Isoleren


De goedkoopste vorm van duurzaam wonen is de energievraag van de woning omlaag brengen. Het beter isoleren van de woning is hierbij een goede eerste stap. Huizen die minder goed geïsoleerd zijn verliezen veel warmte via het dak, de vloer, of de gevel. Dit is zonde en overbodig, want er zijn simpele maatregelen beschikbaar om het energieverlies te verminderen. Een goed geïsoleerde zolderverdieping bespaart bijvoorbeeld tot 1000 m³ aardgas per jaar. Ook kleinschalige maatregelen zoals radiatorfolie, brievenborstels of tochtstrippen maken een groot verschil. Dit soort producten verkopen wij in de WoonWijzerWebshop. Gevelisolatie en vloerisolatie zijn ook relatief eenvoudige maatregelen, die snel een flinke energiebesparing en een verhoogd wooncomfort kunnen opleveren. De investering van isoleren is snel terugverdiend!


Een woning is op verschillende plekken te isoleren. Zo kun je jouw dak, gevel, spouwmuren en vloer laten isoleren. Maar ook het plaatsen van dubbel- of tripleglas is een vorm van isolatie.

Als je mee isoleerd met de wijkactie van Bolnes via de WoonWijzerWinkel profiteer je van de afspraken die de WoonWijzerWinkel met hun partners heeft gemaakt. Dat betekent een eerlijke prijs, uitvoering door een betrouwbare en gecertificeerde partij en een snellere installatie in huis. Als extra service berekenen we ook de subsidies die er zijn.


Isolatieactie

Een huis verliest altijd warmte via de buitenmuren, vloer, dak en ramen. Misschien heb je een warmtebeeld laten maken door het bedrijf Warmtescan. En blijkt uit dat warmtebeeld dat jouw huis warmte verliest. Dit is zonde en overbodig, want er zijn diverse maatregelen beschikbaar om het warmte verlies te verminderen. De goedkoopste vorm van duurzaam wonen is de energievraag van de woning omlaag brengen. Het beter isoleren van de woning is hierbij een goede eerste stap. Als je huis goed geïsoleerd is, is dat warmteverlies klein. Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En dat bespaart uiteindelijk veel geld. Lees hieronder meer over de verschillende isolatie maatregelen die je kunt nemen.

 

Rekenvoorbeeld isolatie

Hieronder een rekenvoorbeeld voor het aanbrengen van vloer- en spouwisolatie bij een gemiddelde tussenwoning. Onder investering staan richtbedragen die je moet voorschieten. Onder subsidie het bedrag dat je terug krijgt als je de isolatie hebt laten uitvoeren. Onder netto staat wat het je uiteindelijk kost en onder gasbesparing het bedrag dat je per jaar terugverdient.


Investering isolatie
Vloerisolatie (45m2)

   € 2.000,-

Spouwmuurisolatie (45m2)    € 1.215,-
Subsidie bij twee maatregelen ISDE

   € 964,50,-

Je investeert uiteindelijk

   € 1.795,-

Gemiddeld verbruik* gas in m3 voor verwarming en warm water

   1230m3

Besparing vloerisolatie in m3 gas (bij ongeïsoleerde woning)

   180m3

Besparing spouwmuurisolatie in m3 gas (bij ongeïsoleerde woning)

   220m3
Besparing in geld

Gemiddeld gastarief medio 2021 €1,00/m3     € 400,- per jaar
Dat is € 33,40 per maand
Gemiddeld gastarief begin 2022  €1,90/m3    € 760,- per jaar
Dat is € 63,33 per maand
Gemiddeld gastarief eind 2022  € 3,-/m3    € 1.200,- per jaar
Dat is € 100,- per maand


*grondgebonden woning oppervlakte minder dan 100m2, bouwjaar voor 1992. Bron: CBS en Milieu Centraal.

De meeste huizen zijn goed te isoleren zonder al te veel gedoe.

Lees hieronder meer over de verschillende isolatie maatregelen.

GEVELISOLATIE

Gevelisolatie levert een forse energiebesparing op. Door het grote oppervlak wordt het warmteverlies sterk verminderd. Daarmee daalt het energieverbruik van de verwarming en de kosten van de energierekening. Gevelisolatie verdient zich op korte termijn terug; in minder dan drie jaar. De energierekening daalt en de waarde van de woning neemt toe. Hierdoor is gevelisolatie een investering met een hoog financieel rendement. Er zijn verschillende soorten gevelisolatie.


Factsheet gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk bij gevels met een spouw. Vanaf de jaren 30 werden woningen gebouwd met een luchtspouw in de gevel. Pas na de energiecrisis in de jaren 70 werd hier isolatie in verwerkt. Woningen tussen 1930 en 1970 kunnen dan ook in aanmerking komen voor na-isolatie met spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie, maar levert wel de minste energiebesparing op. Bij deze isolatieactie bieden wij twee vormen van spouwmuurisolatie: Enverifoam en Knauf cavity wall (moderne glaswol).

Enverifoam

Dit is een kunsthars welke een zeer lange levensduur heeft en het wordt op locatie gemaakt. De grondstoffen komen niet uit de houtlijmindustrie zoals alle andere spouwmuur schuimen. Dit schuim is toepasbaar voor alle woningen (dus ook woningen waar al spouwmuurisolatie in zit) zeer goede kierdichtheid.

Prijsindicatie Enverifoam

Prijs voor tussenwoning tot 40 m2 €1.149
Prijs per meter boven 40 m2 €30.23
Prijs per meter voor woningen > 80 m2 €29,12

Knauf Cavity wall

Dit is een glaswol welke niet uitzakt in de muur en is alleen toepasbaar in lege spouwen met een diepte van minimaal 4 cm. Daarnaast heeft dit materiaal zeer goede akoestische eigenschappen.Prijsindicatie Knauf Cavity wall

Prijs voor tussenwoning tot 50 m2 €1.063
Prijs per m2 voor woningen > 50 m2 €21.96


Subsidie op isolatiemaatregelen

Ga je isoleren? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is van toepassing op de volgende isolatiemaatregelen: isolatieglas, vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Om in aanmerking te komen voor subsidie van isolatiemaatregelen, geldt dat je 1 of meer maatregelen moet hebben uitgevoerd. Je mag de maatregelingen combineren. De subsidiebedragen verschillen per maatregel. Meer weten? Lees hier verder over de ISDE subsidie of informeer bij de WoonWijzerWinkel naar de mogelijkheden.

ISDE Subsidie

Ga je isoleren? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is van toepassing op de volgende isolatiemaatregelen: isolatieglas, vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Om in aanmerking te komen voor subsidie van isolatiemaatregelen, geldt dat je 2 of meer maatregelen moet hebben uitgevoerd. Je mag de maatregelingen combineren. Bijvoorbeeld 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of 2 isolatiemaatregelen. De subsidiebedragen verschillen per maatregel. Meer weten? Lees hier verder over de ISDE subsidie of informeer bij de WoonWijzerWinkel naar de mogelijkheden.
Lees meer over de ISDE-subsidie

Bodemisolatie

Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie dat kan drijven. Ook een laag piepschuimgips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden. Nog een manier om de onderzijde van het huis te isoleren, is bodemisolatie. Daarbij wordt een bulk isolatiemateriaal zoals isolatiechips of EPS parels in de kruipruimte gespoten. Dit is de makkelijkste oplossing en wordt ook bij deze isolatieactie aangeboden. Als er geen kruipruimte is, zou er isolatie boven de vloer kunnen worden toegepast. Dit is wel een ingrijpende oplossing, omdat bijvoorbeeld de huidige vloer moet worden verlaagd, of deuren korter worden gemaakt.


Prijsindicatie bodemisolatie HR++ bodemparels

€30,- per m2

Vloerisolatie

Als er een kruipruimte onder de vloer zit die hoog genoeg is, kan isolatie aan de onderkant tegen de vloer worden aangebracht. Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer is geschikt voor de meeste huizen én levert zeer goede isolatie op. Dat kan met onder andere thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim; glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim. Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt.


Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis en is een effectieve manier van energie besparen. Een warme vloer draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat en verlaagt de energierekening. Woningen met een bouwjaar van vóór 1980 zijn grotendeels zonder vloerisolatie gebouwd. Mocht dit nog niet zijn na-geïsoleerd, dan is dit zeker een aanrader! Gemiddeld gaat bijna 15% van de warmte via de vloer verloren. De besparing kan dan ook oplopen tot ruim 300,- per jaar!

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis en is een effectieve manier van energie besparen. Een warme vloer draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat en verlaagt de energierekening. Woningen met een bouwjaar van vóór 1980 zijn grotendeels zonder vloerisolatie gebouwd. Mocht dit nog niet zijn na-geïsoleerd, dan is dit zeker een aanrader! Gemiddeld gaat bijna 15% van de warmte via de vloer verloren. De besparing kan dan ook oplopen tot ruim 300,- per jaar!


De voordelen van vloerisolatie zijn:

  • Hoger comfort omdat het niet meer zo koud is voor de voeten en door een betere warmteverdeling
  • Gezonder binnenklimaat door vermindering van huisstofmijt
  • Minder vocht in de woning omdat er minder vanuit de kruipruimte binnenkomt
  • Lagere energierekening
  • Vloerisolatie verdient zich binnen 10 jaar terug en verhoogt de toekomstwaarde van de woning!

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als een houten vloer.


Bij deze actie bieden wij Icynene h2foam lite. Dit is een open cel schuim zonder HFK en CFk’s  en water geblazen. Icynene  is luchtdicht maar ademt wel en is zeer geschikt voor houten en beton vloeren. De waterabsorptie is zeer laag. Uiteraard zijn onze partners Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) geattesteerd voor het spuiten in kruipruimten.

Prijsindicatie Icynene h2foam

€39,56- per m2

Isolatie van het dak, bespaar tot 25% energie

Bekijk hoeveel isolatie jou oplevert.


Dakisolatie

Door het dak te isoleren gaat er minder warmte verloren en kun je honderden euro's per jaar besparen. Gemiddeld gaat er bijna 20% warmte via het dak verloren. Door een verwarmde zolderverdieping te isoleren kun je tot wel 500 m3 per jaar aan gas besparen. Dat scheelt gemiddeld 400 euro per jaar. Terugverdientijden van dakisolatie zijn sterk afhankelijk van het stookgedrag, gebruik van de zolderruimte en de uitgevoerde werkzaamheden.


PRIJSINDICATIE DAKISOLATIE ICYNENE H2FOAM LITE

€40,79 per m2


HR++ glas

Het vervangen van enkelglas werkt comfort verhogend en bespaart energie. Met het vervangen van enkelglas door HR++ glas kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Isolerend glas vermindert tocht en condensvorming. De thermostaat kan gemakkelijk een graadje lager, zonder comfortverlies. Bovendien is isolerend glas geluidswerend.


Prijsindicatie HR++

€230,- per m2

..... informatiedag Bolnes


Wil je beginnen met het verduurzamen van jouw woning? Weet je nog niet waar je moet beginnen? Onze adviseurs staan voor jou klaar! Wij raden aan om te beginnen met isoleren. Door jouw woning te isoleren en te ventileren bespaar je niet alleen op je energielasten, maar verhoog je ook jouw wooncomfort. Isolatie is één van de verduurzamingsmaatregelen waar je nooit spijt van hoeft te hebben. Tijdens de ...... vertelt een van onze adviseurs alles over de ins en outs voor het verduurzamen van je woning. Wil meet weten over het verduurzamen van je woning? Kom dan langs op ....... tussen ........ uur.


Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Vraag vrijblijvend een offerte aan.


Een huis isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. De kosten hierin variëren en hangen dus af van welke isolatievorm je kiest, bijvoorbeeld: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie. Maar wat je kiest, en wat de totale kosten dus zijn, hangt mede af van jouw type huis. Zo betaal je andere prijzen voor een tussenwoning, dan voor een vrijstaand huis of hoekwoning. Vul hieronder je gegevens in. Nadat wij je aanvraag ontvangen hebben delen wij de gegevens met de installateur. Zij nemen vervolgens contact met je op voor een afspraak.

* verplicht invullen

1Offerte keuze
2Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte voor te ontvangen.

Veelgestelde vragen

Zijn er subsidies voor het isoleren van mijn woning?
Het is voor huiseigenaren mogelijk om een speciale lening af te sluiten of gebruik te maken van het lage btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden. Daarnaast is het voor een Vereniging van Eigenaren (VVE) mogelijk om subsidie te ontvangen. Voor de verduurzaming van je woning zijn subsidieregelingen beschikbaar. Omdat deze per gemeente kunnen verschillen, adviseren we je om een kijkje te nemen op: www.energiesubsidiewijzer.nl.
Wat betekend R-waarde?
Het vermogen van de isolatie om weerstand te bieden aan de warmtestroom wordt geïdentificeerd en gekenmerkt door R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter het isolerend vermogen. Deze zin veranderen in: De R-waarde is de warmteweerstand van isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe slechter het warmte kan geleiden en dus hoe hoger het isolerend vermogen van het materiaal.
Wat is de levensduur van isolatiemateriaal?
Als isolatiemateriaal van goeie kwaliteit op de juiste manier geïnstalleerd wordt, is het in principe te gebruiken voor de levensduur van de woning.
Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is een heel eenvoudige manier om de buitenmuren te isoleren. Dit systeem is veelal mogelijk bij woningen die gebouwd zijn na 1930. Een spouwmuur is een gevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur met een ruimte (spouw) van 2 tot 6 cm daartussen. Bij spouwmuurisolatie vult een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf de spouw met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.
Waarom is dakisolatie nodig?
Via het dak gaat circa dertig procent van de warmte van de woning verloren. Een goed geïsoleerd dak lekt nauwelijks warmte en daarom kan het gunstig zijn om jouw dak te isoleren. Dat kan op verschillende manieren.
Hoe gaat het aanbrengen van vloerisolatie in zijn werk?
Vloerisolatie wordt aangebracht vanuit de kruipruimte. Dit is vaak binnen één dag gebeurd, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft. De enige voorwaarde om vloerisolatrie te realiseren, is dat de kruipruimte minimaal vijftig centimeter hoog moet zijn (gemeten van de vloer tot aan de onderkant van de balken). Als er bij het aanbrengen van vloerisolatie polyurethaan wordt gebruik, dan blijft deze lucht één tot twee dagen hangen. Deze geur is vergelijkbaar met de lucht die na het schilderen van een woning vrijkomt.
ISDE Subsidie
In 2021 krijgt je ISDE subsidie op de volgende verduurzaming maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Wil je subsidie aanvragen voor isolerende maatregelen? Dan moet je minimaal twee maatregelen nemen van een bepaald minimale kwaliteit en minimaal oppervlak. Bij aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler hoef je geen tweede maatregel uit te voeren. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de materiaalkosten en werkzaamheden voor het aanbrengen en installatie.

Wil je nog meer informatie over ISDE regeling en subsidie? Kijk dan op de website van de RVO