Duurzaam appartementencomplexen Waterlijster

Naamloos-1_1Zuinig appartementencomplexen in Krimpen aan den IJssel

Woningcorporatie QuaWonen bouwt in Krimpen aan den IJssel naar eigen zeggen drie van de zuinigste appartementencomplexen van Nederland.

De woningen van het project Waterlijster zijn veel zuiniger dan de nieuwe wettelijke voorschriften vereisen. Ze krijgen een energieprestatiecoëfficiënt van 0,4. Hiermee scoren ze de tweede plek van energiezuinigste appartementen in Nederland. Dit lukt alleen door alles op alles te zetten: een combinatie van warmte-koudeopslag en vele vergaande isolatiemaatregelen.

Dichter bij energieneutrale nieuwbouw

Het energieverbruik van nieuwe woningen wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt of EPC. Hoe lager de EPC, hoe minder energie de woning verbruikt. En hoe minder bewoners dus hoeven stoken. Sinds 1 januari 2011 is de wettelijke norm aangescherpt van 0,8 naar 0,6.

Er mogen nu geen woningen meer gebouwd worden met een EPC boven 0,6. Dit is al een hele uitdaging voor bouwpartijen. De corporatie gebruikt de ervaringen bij dit project om steeds een stap verder te zetten. Totdat al haar nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn (2020) en zelfs energie opleveren (2030).

Moderne energiemaatregelen

Het project Waterlijster omvat 94 levensloopgeschikte appartementen, verdeeld over drie blokken. De woningen worden ontwikkeld en gebouwd door Giesbers-Rotterdam. QuaWonen en Giesbers investeren hier ruim € 10.000 per woning extra in energiebesparende maatregelen zoals warmte-koudeopslag met individuele warmtepompen. En dan zijn er nog vergaande isolatiemaatregelen.

Planning energieprojecten bestaande bouw

Energieneutrale en op termijn energieleverende nieuwbouw is een van de doelen in het energiebeleid van QuaWonen. Daarnaast is de corporatie begonnen om 5.500 bestaande woningen energiezuiniger te maken. De corporatie investeert hiervoor € 23 miljoen in tien jaar.

Onze duurzame oplossingen:

Hoewel de reuzenbamboe genaamd “Moso” formeel een gras is en…

>Bekijk

Leemstuc Leemstuc heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij…

Duurzame materialen
>Bekijk

IKO enertherm wrap is dé oplossing voor het (na)isoleren van…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

De Toros Vision combiwarmtepomp is een bodem gekoppelde warmtepomp die…

>Bekijk

Zonneboiler Brink Sun Set De Brink Sun Set zorgt voor…

Zelf energie opwekken
>Bekijk

Infrarood panelen Innovatief verwarmingssysteem Onze infrarood panelen zijn revolutionair in…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Trespa International B.V. is een toonaangevende innovator op het gebied…

>Bekijk

Energiezuinig en duurzaam bouwen met Passief Bouwblok! Om energiezuinige woningen…

>Bekijk