Duurzaam appartementencomplexen Waterlijster

Naamloos-1_1Zuinig appartementencomplexen in Krimpen aan den IJssel

Woningcorporatie QuaWonen bouwt in Krimpen aan den IJssel naar eigen zeggen drie van de zuinigste appartementencomplexen van Nederland.

De woningen van het project Waterlijster zijn veel zuiniger dan de nieuwe wettelijke voorschriften vereisen. Ze krijgen een energieprestatiecoëfficiënt van 0,4. Hiermee scoren ze de tweede plek van energiezuinigste appartementen in Nederland. Dit lukt alleen door alles op alles te zetten: een combinatie van warmte-koudeopslag en vele vergaande isolatiemaatregelen.

Dichter bij energieneutrale nieuwbouw

Het energieverbruik van nieuwe woningen wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt of EPC. Hoe lager de EPC, hoe minder energie de woning verbruikt. En hoe minder bewoners dus hoeven stoken. Sinds 1 januari 2011 is de wettelijke norm aangescherpt van 0,8 naar 0,6.

Er mogen nu geen woningen meer gebouwd worden met een EPC boven 0,6. Dit is al een hele uitdaging voor bouwpartijen. De corporatie gebruikt de ervaringen bij dit project om steeds een stap verder te zetten. Totdat al haar nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn (2020) en zelfs energie opleveren (2030).

Moderne energiemaatregelen

Het project Waterlijster omvat 94 levensloopgeschikte appartementen, verdeeld over drie blokken. De woningen worden ontwikkeld en gebouwd door Giesbers-Rotterdam. QuaWonen en Giesbers investeren hier ruim € 10.000 per woning extra in energiebesparende maatregelen zoals warmte-koudeopslag met individuele warmtepompen. En dan zijn er nog vergaande isolatiemaatregelen.

Planning energieprojecten bestaande bouw

Energieneutrale en op termijn energieleverende nieuwbouw is een van de doelen in het energiebeleid van QuaWonen. Daarnaast is de corporatie begonnen om 5.500 bestaande woningen energiezuiniger te maken. De corporatie investeert hiervoor € 23 miljoen in tien jaar.

Onze duurzame oplossingen:

  Decentrale ventilatie radiator met laagtemperatuur verwarming Jaga Oxygen2 is…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

SlimBrick is een slimme oplossing om duurzaam te bouwen. Een…

Duurzame materialen
>Bekijk

Powerdeck is een plaat van hard polyisocyanuraatschuim (PIR) met een…

Energie besparen, Meer wooncomfort, vloerisolatie
>Bekijk

BISOL Group is een Europese fabrikant van hoogwaardige fotovoltaïsche zonnepanelen,…

>Bekijk

Met SlimFix(XT) Solar introduceert IsoBouw het eerste dakelement dat volledig is…

>Bekijk

Strak design zonder rand Het infraroodpaneel in de serie MIRROR…

>Bekijk

De Fermacell gipsvezelplaat Greenline en Fermacell vloerelementen Greenline binden schadelijke…

Duurzame materialen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Wat zijn de verschillen tussen mono-, poly- en dunnefilm zonnepanelen?…

>Bekijk