorten
 3. Dat in dit certificaat wordt aangegeven dat het Smartheat® proces een gecontroleerde, gewenste duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3 kan bereiken door sturing van het proces en dat nieuwe houtsoorten in overleg met SKH kunnen worden toegevoegd
 4. Dat het mogelijk is het proces te sturen op kleurintensiteit i.p.v. duurzaamheid in kleurklasse A t/m G. Kortom een uniek certificaat voor een uniek proces!

Wij zijn FSC® gecertificeerd. Ons nummer is SCS-COC-000652-EI.

“Gemodificeerd hout Smartheat®
Onze website
Wij bieden

Gedetailleerde omschrijving van uw woonwensen
Vul zoveel mogelijk informatie in, zodat wij een juiste inschatting kunnen maken.

Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen door de WoonWijzerWinkel