Duurzaam Isoleren voor een Comfortabel Huis:
Hennep, Vlas, Schapenwol, Houtwol, Katoen


In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een groenere toekomst. Een geweldige manier om dat te doen is door je huis beter te isoleren. Maar wist je dat je daarbij ook kunt kiezen voor isolatiematerialen die vriendelijk zijn voor het milieu? Laten we eens kijken naar enkele van deze opties en hoe je ze kunt gebruiken om je huis efficiënter en comfortabeler te maken.

Bekijk alle 'doe-het-zelf' pakketten'

Ecologische opties met bijzonder goede eigenschappen
Milieuvriendelijke isolatie, zoals houtwol, vlas, hennep, katoen en schapenwol bieden unieke voordelen. Deze isolatiematerialen ademen, net als traditionele minerale wol (glas- of steenwol), wat betekent dat ze damp-open zijn en direct op de muur kunnen worden aangebracht. Maar de natuurvriendelijke opties gaan nog een stap verder door hun ecologische oorsprong, waardoor ze niet alleen duurzaam zijn maar ook warmte kunnen bufferen (accumulerende werking). Dit zorgt voor comfort, zowel in de koude wintermaanden als tijdens de zomerse hitte. Daarnaast bieden houtwol en vlas uitstekende geluidsisolatie, zijn ze damp-open en reguleren ze vocht. Het gebruik van ecologische isolatie heeft alleen maar voordelen en verdient daarom onze sterke aanbeveling.

Zomercomfort Vooral bij leefruimtes onder het dak, zowel hellend als plat, is de warmtecapaciteit (C) van de constructie van essentieel belang om het zomercomfort van een woning te garanderen.De warmtedoorslag van minerale isolatiematerialen met een dikte van 10 cm isolatie gebeurt al na 1 uur, bij natuurlijke materialen is dit pas na 6 uur. Enkel natuurlijke materialen kunnen warmte bufferen

Omwille van hun lage impact op het milieu, hun hoge warmte opslagcapaciteit, dampopenheid en recycleerbaarheid raden we aan zo veel mogelijk natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken.

Natuurlijke isolatiematerialen
Natuurlijke of bio-ecologische materialen zijn afkomstig van nagroeibare grondstoffen. Ze zijn herbruikbaar en meestal composteerbaar.Tijdens de productie is weinig energie vereist. Natuurlijke materialen kunnen zeer goed vocht bufferen, bij vochtopname blijft de isolatiewaarde nagenoeg ongewijzigd. De materialen veroorzaken geen irritaties bij de verwerking ervan. Natuurlijke materialen hebben een grotere warmteopslagcapaciteit en kunnen dus beter warmte bufferen.

Voorbeelden: cellullose(vlokken), geëxpandeerde kleikorrels, hennep, houtvezel of -wol, kurk, schapenwol, katoen, schelpen, stro, vlas

Alternatief 1: Minerale isolatiematerialen
De grondstoffen zijn oneindig beschikbare materialen. Voor de verwerking van de grondstoffen is heel wat energie nodig (hoe groter de densiteit van het isolatiemateriaal, hoe groter de input van energie). Minerale isolatiematerialen hebben een beperkte warmteopslagcapaciteit en kunnen weinig vocht bufferen. Er worden bij deze materialen weinig toeslagstoffen gebruikt als bindmiddel. Vaak zijn ze irriterend bij verwerking.
Voorbeelden: cellenglas,glaswol, rotswol (steenwol),perliet,vermiculiet, silicaatschuimkorrels

Alternatief 2: Petrochemische isolatiematerialen
De grondstoffen worden diep in de aarde gedolven. De grondstoffen zijn niet onbeperkt beschikbaar en de ontginning en verwerking ervan kost veel energie. Sommige petrochemische isolatiematerialen bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Petrochemische isolatiematerialen zijn zo goed als niet recycleerbaar.
Voorbeelden : XPS, EPS, PUR, PIR, resolschuim

Houtwolisolatie: Natuurlijk en Duurzaam

Houtwolisolatie wordt gemaakt van houtvezels die vrijkomen bij houtzagerijen en heeft unieke voordelen:

 • Toepassingsgebied: Houtwolisolatie is geschikt voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en voorzetwanden. Het is veelzijdig en kan in verschillende delen van je huis worden gebruikt.

 • Natuurlijk en hernieuwbaar: Hout is een hernieuwbare bron, en houtwolisolatie wordt geproduceerd met respect voor het milieu.

 • Akoestische isolatie: Houtwol heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor zowel thermische als akoestische isolatie.

 • Vochtregulatie: Het kan vocht opnemen en vrijgeven, wat helpt bij het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid.
 • .
Of je nu bezig bent met dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie of het verbeteren van de akoestiek in je huis met voorzetwanden, houtwolisolatie is een veelzijdige keuze die comfort en duurzaamheid naar je huis brengt.
Gerenommeerde merken houtwolisolatie zijn Pavatex (met productie in Zwitserland en Frankrijk), Steico (met productie in Polen en Frankrijk) en Gutex (productie Zwarte Woud in Duitsland). Voor het doe-het-zelf aanbod leveren wij Gutex Thermoflex dat eenvoudig is te verwerken tussen houten spanten en stijlen.
 

Vlasisolatie: Natuurlijk en Efficiënt

Vlasisolatie wordt gemaakt van de vezels van vlasplanten en wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en isolerende eigenschappen. Het komt vaak voor in de vorm van platen of dekens en biedt verschillende voordelen:

 • Toepassingsgebied: Vlasisolatie is ideaal voor muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kan worden gebruikt in verschillende delen van je huis.

 • Natuurlijk en hernieuwbaar: Vlas is een natuurlijk materiaal dat snel groeit en weinig water en chemicaliën nodig heeft tijdens de teelt.

 • Uitstekende thermische prestaties: Vlasisolatie heeft vergelijkbare thermische eigenschappen als traditionele isolatiematerialen en helpt energie te besparen.

 • Ademend en vochtregulerend: Vlas kan vocht absorberen en afvoeren, waardoor het binnenklimaat gezond blijft.

Of je nu bezig bent met het isoleren van muren, daken of vloeren, vlasisolatie is een veelzijdige keuze die bijdraagt aan zowel energie-efficiëntie als een gezondere leefomgeving.

Een gerenommeerd merk Vlasisolatie is Isovlas
 

Hennepisolatie: Duurzaam en isolerend

Hennepisolatie is afkomstig van de hennepplant en wordt gewaardeerd om zijn milieuvriendelijkheid en uitstekende isolerende eigenschappen. Het wordt meestal geproduceerd in de vorm van matten of rollen die gemakkelijk tussen balken of stijlen kunnen worden geplaatst. De voordelen van hennepisolatie zijn:

 • Milieuvriendelijk: Hennep is een snelgroeiende plant met weinig behoefte aan pesticiden en herbiciden. Het is hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

 • Uitstekende thermische en akoestische isolatie: Hennepisolatie heeft goede isolerende eigenschappen, waardoor het de warmte in de winter vasthoudt en de hitte in de zomer buiten houdt. Het biedt ook geluidsisolatie, wat bijdraagt aan het comfort in huis.

 • Vochtregulatie: Hennep kan vocht opnemen en weer afgeven, waardoor het de luchtvochtigheid in een ruimte reguleert en schimmelgroei voorkomt.

Een gerenommeerd merk Hennepisolatie is Hempflax
 

Schapenwolisolatie: Warm en Comfortabel

Schapenwolisolatie is afkomstig van schapenvachten en biedt enkele opmerkelijke voordelen:

 • Toepassingsgebied: Schapenwolisolatie is geschikt voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en zelfs voorzetwanden. Het is veelzijdig en kan in verschillende delen van je huis worden gebruikt
 • .
 • Natuurlijk brandwerend: Schapenwol is van nature brandwerend, waardoor het een veilige keuze is voor isolatie.

 • Uitstekende thermische prestaties: Schapenwol heeft een hoge thermische weerstand en houdt warmte goed vast, waardoor het energieverbruik voor verwarming wordt verminderd.

 • Biologisch afbreekbaar: Het is biologisch afbreekbaar en heeft geen schadelijke chemische stoffen, wat bijdraagt aan een gezonder binnenmilieu.

 • Geluidsisolatie: Naast thermische isolatie biedt schapenwolisolatie ook uitstekende geluidsisolatie. Dit maakt het ideaal voor ruimtes waar je rust en stilte wilt behouden.


Een gerenommeerd merk schapenwolisolatie is Doscha
 

Katoenisolatie: Duurzaam Comfort voor Je Huis

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijke overweging bij het verbeteren van de isolatie in je huis. Naast hennep, vlas, schapenwol en houtwol is er nog een isolatieoptie die je kunt overwegen, namelijk ecologische katoenisolatie. Hier zullen we de eigenschappen en toepassingsgebieden van deze milieuvriendelijke isolatie bespreken.

Ecologische Katoenisolatie: Een Natuurlijke Keuze
Katoenisolatie wordt gemaakt van gerecycled katoen, meestal afkomstig van oude spijkerbroeken en andere textielproducten. Het is een uitstekende keuze voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan:

 • Toepassingsgebied: Ecologische katoenisolatie kan worden gebruikt voor muur- en vloerisolatie. Het is ook geschikt voor zolderisolatie.

 • Voordelen: Het is gemaakt van gerecycled materiaal, wat bijdraagt aan het verminderen van afval. Katoenisolatie biedt goede thermische prestaties en geluidsisolatie, waardoor je energie kunt besparen en het geluid van buiten kunt verminderen.

 • Ademend en Veilig: Net als houtwol en vlas is ecologische katoenisolatie damp-open, wat betekent dat het vocht kan reguleren en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Het is ook veilig in gebruik, zonder schadelijke chemicaliën.

Met ecologische katoenisolatie kun je niet alleen je huis efficiënter isoleren, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Of je nu je muren, vloeren of zolder wilt isoleren, deze milieuvriendelijke optie biedt comfort en duurzaamheid in één.

Een gerenommeerd merk Katoenisolatie is Metisse
 
 

Isolatie oplossingen in de WoonWijzerWinkel


WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende isolatiematerialen en oplossingen kunnen aanbieden. Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.

Bezoek een van onze showrooms