Lening verduurzamen woning

Het totaal van alle woningen in Nederland is gezamenlijk verantwoordelijk voor 10% van de CO2-uitstoot in ons land. Dat maakt het nog maar eens duidelijk dat het noodzakelijk is om over verduurzaming van je woning na te denken. Op die manier dring je namelijk niet alleen je CO2-uitstoot, maar ook je maandelijkse energiekosten terug. Verduurzaming kost geld. Wil je je woning verduurzamen en heb je daar zelf niet genoeg geld voor? Dan kun je een lening voor het verduurzamen van je woning afsluiten. WoonWijzerWinkel vertelt je meer.

Wat kun je lenen voor het verduurzamen van je woning?

Wil je je woning verduurzamen? Aan maatregelen als zonnepanelen of een warmtepomp hangt natuurlijk een prijskaartje. Lenen kan op verschillende manieren. In de eerste plaats via de hypotheek. Een aantal hypotheekverstrekkers maakt het mogelijk om energiebesparende maatregelen in de hypotheek mee te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld de eerder genoemde zonnepanelen of warmtepomp financieren, maar ook zaken als dak- of vloerisolatie. Wel heb je te maken met verschillende eisen, zoals een minimum bruto-inkomen van 33.000 euro. Je kunt maximaal 9.000 euro lenen en in het geval van een nul-op-de-meter woning zelfs 25.000 euro.

Ben je er nog niet helemaal over uit welke energiebesparende maatregelen jij wilt nemen? Dan kun je ook voor het Energiebespaarbudget kiezen. Voorwaarde is wel dat je een hypotheek met NHG afsluit. Een kleiner aantal geldverstrekkers biedt ook deze mogelijkheid. Zo een lening middels het Energiebespaarbudget vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds.

Voordelen van een lening voor verduurzamen woning

Alhoewel je de waarde van een lening verspreid over de toekomst natuurlijk terugbetaalt, weegt de energiebesparing die je daarmee realiseert daar ruim tegenop. Bovendien zijn de energiebesparende maatregelen die je vandaag de dag kunt nemen erg duurzaam. Dat betekent dat je na de terugverdienperiode nog lang profiteert van de financiële voordelen. Kies je voor een lening, dan kies je tegelijkertijd ook voor een aangenamere en vaak zelfs gezondere leefomgeving. Dat heeft een positief effect op je welzijn. Vergeet ook niet dat woningverduurzaming tot een waardevermeerdering van je huis leidt.

De verschillende soorten leningen

Overweeg jij een all electric warmtepomp? Een doorstroomverwarmer? Of heb je na een dakscan
kunnen besluiten dat jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Wanneer lenen via een reguliere geldverstrekker voor jou geen optie is, kun je via het Nationaal Warmtefonds verschillende leningen aangaan. Dat zijn de Energiebespaarlening, de Energiebespaarlening met een combinatie lening en een Energiebespaarhypotheek. Een Energiebespaarlening heeft een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar en je lening mag tussen de 1.000 en 27.000 euro bedragen.
Kun je niet aan de inkomenseis voldoen? Dan kies je voor de combinatie lening. Van de Energiebespaarhypotheek kun je tot slot alleen gebruikmaken wanneer je woning onder een gemeentelijke wijkaanpak valt.

Vraag je lening voor verduurzamen van woning bij de gemeente aan

Tot slot kun je een lening voor het verduurzamen van je woning ook bij de gemeente aanvragen. Het gaat dan om de SVn Duurzaamheidslening. Je leent in dat geval minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro. Niet iedere gemeente maakt dit mogelijk. Ga daarom eerst op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting na of je gemeente deze lening aanbiedt. Is dat het geval, dan kun je via diezelfde website direct je aanvraag indienen.