ISDE subsidie warmtepomp, zonneboiler en biomassa

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u subsidie krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze ISDE regeling wordt vanaf 2017 aangepast waardoor nog meer subsidie verkrijgbaar is!

De ISDE is voor 2018 aangepast. Een overzicht van de wijzigingen zijn:

 1. De aanvraagtermijn wijzigt voor particulieren van 3 maanden na aanschaf in 6 maanden na installatie van het apparaat. Voor zakelijke aanvragers blijft de indieningstermijn hetzelfde. Zakelijke aanvragers vragen bovendien eerst de subsidie aan waarna ze pas de aankoopverplichting mogen aangaan.
 2. Warmtepompen: de categorieën hybride warmtepomp en warmtepomp boiler vervallen. Apparaten uit deze twee categorieën komen nog wel in aanmerking voor subsidie en worden op basis van hun bron lucht, water, en grond in gedeeld. De grenzen van het vermogen voor de lucht-water warmtepomp zijn gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen voor lucht-water warmtepompen met een vermogen kleiner dan 3,5 kW:
  -tot 3,5 kW: € 1.000
  -van 3,5 kW tot en met 10 kW: € 2.000
  -van meer dan 10 kW: € 2.000, vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 10 kW.
 3. Biomassaketel: Het basisbedrag isverlaagd en de toeslag per kW bij ketels vanaf 40 kW wordt verhoogd
  -tot en met 40 kW: € 2.500
  -vanaf 40 kW: € 2.500 (dat was € 3.200) vermeerderd met € 110 (dat was € 80) per kW vermogen van de ketel hoger dan 40 kW.
 4. Zonneboiler: De subsidie per kWh voor zowel de kleine als de grote systemen isverhoogd:
  -De subsidie wordt € 0,75 (was € 0,50) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage bij een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 vierkante meter
  -Bij een apertuuroppervlakte van meer dan 10 vierkante meter bedraagt de subsidie € 0,30 was (€ 0,25) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Meer info over maatregelen

Wilt u meer inzicht in de mogelijkheden voor uw woning klik dan hier om op onze pagina over energieopwekking te komen waar uitleg en oplossingen zijn te vinden voor zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en houtpelletkachels. Ook kunt u hier vrijblijvend offertes aanvragen. Wilt u persoonlijk advies of deze en vel andere  oplossingen “live” bekijken kom dan langs in onze 2.500 grote showroom op Rotterdam Heijplaat, klik hier voor meer info.

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling opent op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.

ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.

subsidie

Klik hier voor het aanvragen van ISDE subsidie