Nieuwe energie-efficiëntielabel voor lampen


Sinds 1 september 2021 is er een nieuw energielabel voor lampen en dat zorgt nog wel eens voor verwarring. Waar eerder het energielabel begon bij A+++ en eindigt met E, begint het nieuwe energielabel met A en eindigt bij G. Het kan zijn dat jouw gekozen lamp nog het oude label bevat, dit maakt de lamp niet zuiniger of minder zuinig dan een lamp met het nieuwe energielabel.

Het energie-efficiëntielabel laat zien hoe zuinig een lamp omgaat met energie. Behalve het labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1000 branduren. Daarmee kan je verschillende lampen goed vergelijken en zie je dat een lamp van 6 Watt meer energie verbruikt dan een lamp van 4 Watt.



Bekijk onze assortiment LED lampen


Het nieuwe energielabel


Het label moet worden vermeld op alle lichtbronnen en bevat relevante informatie.

  • De naam, het handelsmerk en het model/type
  • Het energielabel met een schaal van A tot G
  • Het energieverbruik voor 1000 gebruiksuren
  • De energie-efficiëntieklasse van het product
  • Een QR-code die leidt naar de site van EPREL (Europees productregister voor energie-etikettering)

Het verschil

Het nieuwe energielabel loopt van A tot en met G in plaats van A+++ tot en met E. De lampen die nu A+++ hebben en dus het zuinigst zijn, komen waarschijnlijk in klasse B of C binnen het nieuwe energielabel. Hiermee wil de Europese Commissie fabrikanten van lampen aanzetten tot het nog zuiniger maken van de lampen.

Door de nieuwe labelklasse kan het overkomen dat de lamp die je heb gekozen ineens wat minder energiezuinig lijkt, echter is dit niet zo. Het initiatief om de energie labels te veranderen komt van de Europese Commissie. Hiermee wil de Europese Commissie fabrikanten aanzetten tot het nog zuiniger maken van lampen en andere apparaten.

Bij het oude label zaten veel lampen al in de hoogste energie-efficiëntie klasse (A+++). Met het nieuwe energielabel is er meer ruimte voor duurzame en energiezuinige groei. De lampen met oude labels worden nog steeds verkocht, omdat het veel werk is (plus: niet duurzaam en in verhouding erg duur) om alle oude verpakkingen te vervangen voor nieuwe.

Wil je controleren of jouw lamp een nieuw of oud label heeft?


  • Als er een QR-code op de verpakking staat, heb je met het nieuwe energielabel te maken.
  • Het nieuwe label loopt van A tot en met G. Als je deze klasse op de verpakking ziet, heb je dus met een nieuw label te maken. Een lamp met label B of C is dan de zuinigste keuze. Dat zijn op dit moment de zuinigste lampen die er zijn.
  • Het oude label loopt van A+++ tot en met E. Zie je deze schaal op de verpakking staan, dan heb je dus met het oude label te maken. Een lamp met label A+++ is dan de zuinigste keuze.


  • Let bij beide labels ook op het elektriciteitsverbruik: dit staat op het label vermeld als kWh/1000 uur. Ledlampen (met het oude en het nieuwe energielabel) verbruiken 90 procent minder stroom dan ouderwetse gloeilampen en 85 procent minder stroom dan halogeenlampen.

WoonWijzerWebshop

Ongeveer 14 procent van je stroomverbruik gaat op aan verlichting. Wanneer je energiezuinig omgaat met verlichting en bewuste keuzes maakt bij de aanschaf van nieuwe verlichting, kun je flink op je energierekening besparen.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2479 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n €550,- (bron: Milieu Centraal). 14 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Met onze ledlampen, kun je besparen op je energierekening.

Benieuwd naar ons aanbod?
Bekijk het aanbod aan ledverlichting in onze webshop. Weet je niet voor welk ledlamp je moet kiezen? Wij helpen je op deze pagina met de lichtwaarden, lichtsterkte en lichttemperatuur, waardoor je de juiste keuze kan maken.