Bijna 80% van je energierekening bestaat uit kosten voor het verwarmen van je woning.


Daarom levert het veel op om je woning en water op een duurzame manier te verwarmen. Vooral wanneer je woning goed geïsoleerd is. Het meest duurzame is het verwarmen van je woning met (passieve) zonne-energie of een warmtepomp. Het is wel een uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energie en op een duurzame manier, maar zonder verlies van comfort.
Op deze pagina wordt er meer informatie gegeven over duurzaam verwarmen, zo hopen wij jou het beste advies te kunnen geven. Benieuwd hoe jouw woning ervoor staat?


Doe hier de GRATIS woningscan! Vraag vrijblijvend een offerte aan





Warmteverlies

Warmte ontsnapt via muren en glas, maar ook kieren en naden die makkelijker zijn te dichten. Zonder goede isolatie is het niet mogelijk om je woning met een lage temperatuur warm te krijgen. Naden en kieren moeten gedicht worden om tocht en het ontsnappen van warmte tegen te gaan.

Een goede ventilatie is hierbij wel noodzakelijk voor gezonde lucht in je woning. Ruimtes waar niemand komt, zoals zolders, kelders en lege kamers, kunnen wel met een lage temperatuur worden “verwarmd” van 12 graden. Sluit tussendeuren om warmteverlies via deze ruimtes te voorkomen. Wil je meer informatie over het isoleren van je woning?

Lees hier alles over het isoleren van je woning

Tips tegen warmteverlies

  • Tip 1.
  • tochtstrip
  • Zelfklevende tochtstrips
  • Dicht de kieren met een tochtstrip. De warmte in huis gaat dan niet meer verloren waardoor je energie bespaart.




  • Tochtstrips

  • Tip 2.
  • Radiatorfolie
  • Radiatorfolie
  • Voorkom warmteverlies met radiatorfolie. Door radiatorfolie achter een radiator te hangen ontsnapt er veel minder warmte via de buitenmuur. Er kaatst 80% warmte terug.


  • Radiatorfolie

  • Tip 3.
  • Sunpower
  • Speed comfort
  • Versterk het vermogen van de radiatoren door de Speed comfort aan je radiator vast te klikken. De ventilator zorgt er voor dat de warmte direct wordt gecirculeerd door de gehele ruimte. Hierdoor kost het minder energie om de ruimte te verwarmen.
  • Speed comfort

Lage temperatuur verwarming

Lage temperatuur verwarming verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming.

Het verschil is dat de aanvoertemperatuur van het water dat naar de afgiftesystemen gaat (denk aan vloer- en wandverwarming) maximaal 55 graden Celsius is. Bij gewone centrale verwarming kan de temperatuur die naar de afgiftesystemen gaat soms wel 80 graden zijn. Een lage temperatuur verwarmingssysteem bespaart dus in gasverbruik. Dit scheelt op de gasrekening en het is goed voor het milieu. Een systeem voor lage temperatuur verwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

Do It Yourself producten

Vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een groot oppervlak, waardoor het geschikt is om met een lage watertemperatuur te verwarmen. Bij vloerverwarming liggen er lange leidingen in de vloer waar het verwarmingswater doorheen stroomt. Het geeft een constante temperatuur, de stralingswarmte voelt lekker aan en je hebt minder last van rondzwevend stof. Verder heb je geen radiatoren nodig. Bovendien kan vloerverwarming uitstekend gecombineerd worden met oplossingen zoals tonzon vloerisolatie voor een hoger rendement.

Wandverwarming

Wandverwarming werkt net als vloerverwarming: er liggen leidingen in de muur waar warm water doorheen stroomt. De temperatuur van het water kan wat hoger zijn dan bij vloerverwarming, waardoor het vermogen per vierkante meter ook hoger is. Het heeft dezelfde voordelen als vloerverwarming: een prettige constante warmte en gezondere lucht in huis doordat er minder stof rondzweeft. Een nadeel is de trage opwarmtijd. Je kunt bovendien geen kast voor de muur zetten en je moet voorzichtig zijn met spijkers in de muur slaan.

Lage temperatuur radiatoren

Lage temperatuur radiatoren zijn te koppelen aan vrijwel alle hr-ketels, stadsverwarming en warmtepompen. Een mooie tussenstap die toekomstbestendig is en minder lastig wanneer je je woning niet in zijn geheel wil verbouwen zoals bij de wand- en vloerverwarming. Een van de partners van de WoonWijzerWinkel is Jaga. De Jaga Low-H2O radiatoren, waaronder Strada, zijn door Kiwa Technology gekozen tot de zuinigste radiator van Nederland. Deze radiatoren zijn zuiniger bij elke watertemperatuur. Bespaar energie met zowel klassieke cv-installaties als met warmtepompinstallaties.

Infrarood verwarming

Infraroodpanelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, in tegenstelling tot radiatoren verwarmt een infrarood verwarming niet de lucht, maar juist de vloer, de muren, de objecten en mensen.

Hoewel verwarmen via elektriciteit kostbaarder is dan gas, kan je met infrarood verwarming toch zo’n 20% goedkoper uit zijn. Dat komt doordat deze gericht verwarmd en hierdoor met een lagere temperatuur een gelijk of zelfs beter comfort hebt. De panelen warmen snel op en zijn daarom ideaal voor ruimten zonder radiatoren, zoals zolders of badkamers. Let wel; als ze constant aanstaan wordt het weer kostbaarder dan met gas verwarmen.

Do It Yourself producten

De voordelen van duurzame elektrische verwarming

Duurzame elektrische verwarming biedt verschillende voordelen. In tegenstelling tot verwarming met fossiele brandstoffen, zoals gas of olie, stoot duurzame elektrische verwarming geen schadelijke stoffen uit en heeft het daarom een minder grote impact op het klimaat. Daarnaast zijn duurzame elektrische verwarmingssystemen zeer efficiënt en kunnen ze tot wel 100% van de energie omzetten in warmte, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die veel energie verspillen. Een ander voordeel van duurzame elektrische verwarming is de flexibiliteit van het systeem. Elektrische verwarmingssystemen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Ze kunnen eenvoudig worden aangepast op iedere gebruiker. Ook zijn elektrische verwarmingssystemen relatief eenvoudig te installeren en onderhouden, waardoor dit een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en kosteneffectieve manier om hun huis te verwarmen.

Partners van de WoonWijzerWinkel

  • Masterwatt
  • mirror
  • Mirror
  • De Mirror is een elegant en hoogwaardig infraroodpaneel in de vorm van een spiegel. De spiegel verwarmt de ruimte en straalt de objecten in de ruimte aan. De aangestraalde objecten nemen de warmte op en geven die af aan de ruimte.


  • Masterwatt infrarood Mirror

  • Redwell
  • Redwell
  • WE-Line
  • Deze infraroodpanelen kunnen zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd worden en zijn leverbaar in vele verschillende vermogens en afmetingen. Standaard is de WE-Line leverbaar in de kleur wit (RAL9016), maar ook andere kleuren zijn leverbaar.

  • Redwell WE-Line

  • Karbonik
  • Karbonik
  • G230
  • Karbonik verwarmingspanelen zijn een energie-efficiënte en comfortabele warmtebron. De verwarmingspanelen zijn vooral geschikt voor montage aan het plafond. De warmtestraling is vrijwel direct na het inschakelen van het paneel voelbaar, dus sneller dan een verwarming op waterbasis.
  • Karbonik

Bij luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht: het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig

Luchtverwarming

Luchtverwarming zorgt voor verwarming, ventilatie en (elektronische) filtering, zodat de lucht altijd aangenaam en gezond van kwaliteit is.

Bij luchtverwarming wordt warme lucht vanuit een luchtverwarmingsinstallatie via een kanalensysteem door het gehele huis naar de verschillende ruimtes getransporteerd. De warme lucht vermengt zich met de koelere lucht in de ruimte. Die beweging zorgt voor een goede circulatie en een gelijkmatige verdeling van de warmte.
Bij een aantal systemen gaat de afgekoelde lucht voor een deel terug naar de luchtverwarmer, daar wordt de lucht gefilterd, opnieuw verwarmd en weer in het huis verdeeld. Niet alle lucht wordt opnieuw gebruikt. Lucht die vochtig wordt en geurtjes met zich mee kan nemen, bijvoorbeeld uit de keuken, toilet, badkamer en bijkeuken, gaat direct naar buiten via een mechanisch ventilatiesysteem. Zo blijft jouw huis comfortabel warm en komt er bovendien steeds verse lucht binnen.


Strada Oxygen2 vraaggestuurde ventilatie

Jaga Oxygen2 is geen traditionele ventilatie, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem. Toepassing van Oxygen2 levert direct een Energielabelsprong op! Oxygen2 is een kant-en-klare ventilatie-unit die onzichtbaar is ingebouwd binnen een Low-H2O (lage temperatuur) radiator.


Briza Fresh

Met de Jaga Briza kan je verwarmen én koelen: warmte in de winter en verfrissende koelte in de zomer. Zo heb je op elk moment van het jaar het ideale binnenklimaat. Achter het Briza-comfortsysteem schuilt het Low-H2O techniek, gecombineerd met een zeer stil dynamisch systeem. Aangesloten op een warmtepomp of chiller zorgt Briza voor energiezuinige koeling.


Brink Elan luchtverwarming

De Elan 16 2.0 is een indirect gestookte hoog rendement luchtverwarmer met een maximale verwarmingscapaciteit van 16 kW. De Elan is uitgevoerd met een modulerende systeemventilator. Elan 16 2.0 heeft één systeem dat alles kan: verwarmen, koelen én ventileren. Toepassing is mogelijk in nieuwbouw en renovatie.


Verwarmingsoplossingen in de WoonWijzerWinkel

WoonWijzerWinkel werkt met verschillende gecertificeerde partners die verschillende installaties kunnen aanbieden, Kom gerust eens langs in één van de showrooms om de vele oplossingen te bekijken en vraag vrijblijvende offertes aan. Of boek hier een adviesgesprek of woningopname bij u thuis en kijk wat er mogelijk is in jouw woonsituatie.


Kom langs in een van de showrooms

Offerte aanvragen


Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen en wil je daarvoor graag een prijsindicatie voor een lage temperatuur verwarming of een andere duurzame oplossing? Dan kan je via ons een offerte opvragen. Wil je eerst meer informatie of advies zodat je beter kunt inschatten welke maatregelen het beste bij jou passen? Dan kan je ook bij ons terecht voor advies.

1Offertekeuze
2Offertevragen
3Persoonlijke gegevens
Kies hier één of meerdere opties om een offerte te ontvangen.



Veelgestelde vragen

Hoe verwarm ik mijn huis duurzaam?
Duurzame verwarming is een vorm van verwarming die zo min mogelijk gebruik maakt van fossiele brandstoffen en daardoor minder schadelijk is voor het milieu. Duurzame verwarming kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie, biomassa, aardwarmte of warmtepompen.
Welke vormen van duurzaam verwarmen zijn er?
Een van de meest populaire vormen van duurzame verwarming is de warmtepomp. Een alternatiev hiervoor is het gebruik van zonne-energie in de vorm van een zonneboiler/zonnecollectoren. Hiernaast is het mogelijk om te verwarmen met infrarood verwarming of andere vormen van elektrisch verwarmen.
Wat zijn de kosten van duurzame verwarmingssystemen?
Energiezuinig verwarmen kan niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar kan ook kosten besparen op de lange termijn. Hoewel duurzame verwarming in sommige gevallen initieel een hogere investering kan vereisen, kan het op de lange termijn resulteren in lagere energiekosten en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Duurzame verwarmingssystemen zijn vaak energie-efficiënter dan traditionele systemen en kunnen daarom op de lange termijn lagere energiekosten opleveren. Ook hebben duurzame verwarmingssystemen over het algemeen een langere levensduur en vereisen minder onderhoud.
Hoe vraag ik een offerte voor duurzaam verwarmen aan?
Je kunt op deze pagina direct een vrijblijvende offerte aanvragen. Ook is het mogelijk om via onze webshop een adviesgesprek in de showroom of een adviesgesprek aan huis in te plannen.


Duurzaam je huis verwarmen

Duurzame verwarming is een belangrijk onderdeel geworden van de transitie naar een duurzamere samenleving. Traditionele verwarmingssystemen die vaak werken op fossiele brandstoffen zoals gas of olie, hebben een aanzienlijke impact op het milieu en dragen bij aan klimaatverandering.

Duurzame verwarming is een vorm van verwarming die zo min mogelijk gebruik maakt van fossiele brandstoffen en daardoor minder schadelijk is voor het milieu. Duurzame verwarming kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie, biomassa, aardwarmte of warmtepompen.



Welke vormen van duurzame verwarming zijn er?

Een van de meest populaire vormen van duurzame verwarming is de warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving. Bijvoorbeeld uit de lucht of uit de grond. Een warmtepomp gebruikt deze warmte om een woning te verwarmen. Dit is niet alleen duurzamer dan verwarming met gas of olie, maar ook voordeliger op de lange termijn.

Een andere vorm van duurzame verwarming is het gebruik van zonne-energie, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of zonneboilers. Zonnepanelen kunnen elektriciteit opwekken die kan worden gebruikt voor het verwarmen van een woning, terwijl zonneboilers warm water produceren dat kan worden gebruikt voor het douchen, afwassen en verwarmen van een woning. Met onze dakscan kunt u snel uitrekenen hoeveel je met zonnepanelen kunt besparen.

Een alternatieve optie voor het uitbreiden van een duurzame verwarming is het gebruik van een doorstroomverwarmer. Dit apparaat kan op elk tappunt worden geïnstalleerd en zorgt ervoor dat het water direct bij het punt van gebruik wordt verwarmd. Zo wordt er enkel energie gebruikt voor de hoeveelheid water die nodig is en wordt de verwarming in huis ontzien.

Heb je al zonnepanelen? Dan kun je gemakkelijk veel energie besparen met de Solyx iBoost+ Water Accu. De Solyx Water Accu bestaat uit een ‘gewone’ elektrische boiler en ons product, de Solar iBoost. De Solar iBoost zorgt ervoor dat de boiler wordt verwarmd op onbenutte zonne-energie, door middel van twee componenten: de Sensor en de Solar iBoost hoofdunit.



Wat zijn de kosten van duurzame verwarmingssystemen?

Energiezuinig verwarmen kan niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar kan ook kosten besparen op de lange termijn. Hoewel duurzame verwarming in sommige gevallen initieel een hogere investering kan vereisen, kan het op de lange termijn resulteren in lagere energiekosten en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Duurzame verwarmingssystemen zijn vaak energie-efficiënter dan traditionele systemen en kunnen daarom op de lange termijn lagere energiekosten opleveren. Ook hebben duurzame verwarmingssystemen over het algemeen een langere levensduur en vereisen minder onderhoud.