Bezoekerscentrum Tenellaplas


Tenellaplas-1Bezoekerscentrum
Het nieuwe bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap in de Voornse duinen is een opvallend paviljoen in hout dat tegelijkertijd een bescheiden plaats in het landschap inneemt. Het staat op exact dezelfde locatie als zijn voorganger, die was ondergebracht in een verscholen, zwart geteerde schuur die bouwkundig in slechte staat verkeerde. Het nieuwe centrum moest een uitnodigende blikvanger worden, die echter ook duidelijk te gast in de natuur moest zijn. Het paviljoen ligt fraai aan de Tenellaplas, een overblijfsel van de Atlantik Wall. Rondom het centrum ligt een heemtuin.

Opbouw
Het centrum is ogenschijnlijk op een zwevend plateau gebouwd. De plattegrond bestaat uit twee driehoeken die samen een ruit vormen. De daken van de driehoeken lopen onder gelijke helling af naar de diagonaal, waar de driehoeken elkaar raken. Het dak aan de plaszijde is groter en langer en loopt daardoor hoger door dan het dak aan de entreezijde. De lariks draagconstructie bestaat uit pendelkolommen en ver doorstekende dakbalken, zodat een ruim overstek voor de veranda ontstaat. De veranda is met staalkabels aan het overstek opgehangen en vervult een rol als contragewicht voor de dakconstructie. De kabels houden visueel het volume bij elkaar. De veranda biedt uitzicht op de plas en de orchideeëntuin. Aan de entreezijde is het dak door een glasstrook gescheiden van de gesloten gevel en lijkt te zweven. De geveldelen en vlonderdelen zijn uitgevoerd in massaranduba FSC.

Interieur
In het interieur is de draagconstructie in het zicht gelaten. Het programma voorziet in ruimten voor expositie, lezingen en biedt ter ondersteuning kantoorruimte, een keuken en een werkplaats. De opzet is helder en gericht op een visuele onthulling: de gevels aan de entreezijde zijn vrij gesloten, via een kloeke deur bereikt men eerst een kleine entreehal met verlaagd plafond alvorens de lichte en hoge expositieruimte te betreden, met het panoramische uitzicht. De asymmetrische plattegrond en de bijzondere dakvorm resulteren in een dynamisch gebouw dat zich van alle kanten op een andere manier manifesteert.

Tenellaplas-2

 

Opdrachtgever
Zuid-Hollands Landschap
Architect
FBW Architecten
Realisatie    
van Reek, oostvoorne
Jaar van oplevering
2006

   http://www.architectenweb.nl/aweb/projects/project.asp?PID=5710

Onze duurzame oplossingen:

Warmwater apparaten: Decentraal is ideaal! Nooit meer lange waterleidingen en…

>Bekijk

Solarwatt heeft twee type zonnepanelen. De traditionele zonnepanelen met een kunststof…

Zelf energie opwekken
>Bekijk

Upgrade voor Jaga radiatoren Wil je super snel verwarmen in…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

GreenSand is een initiatief van The Olivine Group, die is…

Duurzame materialen
>Bekijk

Het AEROBRAN® krachtig isolerende pleistersysteem (HDpS) met de FIXIT 222…

Energie besparen
>Bekijk

Radiatorfolie is een snelle en goedkope manier om geld en…

Energie besparen
>Bekijk

Duurzaam & gasloos met de Ferroli RVL-I Plus warmtepomp  De…

>Bekijk

Enphase Energy is dé marktleider als het gaat om micro-omvormers….

Zelf energie opwekken
>Bekijk