fbpx

Zonneboiler meer info

U kunt bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water besparen met een zonneboiler! Dit scheelt u in energiekosten én het voorkomt CO2 uitstoot, doordat er gebruik wordt gemaakt van zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen. Als er onvoldoende zon is om het water te verwarmen, wordt er bijgestookt door een na-verwarmer.

Zonneboiler plaatsen op dak. Zo werkt het

Er zijn drie soorten zonneboilers die warm kraanwater leveren:
– de standaard zonneboiler,
– de cv-zonneboiler,
– de compacte zonneboiler.

Daarnaast bestaat de zonneboilercombi; die verwarmt ook uw woning. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een zonneboiler bij u thuis? Of wilt u meer weten over de kosten en besparingen? Vraag WoonWijzerWinkel om advies, of kom langs in onze winkel.

 

Hoe werkt een zonneboiler

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om kraanwater te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Een zonnecollector op het dak (2,2 tot 5,4 m2 groot) om zonnewarmte op te vangen; een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd kraanwater.
  • Een naverwarmer.

De temperatuur in de collector kan oplopen tot wel 90 graden. Via een buizensysteem wordt vloeistof die werkt als warmtetransportmiddel van de collector naar het voorraadvat gepompt; daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het kraanwater. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt een naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

Gaskeur_NZ.jpg

Alle gastoestellen met het NZ-label (Naverwarming Zonneboiler) zijn te combineren met een zonneboiler.

Welke zonneboiler past bij mij?

Er zijn drie soorten zonneboilers die alleen warm water leveren: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler en de cv-zonneboiler. De verschillen zitten vooral in de inhoud van de boiler, en in de naverwarmer die past bij de installatie.

Vraag bij WoonWijzerWinkel advies op maat om uit te vinden welke boiler het best bij u past!

Levensduur, garantie en keurmerk

Elke zonneboiler in de Nederlandse handel is van goede kwaliteit en beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Ze gaan 15 tot 25 jaar mee. Eventuele schade aan een collector wordt meestal gedekt door de opstalverzekering; informeer bij uw verzekeringsmaatschappij. Verder kunt u letten op het Zonnekeur: een keurmerk voor de kwaliteit van thermische zonneboilersystemen.

Standaard zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Collector: gemiddeld 3 m2

Inhoud voorraadvat (boiler): 80 tot 200 liter

Afmetingen boiler: diameter 40 tot 80 cm, hoogte 80 tot 165 cm; of een liggend vat van 130 cm lengte en 50 cm doorsnee.

Compacte zonneboiler

Zonneboiler, collecter met opslag.

Collector en voorraadvat zijn geïntegreerd en daardoor compact.

Watervoorraad: tussen 70 en 170 liter.

Cv-zonneboiler

Een cv met zonneboiler

De cv-zonneboiler heet zo, omdat ook de leiding van de cv-ketel  door het losse voorraadvat van de zonneboiler loopt.

Inhoud voorraadvat (boiler): 110 tot 300 liter

Afmetingen boiler: diameter 50 tot 65 cm, 100 tot 165 cm hoog

Zonneboilercombi

Als u met zonnewarmte niet alleen uw water wilt verwarmen, maar ook de woning wilt verwarmen, dan is een zonneboilercombi het enige geschikte toestel.

Deze werkt het best als de warmte in huis wordt verspreidt via vloer- of wandverwarming, dit is lagetemperatuurverwarming die werkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Typen zonnecollectoren

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (2,2 tot 5,4 m2 groot) om zonnewarmte op te vangen, een pomp en leidingen naar het voorraadvat.

De temperatuur in de collector kan oplopen tot wel 90 graden. Via een buizensysteem wordt vloeistof (warmtetransportmiddel) van de collector naar het voorraadvat gepompt; daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het kraanwater. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt een naverwarmer bij. Dat is meestal een cv‐combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

zonneboiler1De vlakkeplaatcollector is de meest voorkomende collector in Nederland. Het hart van dit paneel is een zwarte plaat, de zogenaamde ‘absorber’. Boven de absorber zit meestal een glazen plaat. Zonlicht wordt als het ware ‘gevangen’ achter het glas, vergelijkbaar met een broeikas.

Aan de achterkant van de absorber zijn leidingen gemonteerd waar een vloeistof door stroomt. De hete absorber geeft zijn warmte af aan de vloeistof welke rond wordt gepompt tussen de collector en het voorraadvat.

 

 

 

zonneboiler2

Het werkingsprincipe van de vacuümbuiscollector is te vergelijken met een thermosfles. Twee glazen buizen welke van elkaar gescheiden zijn door een vacuüm.

Het zonlicht schijnt door de buitenste glazen buis en warmt de binnenste buis op. De warmte kan daarna niet meer door het vacuüm ontsnappen. Met een vloeistof wordt de warmte naar het voorraadvat getransporteerd.

Het grootste voordeel ten opzichte van vlakkeplaat collectoren is dat de buizen ook bij lage temperaturen en minder zon voldoende warmte opwekken.

 

 

Werking zonneboiler systeem:

De zonnecollector of -collectoren vangen de zonnestraling op via een zogenaamde absorber in de collector. Deze geeft de warmte weer door aan een vloeistof die door fijnmazig leidingwerk aan de achterkant van de absorber loopt. De opgewarmde vloeistof loopt via een leiding naar een warmtewisselaar in de boiler (wat in feite een geïsoleerd voorraadvat is dat gevuld wordt met kraanwater). De vloeistof draagt de warmte weer over aan de warmtewisselaar die uiteindelijk zorgt voor de opwarming van het water.

Terugloopsysteem

In geval van een terugloopsysteem wordt er geregeld dat de vloeistof uit de zonnecollectoren terugloopt in het boilervat, in geval van bepaalde minimum of maximum temperaturen die bereikt worden of andersoortige problemen die het noodzakelijk maken dat de vloeistof niet langer in de zonnecollectoren zelf aanwezig zijn. Te denken valt aan hevige vorst of een hele hoge temperatuur.

Het onderhoud van een leegloopsysteem is relatief eenvoudig en kan zelf worden uitgevoerd. Eenmaal per 2 a 3 jaar een kleine onderhoudsbeurt is voldoende.

Drukgevuld systeem

In geval van een drukgevuld systeem blijft de vloeistof van het systeem altijd continu aanwezig. In tegenstelling tot een terugloopsysteem dat bij grote temperatuurswijzigingen (vorst en warmte) leegloopt, blijft bij een drukgevuld systeem de vloeistof inclusief antivriesmiddel altijd aanwezig. Er is een expansievat dat bij hoge temperaturen de uitgezette vloeistof kan opvangen. Er heerst een continu druk van circa 1 – 2 bar op het gehele systeem.

Het onderhoud van een drukgevuld systeem is arbeidsintensiever dan dat van een leegloopsysteem. In tegenstelling tot een leegloopsysteem moet er bij een drukgevuld systeem een jaarlijkse onderhoudsbeurt plaatsvinden wat iets kostbaarder is dan bij een leegloopsysteem en regelmatig moet het systeem bijgevuld worden.

Een drukgevuld systeem heeft een iets beter rendement dan een leegloopsysteem.

Prijsindicatie verschillende systemen (incl. BTW):

  • Vlakkeplaatcollector: terugloopsysteem: vanaf € 2600,-
  • Vlakkeplaatcollector: drukgevuld systeem: vanaf € 2600,-
  • Vacuümbuiscollector vanaf € 3300,-

De prijs is afhankelijk van o.a. behoefte, gezinssamenstelling en oriëntatie.

Besparingen:

De zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op de kosten voor warm water. Een huishouden van vier personen met een hr‐combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 210 m3 gas (140 euro per jaar, prijspeil 2014/2015).

De Woon Wijzer Winkel adviseert u graag over de diverse mogelijkheden en helpt u graag stap voor stap de goede richting op.

Klik hier om een offerte aan te vragen