fbpx

Verwarming meer info

Besparen met uw stookpatroon

Met kleine veranderingen in uw stookpatroon kunt u al veel besparen. Door er bijvoorbeeld een gewoonte van te maken om de kamerthermostaat in te stellen op 15 graden bespaart u al gemiddeld 1.25m3 gas per jaar (80 euro, prijspeil 2014/2015). Ook als u overdag niet thuis bent is het verstandig om uw thermostaat in te stellen op 15 graden.  U bespaart hier al 210 m3 gas extra per jaar (140 euro prijspeil 2014/2015).

De verwarming helemaal uitzetten is in een matig tot slecht geïsoleerde woningen een slecht idee en niet goed voor de gezondheid. Doordat de lucht in de woning afkoelt, zou vocht kunnen condenseren op wanden, wat de groei van schimmels en huisstofmijt bevordert.

Ruimtes waar niemand komt, zoals zolders, kelders en lege kamers, volstaan al met een maximum temperatuur van 12 graden. Sluit tussendeuren en luiken om warmteverlies via deze ruimtes te voorkomen. Ook slaapkamers hebben vaak aan 12 graden genoeg. Hiermee bespaart u in totaal ongeveer 360m3 gas per jaar (200 euro, prijspeil 2014/2015).

Voorkom dat warme lucht achter de gordijnen blijft hangen en gebruik gordijnen die de radiatoren of convectoren niet bedekken. Isolerende raambekleding zoals een gordijn is handig als extra isolatie.

Voorkom warmteverlies met radiatorfolie

Door radiatorfolie achter een radiator te hangen ontsnapt er veel minder warmte via de buitenmuur. Per m2 radiatorfolie bespaart u al 10m3 gas per jaar (7 euro, prijspeil 2014/2015). Er is ook onzichtbare radiator folie die u direct op de achterkant van uw radiator kunt plakken. Deze kan ook gebruikt worden bij paneel radiatoren voor een glazen pui of wand, waarmee u 25m3 gas per jaar (15 euro, prijspeil 2014/2015) kunt besparen.

Laag Temperatuur Verwarming

LTV verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming. Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de afgiftesystemen maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Een LTV systeem bespaart dus in gasverbruik. Dit scheelt op uw gasrekening en het is goed voor het milieu. Een systeem voor LTV is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen. Heeft u last van gevoelige luchtwegen? Dan is LTV ook uit oogpunt van uw gezondheid een goed idee: dit vermindert stofschroei, zwevend stof in de lucht en stofmijt.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming verwarmt in tegenstelling tot radiatoren niet de lucht, maar juist de vloer, de muren, de objecten en de mensen. Hoewel verwarmen via elektriciteit kostbaarder is dan gas, kunt u met infrarood verwarming toch zo’n 20% goedkoper uit zijn. Dat komt doordat u gericht verwarmt en hierdoor met een lagere temperatuur een gelijk of zelfs beter comfort hebt. De panelen warmen bovendien snel op. Ook ideaal voor ruimten zonder radiatoren, zoals zolders of badkamers. Let wel; als ze constant aanstaan, wordt het weer kostbaarder dan met gas verwarmen.

Luchtverwarming

Bij luchtverwarming wordt warme lucht vanuit een luchtverwarmings-installatie via een kanalensysteem door het gehele huis naar de verschillende ruimtes getransporteerd. De warme lucht vermengt zich met de koelere lucht in de ruimte. Die beweging zorgt voor een goede circulatie en een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Bij een aantal systemen gaat de afgekoelde lucht voor een deel terug naar de luchtverwarmer, daar wordt de lucht gefilterd, opnieuw verwarmd en weer in het huis verdeeld. Niet alle lucht wordt opnieuw gebruikt. Lucht die vochtig wordt en geurtjes met zich mee kan nemen, bijvoorbeeld uit de keuken, toilet, badkamer en bijkeuken, gaat direct naar buiten via een mechanisch ventilatiesysteem. Zo blijft uw huis comfortabel warm en komt er bovendien steeds verse binnen.

HR-ketel & Hybride

HR-ketels hebben een rendement van meer dan 100% (HR-107). Deze ketels hebben namelijk een condensor, die warmte uit de verbrandingsgassen terugwint en afgeeft aan het verwarmingswater. De meeste HR-ketels zijn modulerend; zij passen de warmte-afgifte aan, aan de warmtevraag. Een modulerende HR-ketel 107 zal in combinatie met een modulerende kamerthermostaat nooit harder branden dan nodig is om de temperatuur te bereiken.

Ook een hybride systeem geeft warm water en verwarming en bestaat uit een combi:  een gasgestookte hr-107 combiketel die samenwerkt met een ingebouwde of toegevoegde elektrische warmtepomp. De warmtepomp verzorgt verwarming met buitenlucht of ventilatielucht als bron. De gasketel gaat aan bij piekgebruik (als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiënte verwarming met de warmtepomp.

Warmtepompen

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.

Warmtepompen halen warmte uit de buiten- of ventilatielucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijgt u veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is uw verwarming heel duurzaam. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

De standaard warmtepomp zorgt alleen voor ruimteverwarming. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water. Een combiwarmtepomp (denk aan combi-ketel) doet beide.

Naast volledig elektrische warmtepompen zijn er ook hybride warmtepompen. Dit zijn kleinere warmtepompen, waarbij een hr-combiketel op gas bijspringt voor verwarming op koude dagen en voor (extra) warm water. Een hybride systeem is goedkoper in aanschaf.

Houtpelletkachel

Overweegt u een houtkachel te kopen als hoofdverwarming voor uw woning? Kies dan voor een pelletkachel. Deze kachels gaan zuinig met brandstof om. Ze zetten meer dan 80 procent van de brandstof om in warmte.

Het stoken van hout in steden en woonwijken is niet wenselijk, omdat het veel overlast en luchtvervuiling kan geven. In landelijk gebied, waar huizen verder uit elkaar staan, spelen deze bezwaren veel minder. Wilt u toch uw hele huis verwarmen met hout, dan zijn houtpelletkachels de beste keuze. Ze zijn het zuinigst en veroorzaken minder luchtvervuiling. Deze kachels zijn wel duurder dan sfeerkachels, die mensen vooral voor de gezelligheid gebruiken.

Er zijn verschillende soorten pelletkachels: van losse of ingebouwde kachels die één ruimte verwarmen tot kachels die de centrale verwarming verzorgen. U kunt dan radiatoren aansluiten op de kachel. U stookt ze op houtpellets, dat zijn geperste houtkorrels (zie de foto).