WoonWijzerWinkel Limburg pakt energiearmoede aan in wijken waar nood het hoogst is

 

WoonWijzerWinkel Limburg pakt energiearmoede aan in wijken waar nood het hoogst is

Energiearmoede is door de stijgende energieprijzen een steeds groter wordend probleem. Naar schatting hebben tussen de 234.000 en 635.000 Nederlandse huishoudens hiermee te maken. Ze hebben een laag inkomen en geen spaargeld om te isoleren of energie op te wekken, waardoor ze vaak letterlijk in de kou blijven staan.

Het Rijk is zich bewust van dat probleem en maakt in totaal tot 350 miljoen euro vrij die gemeenten kunnen verdelen onder huishoudens met energiearmoede. 200 miljoen daarvan gaat naar mensen met een inkomen rond het sociaal minimum, 150 miljoen naar overige kwetsbare huishoudens die in slecht geïsoleerde woningen leven.

Ernstige energiearmoede schrijnend probleem

WoonWijzerWinkel Limburg, het officiële Energieloket voor de regio Parkstad en een groeiend aantal Limburgse gemeenten, start in samenwerking met Heatpulse Fix met gerichte acties in wijken en adressen waar de nood het hoogst is. In die wijken heeft tot 1 op de 5 huishoudens te maken met ernstige energiearmoede, waardoor er bijvoorbeeld minder vaak wordt gedoucht of warm gegeten.

E-team biedt hulp

In deze wijken stuurt WoonWijzerWinkel binnenkort zogenaamde E-teams de straat op, bestaande uit energiecoaches, tevens klussers. Deze teams zijn een combinatie van getrainde adviseurs, studenten en (buurt)vrijwilligers, vaak samengesteld samen met lokale woningcorporaties en energiemaatschappijen. De coaches gaan van deur tot deur met de E-team-app voor energiebewustwording en brengen direct kleine energiebesparende middelen aan zodat er direct hulp geboden wordt. Ze kijken ook samen met bewoners welke grotere maatregelen er getroffen kunnen worden om de energiekosten terug te dringen óf meer gebruik te maken van gemeentelijke voorzieningen. Deze E-team-gesprekken zijn gratis en verplichten bewoners tot niets.

Tot 200 euro cadeau en subsidie op nieuw witgoed

Bewoners en gemeentes krijgen direct inzicht in de besparingskansen en worden ook gewezen op diverse subsidie- en financieringsmogelijkheden en lopende wijk-collectiviteitsacties, waar men vaak geen weet van heeft. Bovendien heeft elk huishouden recht op een waardecoupon soms tot wel 200 euro, waarvan bij de WoonWijzerWinkel Limburg bijvoorbeeld klein isolatiemateriaal en ledverlichting kan worden aangeschaft of additioneel energieadvies. Huishoudens met de hoogste nood die een ‘energieslurper’ in huis hebben zoals een oude wasmachine of -droger, kunnen zelfs rekenen op vervanging door een nieuw, zeer energiezuinig exemplaar.