De SodaFabriek

De SodaFabriek - SchiedamDe SodaFabriek  zijn twee oude pakhuizen (Lijfland en Coerlandt) aan de Buitenhaven in Schiedam waar soda werd gekristalliseerd. De sloopvergunning was bijna rond toen Ton van Adrichem van De Rooie Koffer, die de pakhuizen in zijn achtertuin heeft staan, liet weten dat hij geïnteresseerd was in het herontwikkelen van de pakhuizen. De gemeente greep deze kans en verkocht de pakhuizen voor het symbolische bedrag van één euro. Peter van Velzen kende de panden en aarzelde geen moment om mee te doen en zijn expertise op het gebied van hergebruik en restauratie in te brengen. En zo begon het.

De Sodafabriek heeft als doelstelling op duurzame wijze de herontwikkeling aan te pakken. Zo worden er zoveel mogelijk materialen hergebruikt. De stalen wanden van de oorspronkelijke silo’s kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als kamerschermen of als panelen van de ‘silotoren’. Verrotte dakbalken worden vervangen voor tweedehands balken. Uitgangspunt is om zo min mogelijk nieuwe materialen te hoeven aanschaffen.

De duurzame mogelijkheden van het gebouw zelf worden optimaal benut. Het grote dakoppervlak biedt ruimte aan zonnepanelen en wateropvang. Het water kan gebruikt worden voor spoeling van het toilet. De massa van het gebouw wordt gebruikt voor koeling en warmte. In de zomer wordt de warmte van de gevels opgeslagen in de grond via een buizensysteem in de wand, die vervolgens in de winter weer gebruikt kan worden voor verwarmen van ruimten. Ook kan de aardwarmte via hetzelfde systeem koeling verzorgen in de zomer

De SodaFabriek wordt gezien als een broedplaats van ondernemers van het meest verschillende pluimage. Hoewel het op dit moment vooral bouwende coöperatieve ondernemers die er werken, wordt het tijd om ook naar (coöperatieve) ondernemers te gaan kijken die straks de fabriek gaan bevolken.

Opdrachtgever

Cooperatieve Vereniging De SodaFabriek
Ontwikkeling
Cooperatieve Vereniging De SodaFabriek
Architect
Restauro Architecten B.V.
Realisatie  
zzp’ers
Jaar van oplevering
2017

 www.sodafabriek.nl/

Onze duurzame oplossingen:

Over Fronius Fronius is een oud familiebedrijf dat zijn sporen…

Zelf energie opwekken
>Bekijk

HDS (hellend dak systeem) is een dakisolatiesysteem dat snel en…

Duurzaam verbouwen, Energie besparen
>Bekijk

HUIZEN VAN STRO In het verleden is stro op verschillende…

Duurzame materialen, Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Glasrenovatie is het vernieuwen van glas in een bestaand pand….

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Bespaar tot 30% op uw energiekosten met spouwisolatie Duurzame, waterafstotende…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Luchtdicht bouwen en energie besparen met Hanno®. Voldoet aan de…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

Bij Sigma is duurzaamheid een manier van werken. Bij de…

Duurzame materialen
>Bekijk

SlimBrick is een slimme oplossing om duurzaam te bouwen. Een…

Duurzame materialen
>Bekijk