Duurzaam appartementencomplexen Waterlijster

Naamloos-1_1Zuinig appartementencomplexen in Krimpen aan den IJssel

Woningcorporatie QuaWonen bouwt in Krimpen aan den IJssel naar eigen zeggen drie van de zuinigste appartementencomplexen van Nederland.

De woningen van het project Waterlijster zijn veel zuiniger dan de nieuwe wettelijke voorschriften vereisen. Ze krijgen een energieprestatiecoëfficiënt van 0,4. Hiermee scoren ze de tweede plek van energiezuinigste appartementen in Nederland. Dit lukt alleen door alles op alles te zetten: een combinatie van warmte-koudeopslag en vele vergaande isolatiemaatregelen.

Dichter bij energieneutrale nieuwbouw

Het energieverbruik van nieuwe woningen wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt of EPC. Hoe lager de EPC, hoe minder energie de woning verbruikt. En hoe minder bewoners dus hoeven stoken. Sinds 1 januari 2011 is de wettelijke norm aangescherpt van 0,8 naar 0,6.

Er mogen nu geen woningen meer gebouwd worden met een EPC boven 0,6. Dit is al een hele uitdaging voor bouwpartijen. De corporatie gebruikt de ervaringen bij dit project om steeds een stap verder te zetten. Totdat al haar nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn (2020) en zelfs energie opleveren (2030).

Moderne energiemaatregelen

Het project Waterlijster omvat 94 levensloopgeschikte appartementen, verdeeld over drie blokken. De woningen worden ontwikkeld en gebouwd door Giesbers-Rotterdam. QuaWonen en Giesbers investeren hier ruim € 10.000 per woning extra in energiebesparende maatregelen zoals warmte-koudeopslag met individuele warmtepompen. En dan zijn er nog vergaande isolatiemaatregelen.

Planning energieprojecten bestaande bouw

Energieneutrale en op termijn energieleverende nieuwbouw is een van de doelen in het energiebeleid van QuaWonen. Daarnaast is de corporatie begonnen om 5.500 bestaande woningen energiezuiniger te maken. De corporatie investeert hiervoor € 23 miljoen in tien jaar.

Onze duurzame oplossingen:

Holonite PREMAX® prefab buitendorpels zijn gegoten composietstenen. Naast een fabricageproces…

Duurzame materialen
>Bekijk

Gevelisolatie systemen minimaliseren warmteverlies en beschermen tegen warmte van buitenaf…

Energie besparen, Meer wooncomfort, gevelisolatie
>Bekijk

Dakwater heeft een systeem ontwikkeld voor waterberging en -zuivering op…

Duurzaam verbouwen, Waterbesparing
>Bekijk

Met SlimFix(XT) Solar introduceert IsoBouw het eerste dakelement dat volledig is…

>Bekijk

AEG zonnepanelen voor hoge efficiëntie en betrouwbare opbrengst AEG zonnepanelen…

>Bekijk

De elektrische kolomradiator Delta H E heeft een retro look…

>Bekijk

Bespaar tot 30% op uw energiekosten met spouwisolatie Duurzame, waterafstotende…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Cape Cod is een houten gevelbekleding dat al jaren met…

Duurzame materialen
>Bekijk