De voor- en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming wint de laatste jaren snel aan populariteit als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Maar wat is infrarood verwarming nu precies en wat zijn de voor- en nadelen? De WoonWijzerWinkel zet ze voor je op een rijtje.

Hoe werkt infrarood verwarming?

In plaats van de lucht op te warmen, warmt infrarood verwarming objecten en oppervlakken rechtstreeks op door middel van infrarood straling. De infrarood warmtepanelen of stralers zenden infrarood golven uit, een vorm van elektromagnetische straling, die door voorwerpen en mensen in de ruimte wordt geabsorbeerd. Hierdoor warmen ze direct op. Dit biedt enkele belangrijke voordelen.

Voor- en nadelen infrarood verwarming

De infrarood verwarming brengt verschillende voor- en nadelen met betrekking tot zowel kosten als opwarmtijd. Hieronder lees je deze voor- en nadelen overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen

Infrarood verwarming is energiezuiniger omdat er minder warmte verloren gaat. Door de objecten en oppervlakten direct op te warmen blijft de warmte beter behouden in plaats van eerst de lucht te verwarmen. Ook de snelle opwarmtijd is een pluspunt. Zodra de panelen zijn ingeschakeld bereiken de oppervlakten zeer snel de gewenste temperatuur. Een ander voordeel is de gelijkmatige warmteverdeling zonder tocht, koude plekken of luchtstromingen zoals je die bij sommige radiatoren, convectiesystemen of ventilatoren wel kunt hebben. De warmtestraling van de panelen wordt gelijkmatig over de hele ruimte verdeeld. Verder zijn infrarood verwarmingspanelen flexibel in te zetten, gemakkelijk op muren of plafonds te monteren, nemen ze weinig inbouwruimte in beslag en blijven ze schoon zonder stof- of roetdeeltjes.

Nadelen

Naast deze voordelen zijn er ook een paar nadelen. Het eerste nadeel zijn de hogere investeringskosten. Om een infrarood verwarmingssysteem aan te schaffen en te installeren kijk je tegen een hogere investering aan in vergelijking met bijvoorbeeld een cv-ketel of elektrische verwarming. Ook kan de zichtbaarheid en uitstraling van de warmtepanelen de esthetiek van een ruimte verstoren als ze niet goed geïntegreerd zijn. Daarnaast circuleert infrarood verwarming de lucht niet actief, wat in sommige gevallen kan leiden tot een wat "benauwdere" atmosfeer als er geen of onvoldoende ventilatie in de ruimte aanwezig is om de lucht te verversen. Een ander nadeel is dat alleen oppervlakken die rechtstreeks door de warmtestraling worden geraakt, opwarmen. Andere plekken zoals hoeken en uitsteken blijven koud. Ook kan er in slecht geïsoleerde ruimtes sprake zijn van warmteverlies omdat de infrarood warmtestraling sneller weg straalt. Daarom raden we je altijd aan om goed te isoleren.
 

Infrarood verwarming vs andere vormen

In vergelijking met convectiesystemen zoals cv-ketels en warmtepompen, heeft infrarood verwarming als belangrijkste voordelen het energiezuinige verbruik, de snelle opwarmtijd en de gelijkmatige warmteverdeling over de ruimte zonder tocht. Nadelen zijn de hogere aanschafkosten, gebrek aan luchtcirculatie en het feit dat alleen direct geraakte oppervlakten opwarmen. Ten opzichte van elektrische verwarming, zoals bijvoorbeeld paneel verwarming, is infrarood meestal energiezuiniger, gelijkmatiger in warmteverdeling en beter beheersbaar doordat het geen droge luchtstromen genereert. Wel is elektrische verwarming vaak voordeliger in aanschaf. Of infrarood verwarming een geschikte optie is voor jouw woning, hangt af van je specifieke situatie, eisen en wensen qua comfort, gebruiksgemak en energieverbruik. Wil je advies over welke verwarmingsvorm het best bij jou past? Onze adviseurs helpen je graag verder!