fbpx
 
 
 

HOOGSTE OPBRENGST

De ontwikkeling in zonne-energie staat niet stil en elk jaar komen er nog nieuwe technieken beschikbaar voor nog meer efficiëntie. Zo zijn er panelen beschikbaar die tot 30% meer vermogen hebben dan de standaard!

Veruit de meeste geleverde zonnepanelen zijn opgebouwd met cellen van silicium. Het maximale rendement van deze cellen is ondertussen wel bereikt, maar door de beste cellen te combineren met een slimme opbouw van het paneel is er toch nog winst te behalen. Zo kunnen de contactbalken dunner worden gemaakt of zelfs verplaatst naar de achterzijde voor meer oppervlakte en minder schaduwval op de cellen.
 
 

DUNNE DRADEN EN PERC

Een voorbeeld van techniek om het rendement van zonnepanelen te verbeteren is het vervangen van de contact balken die de cellen verbinden, door dunne draden (A). Daarnaast kan het paneel met een speciale techniek aan de achterzijde reflecterend worden gemaakt om een groter gedeelte van het lichtspectrum op te vangen. Dit wordt ook wel een PERC techniek genoemd (B).
 

BACK CONTACT

Door de cellen van de zonnepanelen aan de achterzijde met elkaar te verbinden (in plaats van aan de voorzijde) komt er 3% meer oppervlakte voor de cellen ter beschikking. De zogenaamde ribbons, busbars en cross-connectors zijn aan de voorzijde niet meer nodig.

De opbouw kan bijvoorbeeld bestaan uit de volgende lagen:
1. 2mm glas
2. EVA Folie (lamineerfolie)
3. Zonnecellen
4. Backsheet contacten
5. EVA Folie
6. Kunststof onderfolie

Een back contact maakt daarnaast een compleet zwart uiterlijk mogelijk.
 
 

GARANTIE EN TERUGVERDIENTIJD

Omdat er heel veel aandacht in de techniek en opbouw van deze panelen zit durven de fabrikanten 25 jaar garantie te geven op zowel product als vermogen. De panelen zijn wel duurder dan de traditionele glas-folie of glas-glas panelen waardoor de terugverdientijd iets langer is. Gemiddeld 9 - 11 jaar.