Gemeentehuis Krimpen aan den IJssel

Overzicht raadhuis3Op 19 december 2014 is het casco van het nieuwe raadhuis opgeleverd. Na iets meer dan een jaar na de start van de sloop, stond het nieuwe pand er. In het nieuwe gebouw zijn de contouren van het vorige raadhuis nog duidelijk zichtbaar. Het nieuwe raadhuis is dus eigenlijk een nieuw gebouw op een oude, stevige constructie. Na de oplevering van het gebouw, is gestart met de inrichting van het raadhuis, het zogenoemde inbouwpakket. Met dit inbouwpakket bedoelen we de complete inrichting; van vloeren tot verlichting tot meubilair.

Duurzaam karakter

Een van de meest opvallende zaken aan het nieuwe raadhuis is het duurzame karakter. Duurzaamheid is een van de speerpunten van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Daarom speelde het een belangrijke rol bij de herontwikkeling van het raadhuis. Het resultaat: een energieneutraal raadhuis, dat mogelijk ook nog eens het meest duurzame raadhuis van Nederland is! Energieneutraal betekent dat het gebouw evenveel energie produceert als nodig is voor verwarming, koeling, warm water, verlichting en ventilatie. Dit bereiken we onder andere door warmte- en koudeopslag, zonnepanelen en andere slimme toepassingen. Na oplevering van het nieuwe raadhuis verandert het energielabel van G naar A++.

Ook bij de inrichting van het nieuwe raadhuis is er op diverse onderdelen nagedacht over duurzaamheid. Een paar voorbeelden: de stof van de rolgordijnen in de raadzaal is gemaakt van suikers uit planten en de audiovisuele schermen zijn LCD (LED schermen die een laag stroomverbruik hebben). De toiletten worden duurzaam ingericht met duurzame handdoekrollen, zeepfoam dispensers en waterbesparende sensorkranen. Daarnaast is het nieuwe tapijt voor een groot deel gemaakt van gerecycled materiaal.

Raadzaal2

Duurzaamheid is een van de speerpunten van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Daarom speelde het een belangrijke rol bij de herontwikkeling van het raadhuis.
De onderhoudskosten behoren tot de laagste in de markt. In het pand vind niet alleen het raadhuis een onderkomen, ook de Rabobank wordt er gehuisvest. De eis inzake duurzaamheid resulteerde in een energieneutraal raadhuis dat zelf evenveel energie produceert als nodig is voor verwarming, koeling, warm water, verlichting en ventilatie. Deze unieke waarden worden bereikt door gebruik te maken van technieken inzake warmte- en koudeopslag, zonnepanelen en andere slimme oplossingen. Het energielabel is straks A++. Het resultaat: een energieneutraal raadhuis, dat mogelijk ook nog eens het meest duurzame raadhuis van Nederland is!

Opdrachtgever

Gemeente Krimpen aan den Ijssel & Rabobank Krimpenerwaard
Ontwikkeling                
Gemeente Krimpen aan den Ijssel & Rabobank Krimpenerwaard
Architect
Diederendirrix architecten
Realisatie                  
Martens aannemingsbedrijf B.V. 
Jaar van oplevering
2014

 

Onze duurzame oplossingen:

Een huis is belangrijk voor iedereen. Het gevoel dat een…

>Bekijk

Uniwarm is specialist in vloerverwarming en warmtepompen en leveren energiezuinige,…

Meer wooncomfort
>Bekijk

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas….

Energie besparen, Nul-op-de-meter, Zelf energie opwekken
>Bekijk
Etherma BHK badkamerradiator

De  badkamerradiator BHK is fraai vormgegeven door zijn onzichtbare lasnaden,…

>Bekijk

Gezond, comfortabel en energiezuinig ventileren. Leverbaar in diverse uitvoeringen en…

>Bekijk

Met SlimFix(XT) Solar introduceert IsoBouw het eerste dakelement dat volledig is…

>Bekijk

Renovatieconcept waarbij woningen in 10 dagen energieneutraal opgeleverd worden en…

Nul-op-de-meter
>Bekijk

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas….

Energie besparen, Meer wooncomfort, Nul-op-de-meter, Zelf energie opwekken
>Bekijk