Thuis jouw opgewekte energie opslaan met een eigen thuisbatterij is niet alleen voordeliger, maar ook een slimme stap naar een duurzamere levensstijl. Steeds meer huishoudens investeren in thuisbatterijen om opgewekte energie van zonnepanelen efficiënter te gebruiken. Het is dan ook een mooie duurzame combinatie als je ook in de avond van jouw zelf opgewekte energie kan genieten. Koop je thuisbatterij met zonnepanelen via de WoonWijzerWinkel, dan helpen we je verder van persoonlijk advies tot en met de professionele installatie.


Ga voor de voordelen van een thuisbatterij

Welkom in de wereld van slimme energieopslag en duurzame technologie, waar thuisbatterijen een cruciale rol spelen in het efficiënt benutten van zelfopgewekte energie. In combinatie met zonnepanelen bieden thuisbatterijen niet alleen de mogelijkheid om overdag opgewekte energie op te slaan en deze 's avonds of wanneer de tarieven hoog zijn te gebruiken, maar ook om de netstabiliteit te verbeteren en de belasting van het elektriciteitsnet in jouw wijk te verminderen. Verdien aan netstabilisatie en verminder wijkbelasting terwijl je optimaal profiteert van je groene energiebronnen. Of je nu al zonnepanelen hebt of overweegt om ze te installeren, thuisbatterijen maken je energiehuishouding nog duurzamer en kostenbesparender. Zelfs voor huishoudens zonder zonnepanelen zijn thuisbatterijen interessant vanwege hun capaciteit om energie te bewaren voor piekuren en als backup-stroomvoorziening tijdens stroomstoringen. Ontdek meer over de voordelen van thuisbatterijen en hoe ze jouw huis kunnen transformeren naar een efficiënter en milieuvriendelijker energiegebruik.

Met of zonder zonne-energie?

Thuisbatterijen zijn een innovatieve oplossing voor het efficiënt opslaan en gebruiken van elektriciteit in huis. Of je nu zonnepanelen hebt of niet, thuisbatterijen bieden tal van voordelen voor elk huishouden. Met zonnepanelen kunnen thuisbatterijen overdag de overtollige energie die wordt opgewekt opslaan, zodat je deze 's avonds kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit verhoogt niet alleen de zelfvoorziening van je huis, maar vermindert ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en helpt de energierekening te verlagen.

Zijn zonnepanelen bij u niet mogelijk dan is er goed nieuws zelfs zonder zonnepanelen zijn thuisbatterijen waardevol. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om goedkope nachttarieven te benutten door 's nachts opgeladen energie te gebruiken tijdens piekuren overdag, waardoor de kosten worden verlaagd. Bovendien bieden thuisbatterijen een backup-stroomvoorziening tijdens stroomstoringen, waardoor je gemoedsrust hebt in geval van onvoorziene gebeurtenissen. Of je nu investeert in groene energie met zonnepanelen of gewoon op zoek bent naar manieren om je energieverbruik te optimaliseren, thuisbatterijen zijn een slimme en toekomstgerichte keuze voor elk huishouden.


wanneer gebruik je een thuisbatterij

Ga voor het gemak van een thuisbatterij

De slimme thuisbatterijen zorgen ervoor dat je in de avond gebruik kan maken van energie terwijl elektriciteitskosten worden verlaagd.

Salderingsregeling en Terugleverheffing

De salderingsregeling is een beleid waarmee mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, de extra elektriciteit die ze produceren en terug leveren aan het net, mogen aftrekken van hun elektriciteitsrekening. Dus als je meer elektriciteit opwekt dan je gebruikt, krijg je daarvoor een soort korting op je energierekening. Het idee erachter is om mensen te stimuleren om zonne-energie te gebruiken.

De terugleverheffing is een heffing die je betaalt over de stroom die je teruglevert aan het net. Dit komt door kosten voor netbeheer, balansverstoring en subsidiebeleid. De hoogte varieert per energieleverancier en wordt berekend over de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Discussie bestaat over de eerlijkheid ervan. Een alternatief is onder andere een thuisbatterijen.

Type thuisbatterijen

Gebruik maken van een thuisbatterij kan op verschillende manieren, afhankelijk van je behoeften en budget. We kunnen de batterijen soorten onderverdelen in 6 hoofdtypen:

  • Lood-zuur batterijen: Betrouwbaar en kosteneffectief, maar vereisen regelmatig onderhoud en hebben een beperkte levensduur.
  • Lithium-ion batterijen: Duurder maar onderhoudsarm, met een hogere energiedichtheid en langere levensduur. Geschikt voor residentiële zonne-installaties.
  • Nikkel-cadmium-batterijen: Duurzaam en geschikt voor extreme temperaturen, maar giftig en gevoelig voor het geheugeneffect.
  • Flow-batterijen: Lange levensduur en 100% ontladingsdiepte, maar duurder en groter in omvang, geschikt voor grootschalige installaties.
  • LiFePO4 (lithium ijzerfosfaat) batterijen: Bekend om hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en veiligheid, ideaal voor zonne-energieopslag.
  • Zoutbatterijen: Zeer weinig onderhoud nodig, veilig en milieuvriendelijk, maar vereisen veel ruimte en hebben een hoog gewicht. Geschikt voor grootschalige installaties.


Toepassingen van een thuisbatterij

  • Opslag van zonnestroom: De meest gebruikte toepassing is het opslaan van de overtollige stroom die uw zonnepanelen opwekken.
  • Noodstroomvoorziening: Bij een stroomstoring kunt u de batterij gebruiken om uw apparaten van stroom te voorzien.
  • Verladingstarieven optimaliseren: U kunt de batterij gebruiken om stroom op te slaan wanneer de stroomprijs laag is (daluren) en te gebruiken wanneer de stroomprijs hoog is (piekuren).
  • Deelname aan vraagrespons: U kunt uw batterij gebruiken om deel te nemen aan vraagresponsprogramma's.
  • *Back-up voor off-grid systemen: In off-grid systemen, waar geen aansluiting op het net is, kan de batterij dienen als back-up voor de stroomvoorziening.


Slimme thuisbatterijen dynamisch laden op uurprijs

Dit zijn geavanceerdere batterijen die zijn uitgerust met slimme meters en software die het energieverbruik van het huishouden monitoren en optimaliseren. Ze kunnen bijvoorbeeld 's nachts goedkope energie inkopen en deze opslaan voor gebruik tijdens piekuren wanneer de elektriciteitskosten hoger zijn.

IQ Battery 10T
Dynamic opladen


Grid-connected thuisbatterijen

Deze batterijen zijn verbonden met het elektriciteitsnet en kunnen zowel energie opslaan van zonnepanelen als elektriciteit van het net halen wanneer dat nodig is. Ze bieden flexibiliteit en kunnen helpen om de belasting op het net te verminderen tijdens piekuren.

Off-grid thuisbatterijen

Deze batterijen zijn volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet en worden vaak gebruikt in afgelegen gebieden waar geen toegang is tot het elektriciteitsnet. Ze kunnen worden opgeladen door zonnepanelen, windturbines of generatoren en voorzien het huishouden van stroom wanneer dat nodig is.

off grid


Vermogen bepalen

Het vermogen van de batterij dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder: De grootte van je huishouden. Je energieverbruik. Welke apparaten je op de batterij wilt laten draaien. Of je off-grid wilt leven. Het is belangrijk om een ​​batterij te kiezen met het juiste vermogen voor je behoeften. Een te kleine batterij kan je apparaten niet van stroom voorzien, terwijl een te grote batterij onnodig duur is. de vermogens van de batterijen variëren tussen de 2 en 20 kw.

 


Ontzorg het net en profiteer


Met de groei van hernieuwbare energie ontstaat er steeds meer onbalans op het landelijke stroomnet. Met netstabilisatie breng je vraag en aanbod in balans door groene stroom op te slaan en later te gebruiken of terug te leveren. Zo profiteer je van de goedkoopste stroom en lever je terug tegen de hoogste prijzen, vooral op de onbalansmarkt waar rendement veel hoger ligt.
Daarnaast helpt een slimme thuisbatterij bij het verminderen van wijkbelasting door piekmomenten te ontlasten. Dit biedt ruimte op het lokale net en vermindert de behoefte aan grijze stroom, waardoor je ook zonder zonnepanelen kunt profiteren.

Omvormers voor uw Tuisbatterij

Efficiënte Omzetting van Stroom Omvormers spelen een essentiële rol bij het efficiënt gebruik van thuisbatterijen. Ze zorgen ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) van zonnepanelen en de opgeslagen energie in de batterij kunnen worden omgezet in bruikbare wisselstroom (AC) voor gebruik in huis. Bij het combineren van een thuisbatterij met een omvormer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed op elkaar zijn afgestemd. Een geschikte omvormer kan helpen om de energieoptimalisatie te maximaliseren, waardoor u het meeste uit uw zonne-energiesysteem en batterijopslag kunt halen.

Ac en DC -laden

AC Laden (Wisselstroom): Veelzijdig en Geschikt voor Thuisgebruik Hier wordt de opgewekte energie van de zonnepanelen omgezet in wisselstroom (AC) en rechtstreeks aan het elektriciteitsnet van het huis geleverd. Dit biedt meer flexibiliteit, vooral bij het aansluiten van AC-apparaten op het netwerk. Echter, dit komt vaak met een hogere prijskaartje vanwege de extra componenten, zoals een omvormer.

DC Laden (Gelijkstroom): Snel en Efficiënt voor Onderweg Bij een DC-gekoppeld systeem wordt de door zonnepanelen opgewekte energie direct omgezet in gelijkstroom (DC) en vervolgens opgeslagen in de batterij. Het grote voordeel hiervan is de eenvoud en kostenbesparing, omdat er geen conversie van DC naar wisselstroom (AC) en weer terug nodig is.
solar edge energie huis

 

Terug kijken

Webinar Elektrische laadpalen 14 december


Elektrisch rijden heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Betrouwbare veilige en efficiënte laadinfrastructuur is dus belangrijker dan ooit. In de webinar elektrische laadpalen beantwoordt onze adviseur Frank de meest voorkomende vragen over laadpalen en smartladen. En verteld hij je graag meer over een eigen laadpaal op jouw aansluiting en laadpalen in de openbare ruimte. Bekijk het Webinar Elektrische laadpalen online terug.




Optimaal energiekosten met of Zonder Zonnepanelen


Met Zonnepanelen: Duurzaam en Kostenbesparend

Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen biedt een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor het gebruik van elektriciteit. Zonnepanelen wekken overdag elektriciteit op, die later wanneer de tarieven hoog zijn of als de zon niet schijnt gebruikt kan worden. Op deze manier maak je optimaal gebruik van zelf opgewekte groene energie en verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Zonder Zonnepanelen: Efficiënt Laden op Elk Moment

Ook zonder zonnepanelen is een thuisbatterij een slimme investering het is afhankelijk van je energiecontract en dan kun je opladen tijdens periodes met lagere tarieven en ontladen tijden hoge tarieven.

Optimale Keuze voor Jouw Situatie

Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, het gebruik van een thuisbatterij biedt een handige en efficiënte manier om meer controle over je energierekening te krijgen. Het kiezen van de juiste thuisbatterij hangt af van je specifieke behoeften, budget en duurzaamheidsdoelen.

Offerte aanvraag


Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw thuisbatterij en zonnepanelen? Wij helpen je graag op weg. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Vul hieronder je gegevens in. Nadat wij je aanvraag ontvangen hebben delen wij de gegevens met de installateur. Zij nemen vervolgens contact met je op voor een afspraak. *verplicht invullen.

 
1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.

Veel gestelde vragen over de laadpaal en zonnepanelen actie

Wat kost een thuisbatterij?
De kosten van een thuisbatterij variëren van €2.000 tot €10.000, afhankelijk van het type, de capaciteit en de functionaliteit.
Bestaat er wetgeving voor thuisbatterijen?
Nee, er bestaat op dit moment in Nederland geen subsidie voor thuisbatterijen voor particulieren. De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van thuisbatterijen op dit moment indirect door: Btw-verlaging: Sinds 1 januari 2023 kan je 21% btw terugvragen op de aanschaf en installatie van een thuisbatterij. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Energie-investeringsaftrek (EIA): Bedrijven die een thuisbatterij aanschaffen voor zakelijke doeleinden, kunnen in aanmerking komen voor de EIA. Dit is een fiscale aftrekpost die de investering in energiebesparende maatregelen stimuleert. Er zijn wel verschillende lokale initiatieven die subsidie of kortingen op thuisbatterijen aanbieden. Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.
Waarom zou ik een thuisbatterij overwegen?
Thuisbatterijen stellen huishoudens in staat om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat het meest nodig is. Dit vermindert afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, bespaart geld en draagt bij aan een duurzamere levensstijl.
Hoe kies ik de juiste thuisbatterij?
De keuze van de juiste thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals: Je energieverbruik: Hoeveel energie verbruik je per dag/maand? Budget: Hoeveel wil je uitgeven aan een thuisbatterij? Gewenste functionaliteit: Wil je de batterij alleen gebruiken voor noodgevallen, of ook voor energiebesparing?
Kan ik een thuisbatterij gebruiken als ik geen zonnepanelen heb?
Ja, hoewel ze optimaal samenwerken met zonnepanelen, kunnen thuisbatterijen ook worden gebruikt zonder zonnepanelen. Ze kunnen worden opgeladen via het elektriciteitsnet tijdens periodes met lagere tarieven en later worden gebruikt.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het type batterij en het gebruik. Loodzuurbatterijen gaan 5-10 jaar mee, terwijl lithium-ion batterijen 10-15 jaar mee kunnen gaan.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Het antwoord hierop is bijna altijd: ja! Op vrijwel elk soort dak kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Twijfel je toch nog of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken en denken graag met je mee.
Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?
Zonnepanelen vragen heel weinig onderhoud. We adviseren om ze om de twee jaar te laten reinigen, om te voorkomen dat ze een deel van hun productiecapaciteit verliezen.
Kan ik de btw op zonnepanelen terugvragen?
Ja, dat kan! De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door middel van een speciale regeling. Daardoor kun je in de meeste gevallen de BTW die je betaald hebt terugvragen aan bij de belastingdienst. Op de website van de belastingdienst kun je terecht voor meer informatie.
Wie plaats mijn zonnepanelen?
Woonwijzerwinkel heeft een netwerk van betrouwbare installateurs waar we nauw mee samenwerken en scherpe inkoopafspraken mee hebben.