fbpx

Er zijn grofweg 3 soorten panelen

1. Glas-folie panelen
2. Glas-Glas panelen
3. Hoogrendementspanelen
Daarnaast is er nog een technisch verschil in celstructuur en in kleur
De standaard afmeting van een paneel is 1 meter breed en 1,60 meter lang.

Poly zonnecellen

Voor de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast.

Mono zonnecellen

Ook bij monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

Kleur van de zonnecel

Mono zonnecellen zijn vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Poly zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

Verschil in opbrengst

Het poly zonnepaneel doet het met diffuus (indirect) licht beter, het mono zonnepaneel met direct licht. Kijken we naar het Nederlandse klimaat dan is het verschil in praktijk minimaal.

Verschil in prijs

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper. Het gaat hierbij over een verschil van circa 10%. Hierbij speelt de kleur van het frame een belangrijke rol. Vaak willen mensen die mon kristallijne zonnepanelen kopen ook een zwart frame zodat een mooi zwart vlak ontstaat. Om het frame zwart te krijgen wordt het aluminium zogenaamd geannodiseerd. Dat is één van de redenen van de hogere prijs.

Glas-Folie panelen

MEEST VERKOCHT

De meeste panelen die op de markt worden aangeboden zijn traditioneel opgebouwde glasfolie blauwe polykristallijne panelen. Dit betekent dat de zonnecellen met een folie zijn vastgeplakt achter het glas.

Het paneel bestaat uit de volgende lagen:

1. 4mm glas
2. EVA Folie (lamineerfolie)
3. Zonnecellen
4. EVA Folie
5 Kunststof onderfolie

PRODUCT- EN VERMOGENSGARANTIE

Op zonnepanelen worden verschillende garanties geboden. Standaard is dit 10 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. In sommige gevallen worden er door de fabrikant hogere productgaranties gegeven op glas-folie panelen van bijvoorbeeld 12 of 15 jaar. Dit heeft te maken met het wel of niet toepassen van kit en de kwaliteit van de folie. De vermogensgarantie wil zeggen dat er 80% vermogen wordt gegarandeerd na 25 jaar. Let op! De voorwaarden van deze garantie verschillen per merk en installateur.

SNEL TERUGVERDIEND

Standaard glas-folie panelen zijn over het algemeen binnen 6-8 jaar terugverdiend. Voor de terugverdientijd zit er geen verschil tussen poly- of monokristallijn.

Glas-Glas panelen

MINDER DEGRADATIE

Zonnepanelen worden blootgesteld aan diverse weersomstandigheden. De folie van een traditioneel paneel zal hierdoor gaan loslaten van het paneel, waardoor lucht en vocht bij de cellen kunnen komen. Dit proces wordt delaminatie of degradatie genoemd.

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die het nadeel van degradatie van standaard glas-folie zonnepanelen wegnemen. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengst- en productgarantie.

GLAS-GLAS OPBOUW

Bij een glas-glas paneel zitten de zonnecellen niet met een folie vastgeplakt, maar zijn deze tussen twee lagen glas gelamineerd. Het paneel heeft daardoor veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen.

Het paneel bestaat uit de volgende lagen:
1. 2mm glas
2. EVA Folie (lamineerfolie)
3. Zonnecellen
4. EVA Folie
5 2mm glas

30 JAAR GARANTIE

Door de hogere productiekwaliteit durven fabrikanten van glas-glas panelen langere garanties te geven dan op standaard folie panelen.

Normaal geven fabrikanten op standaard glas-folie panelen 10 jaar garantie op het product en 25 jaar op het vermogen. Fabrikanten van glas-glas panelen durven tot 30 jaar garantie te geven op zowel product als vermogen! Langer genieten van een hogere opbrengst.

IETS LANGERE TERUGVERDIENTIJD

Door de hogere productiekwaliteit duurt het helaas wel 2 jaar langer voor u de panelen heeft terugverdiend. Een gemiddeld glas-glas paneel heeft zichzelf terugverdiend in 8-10 jaar t.o.v. 6-8 jaar voor een gemideld glas-folie paneel.

Hoog Rendement panelen

HOOGSTE OPBRENGST

De ontwikkeling in zonne-energie staat niet stil en elk jaar komen er nog nieuwe technieken beschikbaar voor nog meer efficiëntie. Zo zijn er panelen beschikbaar die tot 30% meer vermogen hebben dan de standaard!

Veruit de meeste geleverde zonnepanelen zijn opgebouwd met cellen van silicium. Het maximale rendement van deze cellen is ondertussen wel bereikt, maar door de beste cellen te combineren met een slimme opbouw van het paneel is er toch nog winst te behalen. Zo kunnen de contactbalken dunner worden gemaakt of zelfs verplaatst naar de achterzijde voor meer oppervlakte en minder schaduwval op de cellen.

DUNNE DRADEN EN PERC

Een voorbeeld van techniek om het rendement van zonnepanelen te verbeteren is het vervangen van de contact balken die de cellen verbinden, door dunne draden (A). Daarnaast kan het paneel met een speciale techniek aan de achterzijde reflecterend worden gemaakt om een groter gedeelte van het lichtspectrum op te vangen. Dit wordt ook wel een PERC techniek genoemd (B).

BACK CONTACT

Door de cellen van de zonnepanelen aan de achterzijde met elkaar te verbinden (in plaats van aan de voorzijde) komt er 3% meer oppervlakte voor de cellen ter beschikking. De zogenaamde ribbons, busbars en cross-connectors zijn aan de voorzijde niet meer nodig.

De opbouw kan bijvoorbeeld bestaan uit de volgende lagen:
1. 2mm glas
2. EVA Folie (lamineerfolie)
3. Zonnecellen
4. Backsheet contacten
5. EVA Folie
6. Kunststof onderfolie

Een back contact maakt daarnaast een compleet zwart uiterlijk mogelijk.

GARANTIE EN TERUGVERDIENTIJD

Omdat er heel veel aandacht in de techniek en opbouw van deze panelen zit durven de fabrikanten 25 jaar garantie te geven op zowel product als vermogen. De panelen zijn wel duurder dan de traditionele glas-folie of glas-glas panelen waardoor de terugverdientijd iets langer is. Gemiddeld 9 - 11 jaar.