ECC bereikt resultaten in buurtacties

Capelle – Het Energie Collectief Capelle begon zes jaar geleden met vijf enthousiaste bewoners die samen zonnepanelen aanschaften en is nu uitgegroeid tot een grote groep vrijwilligers die al meerdere buurtacties heeft verricht.

Door Margriet van Dam van IJssel en Lekstreek

Het ECC is een netwerk van vrijwilligers die energiebesparing voor Capelle na aan het hart hebben voor zichzelf, maar ook voor woningen, appartementencomplexen, bedrijven en scholen. Johan Monster en Dick Biesta doen met nog zes andere vrijwilligers de Energiecampagne Wonen. “Dit doen we samen met de gemeente Capelle aan den IJssel en de WoonWijzerWinkel”, legt Johan Monster uit. “Om bewustwording bij bewoners te creëren en hen te bewegen om maatregelen te nemen.” “Wij faciliteren dat en we houden de resultaten bij”, voegt Dick Biesta eraan toe. “Wij staan aan de kant van de bewoners, wij behartigen hun belangen. Dat doen we nu een jaar of zes. We zijn begonnen met vijf bewoners die zonnepanelen op hun dak installeerden en we zijn inmiddels met meer dan tien. We zijn echt heel actief geworden toen de Duurzaamheidsagenda werd opgesteld. Toen hebben we een verdeling gemaakt in scholen, VvE’s en woningen (koop en huur). Met de koopwoningen zijn we aan de slag gegaan middels buurtacties.”

Een buurtactie begint met een brief van de gemeente waarin bewoners uitgenodigd worden voor een informatiebijeenkomst in bijvoorbeeld een school in de buurt. De week daarop gaan vrijwilligers van het ECC als energieambassadeurs huis-aan-huis langs met een vragenlijst en een brochure met tien verschillende producten. Het gaat dan niet alleen om zonnepanelen, maar ook om bodemisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, ventilatie, een hoogrendementsketel en een warmtepomp. “In 2016 hebben we in de Merelwijk en de Waardenbuurt gewerkt”, vertelt Biesta. “Vorig jaar zijn we in de Dalenbuurt, de Scandinavische/Amerikaanse buurt en in de Molenbuurt geweest. Ook in de Eilandenbuurt en de Baaienbuurt zijn meer mensen gaan besparen dan we hadden verwacht. De volgende informatiebijeenkomst is voor de Dichters- en de Schildersbuurt op 12 februari om 19.30 uur in sporthal De Lijster.”

Het ECC is door de gemeente genomineerd voor de ‘Meer dan handen’ vrijwilligersprijzen. “Dat is een stukje erkenning voor wat we doen”, reageert Monster. “Wij willen aan die ambitie van de gemeente (met onder andere 60.000 zonnepanelen in Capelle) vorm geven en advies geven waardoor de gemeente op koers blijft.” “Voor Capelle is het heel bijzonder dat vrijwilligers zich willen inzetten voor de buurtacties”, zegt Biesta. “En dat we op die manier veel besparing bereiken. Dat is een opsteker.”