fbpx

Wijkacties in Prins Alexander en IJsselmonde

Partners Europees project Triple-A aanpak Rotterdam

Rotterdamse huiseigenaren kunnen nog veel energie besparen door hun woning beter te isoleren en de mogelijkheden van duurzame energie goed te benutten. De Europese Commissie heeft via het programma Interreg 2 Seas voor vier jaar subsidie beschikbaar gesteld om samen met internationale partners een en ander te versnellen. In Rotterdam ligt de focus op verbetering website structuur, ervaring opdoen met een winkelconcept en wijkacties in Prins Alexander en IJsselmonde

In 2030 meer duurzame energie opwekken dan we als stad aan energie gebruiken en in 2050 klimaatneutraal zijn. Die doelen heeft de gemeente Rotterdam zich gesteld. Een enorme opgave. Om die doelen te bereiken is er intussen al veel in gang gezet, maar er moet ook nog veel gebeuren. Zo zijn er nog heel grote kansen en veel energievoordelen te behalen met energiebesparende maatregelen in de 300.000 woningen van Rotterdam. Door beter te isoleren, duurzame bronnen voor verwarming en elektriciteit te gebruiken én apparatuur en verlichting te vervangen voor energiezuinige oplossingen. Daarmee kan het totale energieverbruik vele tientallen procenten naar beneden. Ook kan door energiebewust gedrag nog meer energie bespaard worden.

Besparingsinformatie op wijkniveau

Steeds meer Rotterdammers profiteren al van de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen, vloer-, gevel-, dakisolatie, dubbel en tripleglas en energie-efficiëntere installaties. Maar nog steeds is er een grote groep huiseigenaren die nog geen maatregelen heeft genomen. Komende jaren zet de gemeente extra in op het informeren van de inwoners op wijkniveau. Dat wordt mede mogelijk gemaakt doordat de gemeente Rotterdam, samen met buitenlandse partnersteden en onder leiding van de TU-Delft, een Europese subsidie toegekend heeft gekregen. Ook de Provincie Zuid-Holland heeft geld beschikbaar gesteld.

Het geld is bedoeld om huiseigenaren bewust te maken van de noodzaak van het nemen van energiebesparende maatregelen en om hen te begeleiden daarin de juiste keuze te maken. De gemeente werkt hiervoor onder andere samen met het regioloket WoonWijzerWinkel, Klimaatroute, Vereniging Eigen Huis, branche-organisaties Uneto-VNI, Bouwend Nederland, netbeheerder Stedin en ICDuBo. Andere Nederlandse gemeenten die aan het project meedoen zijn: Breda, Vlaardingen en Leiden.