fbpx

Bezoekerscentrum Tenellaplas


Tenellaplas-1Bezoekerscentrum
Het nieuwe bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap in de Voornse duinen is een opvallend paviljoen in hout dat tegelijkertijd een bescheiden plaats in het landschap inneemt. Het staat op exact dezelfde locatie als zijn voorganger, die was ondergebracht in een verscholen, zwart geteerde schuur die bouwkundig in slechte staat verkeerde. Het nieuwe centrum moest een uitnodigende blikvanger worden, die echter ook duidelijk te gast in de natuur moest zijn. Het paviljoen ligt fraai aan de Tenellaplas, een overblijfsel van de Atlantik Wall. Rondom het centrum ligt een heemtuin.

Opbouw
Het centrum is ogenschijnlijk op een zwevend plateau gebouwd. De plattegrond bestaat uit twee driehoeken die samen een ruit vormen. De daken van de driehoeken lopen onder gelijke helling af naar de diagonaal, waar de driehoeken elkaar raken. Het dak aan de plaszijde is groter en langer en loopt daardoor hoger door dan het dak aan de entreezijde. De lariks draagconstructie bestaat uit pendelkolommen en ver doorstekende dakbalken, zodat een ruim overstek voor de veranda ontstaat. De veranda is met staalkabels aan het overstek opgehangen en vervult een rol als contragewicht voor de dakconstructie. De kabels houden visueel het volume bij elkaar. De veranda biedt uitzicht op de plas en de orchideeëntuin. Aan de entreezijde is het dak door een glasstrook gescheiden van de gesloten gevel en lijkt te zweven. De geveldelen en vlonderdelen zijn uitgevoerd in massaranduba FSC.

Interieur
In het interieur is de draagconstructie in het zicht gelaten. Het programma voorziet in ruimten voor expositie, lezingen en biedt ter ondersteuning kantoorruimte, een keuken en een werkplaats. De opzet is helder en gericht op een visuele onthulling: de gevels aan de entreezijde zijn vrij gesloten, via een kloeke deur bereikt men eerst een kleine entreehal met verlaagd plafond alvorens de lichte en hoge expositieruimte te betreden, met het panoramische uitzicht. De asymmetrische plattegrond en de bijzondere dakvorm resulteren in een dynamisch gebouw dat zich van alle kanten op een andere manier manifesteert.

Tenellaplas-2

 

Opdrachtgever
Zuid-Hollands Landschap
Architect
FBW Architecten
Realisatie    
van Reek, oostvoorne
Jaar van oplevering
2006

   http://www.architectenweb.nl/aweb/projects/project.asp?PID=5710

Onze duurzame oplossingen:

Dat een FOAMGLAS® KOMPAKTDAK uitzonderlijk duurzaam is blijkt uit de…

>Bekijk

PIF isolatie is een innovatieve, hoogwaardige meerlaagse isolatiefolie en bestaat…

>Bekijk

Gezond, comfortabel en energiezuinig ventileren. Leverbaar in diverse uitvoeringen en…

>Bekijk

De Ecolution All Electric is een totaal oplossing voor ventilatie,…

>Bekijk

Vaillant heeft sinds kort een nieuwe label: Green IQ. De…

>Bekijk

U zoekt een goede, maar ook duurzaam verantwoorde vloerisolatie? Overweeg…

>Bekijk

Uniwarm is specialist in vloerverwarming en warmtepompen en leveren energiezuinige,…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk

De binnenhuiswarmtepomp HP-M25i is een universele hybride die met elke…

Energie besparen, Meer wooncomfort
>Bekijk