Met een doorstroomverwarmer bespaar je tot wel 30% water.


Een elektrische doorstroomverwarmer wordt vaak een ‘instant heater’ of een ‘elektrische geiser’ genoemd. In een aantal seconden heb je warm water zonder dat je een opslag nodig hebt. Dit scheelt veel ruimte en sluimerverbruik. Met een doorstroomverwarmer kan je precies de gewenste watertemperatuur instellen waardoor er niet meer energie verbruikt wordt dan nodig. Let wel op: een doorstroomverwarmer bespaart energie, maar je betaalt voor elektrisch verwarmen meer dan wanneer je verwarmt met gas (1 m3 gas = 9,7 kWh stroom).

Een doorstroomverwarmer wordt vlakbij het tappunt geplaatst, hierdoor is er minder warmteverlies en kan je tot 30% op het waterverbruik besparen. Een doorstromer kan op een duurzame manier het warme tapwater verzorgen, maar heeft wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Deze staan hieronder.

Direct kopen in de webshop Vraag vrijblijvend een offerte aan
Let op: Een doorstromer is geen elektrische CV ketel en kan niet worden gebruikt voor ruimteverwarming.

Voordelen


• Een doorstroomverwarmer warmt koud water direct op, net als een geiser
• Het toestel hangt direct naast je tappunt. Hierdoor heb je geen wachttijd, geen transportverlies en bespaar je tot 30% van het waterverbruik
• Er wordt geen water opgeslagen en hierdoor heb je geen stilstandsverlies
• Een doorstromer is bijzonder compact en past bijna overal
• Een doorstromer maakt onbeperkt warm water
• Het is mogelijk om ruimteverwarming en tapwater van elkaar te scheiden. Dit scheelt veel installatieruimte

Nadelen


• Voor de meeste doorstroomverwarmers is een krachtstroomgroep nodig
• Er moet meestal een stroomkabel getrokken worden met een perilex aansluiting
• Je hebt vaak een krachtige 3 fase aansluiting nodig in de meterkast
• Een doorstromer kan minder liter warm water per minuut leveren. Dit is 5 tot 7 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop is dit geen probleem
• Bij gebruik is er sprake van piekbelasting in het stroomverbruik
• Hoe warmer de temperatuur, des te lager is de volumestroom.

**Er zijn eventueel ook zeer krachtige doorstromers die meer water kunnen leveren voor een luxe regendouche of bad. Deze hebben veel vermogen en zeer zware aansluiting nodig in de meterkast. Hierdoor stijgen de vastrechtkosten die je betaalt en daarom adviseren wij dit niet.

Alternatief voor een doorstroomverwarmer

Indien je zonnepanelen hebt geïnstalleerd dan kan je snel en gemakkelijk energie besparen op jouw tapwaterverwarming met de Solyx iBoost+. Deze warmwater accu maakt van een ‘gewone’ elektrische boiler een Water Accu. De Solar iBoost zorgt ervoor dat de boiler wordt verwarmd op onbenutte zonne-energie en in de boiler wordt de energie opgeslagen als warm water. Het warme water kan worden gebruikt wanneer u wilt. De Solar iBoost bestaat uit twee componenten: de Sensor en de Solar iBoost hoofdunit, en werkt ongeacht het merk zonnepanelen, enkelfase omvormer, elektrische boiler of CV-combiketel.

Direct kopen in de webshop exclusief boiler Direct kopen in de webshop inclusief boiler

Energieverbruik doorstroomverwarmer


Gemiddeld verbruik: 500kWh per persoon
Stroomverbruik per uur: 11.5kWh
Wastafelmodel: 3.5kWh
5 minuten gebruik: 0.19kWh

Het stroomverbruik van een doorstroomverwarmer


Het stroomverbruik hangt af van het vermogen van het toestel, maar vooral ook van het gedrag van bewoners. Gemiddeld verbruikt een doorstroomverwarmer zo’n 500 kWh elektriciteit per persoon. Het stroomverbruik van een elektrische doorstromer zit rond de 11,5 kWh per uur. Als een doorstromer niet wordt gebruikt dan verbruikt hij geen elektriciteit. Voor 5 min douchen gebruik je 0,95 kWh.

Een klein wastafelmodel heeft een stroomverbruik van zo’n 3,5 kWh. Als je deze 5 minuten aanzet dan is het verbruik slechts 0,19 kW. De waterdruk is laag, omdat deze doorstromers maar 2 liter warm water per minuut kunnen maken. Veel mensen vinden dit in de keuken te weinig. Wij adviseren het daarom alleen bij de wastafel. Een wastafelmodel maakt ca. 35 graden en niet meer.


Indicatieve installatiekosten van een doorstromer

Een doorstroomboiler voor een badkamer of keuken kost circa €550,- exclusief BTW, krachtstroomkabel, perilex wcd, werkzaamheden en eventuele aanvullende watertechnische materialen.
Het aansluiten van een eenvoudig wastafelmodel kost €350 exclusief BTW, krachtstroomkabel, perilex wcd, werkzaamheden en eventuele aanvullende watertechnische materialen.
*Dit is beide exclusief eventuele aanpassingen in de meterkast.

Vereisten in de meterkast


Als je kiest voor een doorstromer voor een losse wastafel dan zijn er geen aanpassingen aan de meterkast nodig. Een wastafelmodel heeft weinig vermogen nodig en kan daarom met een stekker in het stopcontact.

Een doorstomer in de keuken of douche heeft 400 volt krachtstroomnodig. Daarom moet de meterkast bij de meeste woningen worden aangepast naar 3 fase (3*25 ampère). Een elektricien moet de meterkast voorbereiden (ca. €1000,- tot €2000,-) en vervolgens kan de netbeheerder (bijv Stedin of Liander) de meterkast verzwaren voor ca. €200. Er zal ook een nieuwe kabel getrokken moeten worden naar bijv. de keuken waar krachtstroom op komt. Houdt rekening met een wachttijd bij de netwekbeheerder van zo'n 6 tot 8 weken.

Doorstroomverwarmers bij de WoonWijzerWinkel


De WoonWijzerWinkel heeft een aantal verschillende doorstroomverwarmers die wij kunnen aanbieden. Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken. boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.

Veelgestelde vragen

Kan een doorstromer op meerdere tappunten worden aangesloten?

Een doorstromer moet dichtbij het tappunt zitten. Het is mogelijk om twee tappunten op een doorstromer aan te sluiten, maar de afstand hiertussen moet zo klein mogelijk zijn. De leidingafstand tussen de doorstromer en het tappunt mag maximaal 5 meter zijn. Dit betekent bij de meeste woningen dat je niet hetzelfde toestel voor de keuken en de badkamer kunt gebruiken. Als je 1 doorstromer voor twee waterpunten gebruikt, dan kun je deze niet gelijktijdig verwarmen.

Hoeveel onderhoud heb ik aan een doorstroomverwarmer?

Doorstromers hebben geen onderhoud nodig. Er zitten ook geen bewegende onderdelen in die kapot kunnen gaan. De apparaten kunnen helaas niet tegen vorst of tegen luchtbellen. Als je de doorstromer in een buitenruimte plaats dan is het verstandig om hem ’s winters af te koppelen, of om deze ruimte vorstvrij te houden. Als je het apparaat weer gaat gebruiken, dan moet je eerst het systeem goed ontluchten. Dit doe je door de kraan even aan te zetten en op de warme en koude stand te zetten. De doorstromer moet dan zijn uitgeschakeld. Daarnaast moet je natuurlijk ook altijd de gebruiksaanwijzing even goed doorlezen!

Kan ik mijn oude douche kop behouden?

Voor een elektrische doorstromer heb je een waterbesparende douchekop nodig. Ze leveren namelijk maximaal 7 liter warm water per minuut. Ook het vullen van een bad zal langer duren.
Er zijn doorstromers op de markt die meer warm water kunnen leveren, maar deze hebben een zware 3*35 ampère aansluiting nodig in de meterkast. Voor deze zware aansluiting gaan je kosten voor vastrecht met ongeveer 800 euro per jaar omhoog.
Als je toch voor een luxe douchekop of een bad wilt dan kun je beter kiezen voor een boiler. Hierin zit al opgewarmd water, waardoor je een krachtige waterdruk hebt. Lees hier meer over duurzame warmwater boilers.

Wat is de grootte van de doorstromer?

Doorstroomboilers zijn erg compact en de exacte grootte hangt af van het model. Een keuken/badkamer model is ongeveer 30 cm, hoog 20 cm breed en 12 cm diep. Een wastafel model is zelfs nog kleiner. Dit past in iedere keuken of badkamer.

Een wastafel model is ongeveer 15 cm hoog, 20 cm breed en 9 cm diep.

Kan ik een doorstromer koppelen aan een zonneboiler?

Zonneboilers kunnen een groot deel van het jaar zorgen voor warm water. In de winterperiode moet er nog een toestel naast staan om het water na te verwarmen. Er is namelijk onvoldoende zonnekracht. Sommige merken doorstromers kunnen samenwerken met een zonneboiler, maar niet allemaal. De watertemperatuur die binnenkomt is namelijk vaak heet. Vraag daarom expliciet of het mogelijk is om de doorstromer te combineren met een zonneboiler als je dit graag wilt.

Wat is de levensduur van een doorstroomverwarmer?

Vaak wordt een verwachte levensduur van 10 jaar gegeven door fabrikanten. In de praktijk blijkt dat de apparaten veel langer mee kunnen gaan. Er zijn zelfs apparaten met een levensduur van maar liefst 30 jaar.