Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om deze stroom te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Een omvormer zorgt hiervoor. De juiste omvormer kiezen is niet ingewikkeld, WoonWijzerWinkel helpt u hier uiteraard bij.

Er zijn ruwweg drie verschillende typen omvormers op de markt:
• string omvormers
• micro omvormers
• power optimizers.

Welke type je nodig hebt hangt af van:
• het soort zonnepanelen
• de oriëntatie van de panelen
• de hoeveelheid schaduw
• de hellingshoek van het dak.

 In de meeste gevallen kun je volstaan met een enkele string omvormer maar wanneer er sprake is van schaduw kun je beter kiezen voor een systeem met micro omvormers of power optimizers.

String omvormer

String omvormers worden vaak toegepast in situaties waarbij alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en waarbij er geen sprake is van schaduw. Alle panelen worden dan in één of meerdere strings (serie van panelen) aangesloten op een centrale omvormer. Monitoring kan dan ook alleen maar per string en niet per paneel.

Bij schaduw op één of meerdere panelen is een string omvormer minder geschikt omdat de stroomproductie van de totale string negatief beïnvloed wordt door één paneel dat minder presteert.

Merken die wij aanbieden: SMA, Growatt, Fronius, Huawei, Steca, Mastervolt, Goodwe, Omnik

Optimizer systeem

Een power optimizer heeft een eigen regelunit achter elk zonnepaneel, dit kleine kastje stuurt de opbrengst van ieder paneel individueel door naar de centrale omvormer. Hierdoor wordt onder elke omstandigheid de hoogste energie opbrengst mogelijk door paneel optimalisatie en hebben factoren zoals mismatch door schaduwwerking, producttoleranties, ongelijkmatige veroudering of vervuiling die de energie opbrengsten van een bepaald paneel beïnvloeden, geen negatieve invloed op andere panelen die in dezelfde string zijn aangesloten.

Bovendien kan elk paneel op afstand worden gemonitord, zodat de prestatie per paneel eenvoudig op pc, tablet of telefoon kan worden afgelezen.

Merken die wij aanbieden: SolarEdge

Micro omvormer

Micro omvormers worden meestal ingezet in situaties waarbij er sprake is van schaduw of wanneer de zonnepanelen in verschillende positie staan. Per één of twee zonnepanelen wordt er dan één micro omvormer gemonteerd zodat elk paneel afzonderlijk het beste kan presteren.

Bij een systeem met meerdere micro omvormers heb je dus geen centrale omvormer in huis nodig. Dit systeem is wel duurder in aanschaf dan een enkele string omvormer maar geeft het hoogste rendement. Micro omvormers gaan langer mee dan string omvormers.

Merken die wij aanbieden: Enphase Energy, Envertech, ABB, SMA
 

Offerte aanvragen

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.